Održana radionica o političkoj i medijskoj pismenosti u okviru projekta “Mladi u zajednici”

Emir Zulejhić, novinar i urednik portala Raskrinkavanje, održao je radionicu u Centru za mlade u Zenici na temu političke i medijske pismenosti. Mladi iz mjesnih zajednica su na radionici razmatrali lokalnu, ali i širu političku sliku. 

Zulejhić je objasnio mladim aktivistima/kinjama kako prepoznati lažne vijesti te na koji način analizirati kredibilitet medija. Na ovoj radionici je podstakao aktiviste/kinje da razvijaju kritičko mišljenje i zainteresuju se dublje za ovu temu. 

Učesnici i učesnice su imali mogućnost da savladaju različite alate za provjeru činjenica, koji su svima dostupni, a koji su značajni za prepoznavanje i provjeru potencijalno netačnih tvrdnji.

Projekat “Mladi u zajednici” provodi se u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initative (BHRI), inicijative koju implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a koju finansira Austrijska razvojna agencija.

Sarajevo će biti domaćin najveće svjetske konferencije o provjeri činjenica

Global Fact, jedna od najvećih medijskih konferencija, idućeg ljeta održava se u Sarajevu.    Sarajevo će u junu...

Sofija Tovarovic

Uči i zabavi se – preuzmi novu Mislimetar aplikaciju

Nova interaktivna aplikacija za formalno i neformalno učenje potiče razvoj kritičkog mišljenja i medijske pismenosti kod učenika i učenica, a ujedno je i vrijedan alat nastavnicima i nastavnicama za...

Sofija Tovarovic

Održan sastanak ACTION SEE mreže u Sarajevu

ACTION SEE (Mreža odgovornosti, tehnologije i institucionalne otvorenosti u regiji jugoistočne Evrope) je mreža koju čine organizacija civilnog društva koje zajedno rade na promicanju i osiguravanju...

Sofija Tovarovic