Idi na sadržaj

Održana treća radionica za studente/ice u okviru projekta Parlametar

Sofija Tovarović

Studenti/ce Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru 18. novembra 2022. godine imali/e su priliku upoznati se s web alatom Parlametar. Uz pomoć ovog alata, studenti/ce se, kao i druga zainteresovana javnost, vrlo jednostavno mogu informisati o radu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kao i procesu donošenja odluka u ovom zakonodavnom tijelu.

Radionicu pod nazivom “Parlametar: Upoznavanje s radom Parlamentarne skupštine BiH”, koja je implementirana na Fakultetu informacijskih tehnologija, održali/e su predstavnici/e Udruženja građana i građanki “Zašto ne” Aldin Karahasanović i Elma Datzer.

Studentima/cama je, između ostalog, predočeno korištenje Parlametra te su upoznati s načinima praćenja sjednica, legislativa, prisutnosti na glasanjima, zastupničkih i delegatskih pitanja i inicijativa, govora na sjednicama, neslaganja parlamentaraca/ki s klubom, tzv. stranačkih “preletačima” i drugih. Više podataka možete pronaći ovdje.

“Radionica je bila jako poučna i zanimljiva. Upoznati smo s radom Parlamentarne skupštine BiH, što inače nemamo priliku. Jako je važno biti upućen u procese donošenja odluka jer smo i mi dio samog procesa. Radujem se idućim aktivnostima”, poručila je jedna od studentica.

Radionica je održana u okviru projekta Parlametar. Njegovu realizaciju omogućio je Google Digital News Initiative Innovation Fond, a razvili su ga slovenački institut “Danes je nov dan“ i Udruženje građana i građanki “Zašto ne”, uz finansijsku podršku američke fondacije National Endowment for Democracy (NED).