Održana treća radionica za studente/ice u okviru projekta Parlametar

Studenti/ce Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru 18. novembra 2022. godine imali/e su priliku upoznati se s web alatom Parlametar. Uz pomoć ovog alata, studenti/ce se, kao i druga zainteresovana javnost, vrlo jednostavno mogu informisati o radu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kao i procesu donošenja odluka u ovom zakonodavnom tijelu.

Radionicu pod nazivom “Parlametar: Upoznavanje s radom Parlamentarne skupštine BiH”, koja je implementirana na Fakultetu informacijskih tehnologija, održali/e su predstavnici/e Udruženja građana i građanki “Zašto ne” Aldin Karahasanović i Elma Datzer.

Studentima/cama je, između ostalog, predočeno korištenje Parlametra te su upoznati s načinima praćenja sjednica, legislativa, prisutnosti na glasanjima, zastupničkih i delegatskih pitanja i inicijativa, govora na sjednicama, neslaganja parlamentaraca/ki s klubom, tzv. stranačkih “preletačima” i drugih. Više podataka možete pronaći ovdje.

“Radionica je bila jako poučna i zanimljiva. Upoznati smo s radom Parlamentarne skupštine BiH, što inače nemamo priliku. Jako je važno biti upućen u procese donošenja odluka jer smo i mi dio samog procesa. Radujem se idućim aktivnostima”, poručila je jedna od studentica.

Radionica je održana u okviru projekta Parlametar. Njegovu realizaciju omogućio je Google Digital News Initiative Innovation Fond, a razvili su ga slovenački institut “Danes je nov dan“ i Udruženje građana i građanki “Zašto ne”, uz finansijsku podršku američke fondacije National Endowment for Democracy (NED).

Vodič za proaktivno objavljivanje informacija

U okviru regionalnog projekta Indeks otvorenosti, u sklopu kojeg se mjeri otvorenost zakonodavnih i izvršnih...

Danira Karović

POINT and Mixer are joining forces this year!

Ever since its start back in 2012, POINT has been nurturing partnerships as one of its main values. The POINT conference started as a partnership of regional organizations and individuals from the...

Sofija Tovarovic

Interna obuka o provjeri činjenica za medije u BiH

U kontekstu brze digitalne transformacije i procvata informacijskog haosa, kojeg karakterišu pad predanosti profesionalnim novinarskim standardima, rast dezinformacija i očit pad povjerenja civilnog...

Sofija Tovarovic