Okrugli sto o normativno-praktičnim aspektima zakona u upravnom postupku u Bosni i Hercegovini

Predstavnice Udruženja građana i građanki “Zašto ne” prisustvovale su okruglom stolu na temu normativno-praktičnih aspekata zakona u upravnom postupku u Bosni i Hercegovini.

Svrha okruglog stola je da se doprinese provedbi Strateškog okvira za reformu javne uprave za period 2018 – 2022. godina, a fokusirajući se na funkcionisanje upravnih postupaka u entitetima Bosne i Hercegovine, Brčko distriktu BiH i na državnom nivou.

Raspravljalo se o dvije međusobno povezane teme, i to: otvorenim pitanjima u vezi s provođenjem upravnih postupaka u BiH, s akcentom na administrativno pojednostavljenje, te nadzoru i praćenju upravnih postupaka, a kako bi se identifikovali i prevazišli potencijalni izazovi.

Diskusijom se pokušao dati odgovor na pitanja kao što su: Kako dodatno unaprijediti administrativno ponašanje prilikom vođenja upravnih postupaka? Koje su prepreke? Da li bi bila korisna revizija posebnih zakona i kako organizovati reviziju? Koje su glavne prepreke za prikupljanje i analizu dodatnih informacija o funkcionisanju upravnih postupaka i kako prevazići te teškoće?

Cilj okruglog stola bio je da se zajedno s praktičarima i predstavnicima upravnih postupaka razgovara o mogućnostima za poboljšanja u ovim oblastima, te da se razmijene iskustva iz regiona

Učesnici/e okruglog stola bili/e su predstavnici/e ministarstava BiH nadležnih za zakone o upravnom postupku (Ministarstva pravde i javne uprave), izabrani/e predstavnici/e drugih organa uprave te OCD/poslovnih organizacija.

Konferencija pod nazivom “Gdje su nestali različiti glasovi?” (“Where have diverse voices gone?”) održana u Beogradu

U Beogradu, 5. maja 2022, Reporting Diversity Network 2.0 je održao regionalnu konferenciju pod nazivom “Gdje su...

Sofija Tovarovic

Evropski koledž u Sarajevu održao panel-diskusiju o dezinformacijama

Evropski koledž, najstariji institut postdiplomskih evropskih studija, osnovan 1949. u Brižu, u Belgiji, u svom kampusu Natolinu, u Varšavi, u akademskoj 2021/22. organizuje jednogodišnji...

Sofija Tovarovic

“Kantonalni indeks otvorenosti” prezentovan u Zapadnohercegovačkom, Hercegovačko-neretvanskom i Tuzlanskom kantonu

Predstavnice Udruženja građana i građanki “Zašto ne” Danira Karović i Amina Izmirlić Ćatović tokom protekle sedmice održale su sastanke s predstavnicima/ama Vlade Zapadnohercegovačkog kantona,...

Amina Izmirlić