Online igrica “Redakcija” – postani na trenutak novinar/ka

Edukativna igrica „Redakcija“ pruža ti priliku da se okušaš u ulozi novinara/ke i da na inovativan način saznaš više o funkcionisanju, motivima i odgovornosti medija, dezinformacijama, teorijama zavjere, pseudonauci i lažnim vijestima.

Fokus igrice je na izazovima u informisanju koje donosi digitalna tehnologija, a tema igrice odnosi se na pandemiju Covid-19 i medijske poremećaje koji je prate.

Igrica je, prije svega, namijenjena mladima u cilju unapređivanja njihove medijske pismenosti, a može se koristiti kao alat u nastavi u školama i na radionicama neformalne edukacije. Sam proces igranja je edukativan, jer simulira određene medijske prakse i bavi se značajnim temama, ali, uz to, igrica sadrži i konkretne edukativne poruke u vezi s najznačajnijim relevantnim pojavama.

„Digitalno okruženje je veoma izazovno, posebno za mlade koji u njemu provode mnogo vremena, a internet je primarni medij putem kojeg se oni informišu, edukuju i zabavljaju. Stoga je važno unaprijediti nivo njihove medijske pismenosti, a tome je ponekad potrebno pristupiti i kroz ovakve inovativne metode i alate, kao što je online edukativna igrica, jer su oni mnogo bliži mladima i pružaju im priliku da lično osjete neka iskustva kroz simulaciju rada u redakciji te mnogo lakše, bolje i dublje razumiju određene teme“, kazao je kreator igrice i koordinator projekta Mićan Andrijašević.

Igrica predstavlja simulaciju rada u redakciji fiktivnog online medija koji je primarno usmjeren na što veću čitanost i senzacionalizam umjesto na poštovanje profesionalnih i etičkih standarda. Osoba koja igra nalazi se u ulozi novinara/ke koji/a se tek pridružio/la redakciji. Ima zadatak da pronalazi i selektuje teme i shodno tome kreira i objavljuje medijske sadržaje. Tokom tog procesa dobija instrukcije urednika/ice. Proces igranja je jednostavan: osoba koja igra bira neku od ponuđenih opcija. Međutim, izbor nije tako jednostavan i lak.

Igrica je kreirana u okviru regionalnog projekta „WeB Media Literacy“ koji Udruženje građana i građanki „Zašto ne“ realizuje u saradnji s Novosadskom novinarskom školom iz Srbije, Juventasom iz Crne Gore i organizacijom Gong iz Hrvatske. Projekat se sprovodi uz podršku Evropske komisije u okviru Erasmus+ programa.

Sadržaj naveden u ovoj igrici, kao što su tvrdnje o narodnom lijeku protiv koronavirusa, štetnosti zaštitnih maski, zavjeri svjetskih moćnika, “chemtrailsima” i štetnosti vakcina, u potpunosti je izmišljen, a baziran je na već postojećim teorijama zavjere i lažnim vijestima. U cilju sprečavanja širenja virusa, neophodno je pridržavati se mjera i preporuka nadležnih organa.

Vodič za proaktivno objavljivanje informacija

U okviru regionalnog projekta Indeks otvorenosti, u sklopu kojeg se mjeri otvorenost zakonodavnih i izvršnih...

Danira Karović

POINT and Mixer are joining forces this year!

Ever since its start back in 2012, POINT has been nurturing partnerships as one of its main values. The POINT conference started as a partnership of regional organizations and individuals from the...

Sofija Tovarovic

Interna obuka o provjeri činjenica za medije u BiH

U kontekstu brze digitalne transformacije i procvata informacijskog haosa, kojeg karakterišu pad predanosti profesionalnim novinarskim standardima, rast dezinformacija i očit pad povjerenja civilnog...

Sofija Tovarovic