Idi na sadržaj

Općina Novo Sarajevo pristupila platformi E-peticija

Sofija Tovarović

Općina Novo Sarajevo postala je prva općina u BiH koja svojim stanovnicima/ama daje mogućnost da pokreću online peticije putem platforme E-peticija. Memorandum o saradnji na ovoj platformi s Udruženjem građana i građanki “Zašto ne” 10. maja 2024. godine potpisali su načelnik Općine Hasan Tanović, uz saglasnost predsjedavajuće Općinskog vijeća Danijele Šahat

E-peticija je zahtjev za određenu promjenu u lokalnoj zajednici koji se upućuje donosiocima odluka, a koji će biti predložen na razmatranje Općinskom vijeću nakon što peticija skupi 500 potpisa građana/ki s prebivalištem na teritoriji općine Novo Sarajevo. 

Svi pojedinci/ke i organizacije mogu besplatno kreirati svoju peticiju. Potrebno je samo da definišu temu koja ih zanima i promjenu koju žele postići, postave svoje zahtjeve i objave peticiju putem ove platforme.  

E-peticija je projekat Udruženja građana/ki “Zašto ne”, pokrenut s ciljem ojačavanja građanskog utjecaja na proces donošenja odluka na lokalnom nivou. Putem ove platforme građani/ke imaju mogućnost skrenuti pažnju lokalnih institucija na njima važne probleme u lokalnoj zajednici i na taj način učestvovati u donošenju odluka vlasti u korist građana/ki. 

Već danas možete podnijeti vašu E-peticiju putem ovog linka. Neka vaš glas postane snaga za lokalnu transformaciju!

 

epeticija.ba