Općina Stari Grad se i zvanično pridružila platformi Javna rasprava Lokal

Potpisivanjem Memoranduma o saradnji između Općine Stari Grad i Udruženja građana “Zašto ne”, ozvaničena je saradnja na projektu Javna rasprava Lokal (https://lokal.javnarasprava.ba/starigrad/home) kroz koji će se unaprijediti direktna komunikacija građana sa općinskim načelnikom i općinskom administracijom.

Udruženje „Zašto ne“ implementira ovaj projekat na lokalnom nivou, a s ciljem pružanja uvida građanima u rad lokalne samouprave i boljeg razumijevanja propisa, načina donošenja odluka, pokretanja inicijativa i drugog. Ova platforma služi i za prezentovanje realizovanih i predstojećih aktivnosti općinskih službi i načelnika, kao i drugih informacija koje su važne za uvid u rad Općine Stari Grad.

Kako je istakao općinski načelnik, mr. Ibrahim Hadžibajrić, Općina Stari Grad je lider transparentnosti u BiH, s obzirom na to da je prethodne tri godine proglašena najotvorenijom jedinicom lokalne samouprave – prema rezultatima istraživanja Udruženja “Zašto ne”. Pristupanje ovoj platformi i uključivanje u projekat samo je još jedan korak u povećanju transparentnosti i komunikacije s građanima.

„U potpunosti podržavam ovakve aktivnosti. Mi smo preteča ili pioniri među općinama kada je riječ o saradnji sa nevladinim sektorom i ispitivanjem transparentnosti rada. Sarađivali smo na projektima Istinomjer, Raskrinkavanje, a sada i na projektu Javna rasprava Lokal. Stojimo na raspolaganju sa svim općinskim službama i mojim pomoćnicima da odgovorimo građanima na sva pitanja koja nam budu slali,“ kazao je Hadžibajrić

Dodao je da će Općina Stari Grad uvijek pomagati mladim ljudima koji imaju dobre ideje, inicijative i konkretne rezultate. 

„Tu smo za svaki vid podrške ovakvim projektima, jer njima se olakšavaju mnoge stvari. Približit ćemo dodatno lokalnu samoupravu građanima, koja je prva adresa gdje se oni obraćaju da riješe svoje probleme. Od viših nivoa vlasti građani slabo imaju koristi u rješavanju svojih problema. Nadam se da će se što veći broj općina uključiti u ovaj projekat. Od ukupno 155 lokalnih samouprava u BiH, veliki bi rezultat bio kada bi ih se barem pola uključilo“, kazao je Hadžibajrić.

Općinski načelnik i administracija će na sva pitanja upućena putem ove platforme odgovarati u roku od tri dana, a na kraju svakog mjeseca sačinjavat će se izvještaji o učinku.

“Platforma je zapravo dio našeg višegodišnjeg zalaganja za jačanje mehanizama građanskog aktivizma, dio našeg višegodišnjeg nastojanja da pomognemo stvaranju efikasnog i odgovornog bosanskohercegovačkog društva i nastavak našeg vrlo uspješnog projekta web platforme Javnarasprava.ba, koja je omogućila građanima praćenje rada i aktivnosti zakonodavne vlasti u BiH, dakle, na nivou države, ali i na nivou entiteta, i koja je omogućila direktnu komunikaciju između građana s jedne strane i poslanika i delegata s druge strane”, izjavila je Ajla Škrbić u ime Udruženja građana “Zašto ne”.

Pomoćnica načelnika za odnose s javnošću i informacioni sistem Almedina Porča istakla je da ova lokalna zajednica kontinuirano radi na poboljšaju komunikacije s građanima, te su u te svrhe razvijeni kanali komunikacije koji ne uključuju samo medije i općinsku web stranicu nego i aktivni angažman na društvenim mrežama. 

Općinsku Facebook stranicu prati 58.000 ljudi, a samo u toku prošle godine zabilježeno je deset miliona pregleda. Komunikacija putem još jedne platforme, kao što je Javna rasprava Lokal, doprinijet će još većem približavanju ove lokalne zajednice i njenog rada građanima”, naglasila je Porča.

 

(lokal.javnarasprava.ba)

Pasivan odnos nadležnih prema problemu iseljavanja iz BiH

U Republici Hrvatskoj su nedavno objavljeni prvi rezultati popisa stanovništva, kućanstava i stanova 2021, koji ukazuju...

Sanjin Mahmutović

Poticanje održive saradnje civilnog društva za bolje upravljanje u jugoistočnoj Evropi: Šta je sljedeće?

Civilno društvo u jugoistočnoj Evropi suočava se s nizom izazova koji se odnose na pretjerano oslanjanje na vanjske donatore, smanjenje civilnog prostora i strani štetan utjecaj, nedostatak otvorenog...

Haris Karabegović

Otvoreno pismo fact-checkera iz cijelog svijeta generalnoj direktorici YouTubea

Više od 80 fact-checking inicijativa iz preko 60 zemalja, obratile su se u otvorenom pismu direktorici kompanije YouTube Susan Wojcicki, sa zahtjevom da preduzme korake za sprječavanje širenja...

Admin