Idi na sadržaj

Organizacije civilnog društva zahtijevaju ostavke zvaničnika HDZ-a zbog otvorene podrške zločincu Dariju Kordiću

Organizacije civilnog društva izražavaju svoj protest zbog organiziranja javnog dočeka i proslave povodom puštanja na slobodu Darija Kordića, osuđenog ratnog zločinca, koji se održao u Busovači 22.6.2014. godine, nakon što je isti odslužio dvije trećine dosuđene kazne za utvrđenu odgovornost za zločine nad civilnim stanovništvom u Lašvanskoj dolini.

dario-kordic-covic-630x250

Ovim putem najoštrije osuđujemo i prisustvo Dragana Čovića, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Borjane Krišto, delegatkinje Doma Naroda Parlamentarne skupštine BiH, Marinka Čavare, zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i predsjednika kluba HDZ-a, ali i drugih dužnosnika Hrvatske demokratske zajednice BiH, na održanom skupu u Busovači.

Imajući u vidu ono što se dogodilo, te vjerujući da građani i građanke Bosne i Hercegovine nisu zaslužili da ih predstavljaju, niti da im svojim potezima stavljaju na teret kolektivnu odgovornost i poistovjećivanje sa zločinom, javno pozivamo Dragana Čovića, Borjanu Krišto i Marinka Čavaru da podnesu ostavke na pozicije u Domu naroda Parlementarne skupštine BiH i Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, te da upute javno izvinjenje građanima i građankama BiH zbog svog postupka. U slučaju da to ne urade, zahtijevamo od Ureda Visokog predstavnika da smjeni Dragana Čovića, Borjanu Krišto i Marinka Čavaru sa funkcija koje obnašaju i na taj način pošalje jasnu poruku da nosioci javnih funkcija koji podržavaju osuđene ratne zločince nisu i ne mogu biti donosioci odluka o budućnosti države Bosne i Hercegovine.

Smatramo posebno otežavajućom činjenicom da je ovaj potez dio smišljene kampanje, te da se pojavljivanje na ovakvim skupovima smatra djelovanjem koje može osigurati političke poene u predizbornoj utrci.

Najmlađa žrtva pokolja u Ahmićima bila je stara tri mjeseca, a najstarija 82 godine. Za ubistvo 116 civila je sudski utvrđena krivična odgovornost Darija Kordića. Ovakav odnos prema osuđenom ratnom zločincu od strane lokalne zajednice, vjerskih dužnosnika, te predstavnika institucija države Bosne i Hercegovine koji su prisustvovali dočeku, smatramo pokazateljem neuspjeha u procesu suočavanja sa prošlošću, teškim negiranjem stradanja civilnih žrtava, te potvrdom nastavka politike iz devedesetih među onim političkim strankama koje, premda formalno učestvuju u proevropskim inicijativama, još nisu u stanju da se odreknu ideologije zločina.

Organizacije potpisnice saopštenja:

ACIPS

Udruženje “Revolt”, Tuzla

Fondacija Centar za zastupanje građanskih interesa – CPI

Sarajevski otvoreni centar

Asocijacija studenata Srebrenice

Udruženje “Oštra nula”, Banja Luka

Udruženje “Ćuprija”, Višegrad

Udruženje “KVART”, Prijedor

Centar za političke studije, Sarajevo

Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini

Udruženje “Zašto ne”, Sarajevo

Udruženje povratak, posao i opstanak, Modriča

Antifašistička akcija BiH

Udruženje logoraša “Prijedor '92”, Prijedor

Koalicija organizacija civilnog društva “Prvi mart”

Udruženje za promociju omladinskog aktivizma “POMAK”, Sarajevo

Centar za kritičko mišljenje, Mostar

Udruženje “Bogumil”, Bratunac

Srđan Puhalo , lično

Udruženje “Naše sjećanje”, Bratunac

Udruženje “Majke Srebrenice”, Srebrenica

Udruženje “Žene Srebrenice”, Srebrenica

CRVENA – Udruženje za kulturu i umjetnost

Udruženje nezavisnih stvaralaca i aktivista GETO, Banja Luka

Demokratski omladinski pokret

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK)

Fondacija za kreativni razvoj, Sarajevo

Forum mladih Stolac