Otvoren poziv za upis pete generacije polaznika Akademije za mlade lidere u civilnom društvu

Dosadilo ti je da gledaš svečana otvorenja pločnika, bankomata ili kontejnera i pitaš se kada će doći vrijeme da TI  budeš odgovoran za neki dobar (i transparentan!) projekt u tvom gradu? Imaš između 19 i 25 godina i trenutno se pitaš da li će se studiranje ikada isplatiti i ima li smisla upustiti se u bilo kakvo djelovanje u BiH, ili se pitaš da li si predodređen za nešto više? Onda si na pravom mjestu i ne skrolaj dalje nego pročitaj šta ti imamo ponuditi.

Schüler Helfen Leben uz podršku Ministarstva spoljnih poslova SR Njemačke i Ambasade SR Njemačke raspisuje poziv za upis polaznika pete generacije Akademije za mlade lidere u civilnom društvu (nadalje: Akademija).

Ako tvoj karakter, iskustvo, razmišljanje i vrijednosti odražavaju potrebu i strast za djelovanjem, promjenom i aktivizmom onda si na pravom mjestu! Prijavom na Akademiju ti se otvara mogućnost dobijanja mentorske, finansijske i svake druge podrške za razvoj tvog aktivističkog djelovanja, lični razvoj u ovoj oblasti, kao i unaprijeđenje specifičnih interesovanja. Dodatni sadržaji programa su studijska putovanja relevantne za oblasti učenja, razgovori sa zanimljivim i inspirativnim gostima, zajednički odlasci na aktivističke događaje, a polaznicima je na raspolaganju i biblioteka sa preko 500 interesantnih naslova za dodatno čitanje i istraživanje, a time i usavršavanje u onim temama koje te zanimaju.

Akademija za mlade lidere u civilnom društvu je intenzivan, dvogodišnji obrazovni program osmišljen s ciljem obrazovanja i osnaživanja mladih koji imaju potencijal da postanu pokretači promjena u društvu i naprave svoju lokalnu zajednicu dostojnom mladog čovjeka odnosno TEBE. Akademija ima za cilj obrazovati mlade aktiviste po principima učenja putem angažmana u zajednici i sastoji se od tri osnovna segmenta:

Prijave za petu generaciju SHL Akademije otvorene su do ponoći 15.08.2022. godine putem obrasca prijavnice.

Za pohađanje programa mogu se prijaviti mladi iz Bosne i Hercegovine u dobi od 19 do 25 godina pri čemu je poželjno njihovo ranije iskustvo u društvenom angažmanu. Na osnovu sadržaja pristiglih prijavnica komisija za odabir polaznika će napraviti listu kandidata koji ulaze u uži izbor te sa svakim od njih obaviti razgovor o prijemu na Akademiju. Planiran je upis 30 polaznika pete generacije, a potom će na osnovu učinka polaznika u usvajanju sadržaja biti odabrano 20 polaznika koji će pohađati program do kraja.  Svaki početak je težak, ali za dvije godine ćeš izrasti u osobu spremnu da pokrene promjene u lokalnoj zajednici ali i da svojim prijateljima pokažeš da si dio rješenja a ne dio problema.

Nastavne aktivnosti za petu generaciju polaznika počinju u septembru/rujnu 2022, prateći akademski kalendar visokoškolskih ustanova u BiH. Timeline programskih aktivnosti moguće je pogledati ovdje. Troškove pohađanja programa za sve primljene polaznike snosi Fondacija SHL uz podršku njemačke vlade, te finansijska podrška u ovom smislu iznosi cca. 12.000 KM po polazniku.

Dodatne informacije vezane za program SHL Akademije dostupne su na web stranici www.shlakademija.ba, putem e-maila [email protected] ili na broj telefona 033 550 660.

*Svi izrazi koji se koriste u tekstu, a imaju rodno značenje, bez obzira jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu, obuhvataju na jednak način i muški i ženski rod.

 

(SHL)

Analiza aktivnosti Parlamenta FBiH u mandatu 2018 – 2022: Više od 150 prijedloga i nacrta usvojeno u oba doma

Platforma Javna rasprava donosi statističku analizu aktivnosti domova Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH)...

Sofija Tovarovic
Foto: CDT

UG “Zašto ne” na konferenciji “Važnost poštovanja prava na slobodan pristup informacijama za otvorenost državne uprave”

Konferencija “Važnost poštovanja prava na slobodan pristup informacijama za otvorenost državne uprave”, koju je organizovao Centar za demokratsku tranziciju (CDT Crna Gora), uz podršku Nacionalne...

Amina Izmirlić

Aktuelni parlamentarci/ke ponovo na izbornim listama: Ko je bio naj(ne)aktivniji u proteklom mandatu?

Pojedini parlamentarci/ke koji su osvojili mandat u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH) na Općim izborima 2018. godine ponovo su svoje mjesto našli/e na izbornim listama za...

Sofija Tovarovic