Otvoren poziv za upis pete generacije polaznika Akademije za mlade lidere u civilnom društvu

Dosadilo ti je da gledaš svečana otvorenja pločnika, bankomata ili kontejnera i pitaš se kada će doći vrijeme da TI  budeš odgovoran za neki dobar (i transparentan!) projekt u tvom gradu? Imaš između 19 i 25 godina i trenutno se pitaš da li će se studiranje ikada isplatiti i ima li smisla upustiti se u bilo kakvo djelovanje u BiH, ili se pitaš da li si predodređen za nešto više? Onda si na pravom mjestu i ne skrolaj dalje nego pročitaj šta ti imamo ponuditi.

Schüler Helfen Leben uz podršku Ministarstva spoljnih poslova SR Njemačke i Ambasade SR Njemačke raspisuje poziv za upis polaznika pete generacije Akademije za mlade lidere u civilnom društvu (nadalje: Akademija).

Ako tvoj karakter, iskustvo, razmišljanje i vrijednosti odražavaju potrebu i strast za djelovanjem, promjenom i aktivizmom onda si na pravom mjestu! Prijavom na Akademiju ti se otvara mogućnost dobijanja mentorske, finansijske i svake druge podrške za razvoj tvog aktivističkog djelovanja, lični razvoj u ovoj oblasti, kao i unaprijeđenje specifičnih interesovanja. Dodatni sadržaji programa su studijska putovanja relevantne za oblasti učenja, razgovori sa zanimljivim i inspirativnim gostima, zajednički odlasci na aktivističke događaje, a polaznicima je na raspolaganju i biblioteka sa preko 500 interesantnih naslova za dodatno čitanje i istraživanje, a time i usavršavanje u onim temama koje te zanimaju.

Akademija za mlade lidere u civilnom društvu je intenzivan, dvogodišnji obrazovni program osmišljen s ciljem obrazovanja i osnaživanja mladih koji imaju potencijal da postanu pokretači promjena u društvu i naprave svoju lokalnu zajednicu dostojnom mladog čovjeka odnosno TEBE. Akademija ima za cilj obrazovati mlade aktiviste po principima učenja putem angažmana u zajednici i sastoji se od tri osnovna segmenta:

Prijave za petu generaciju SHL Akademije otvorene su do ponoći 15.08.2022. godine putem obrasca prijavnice.

Za pohađanje programa mogu se prijaviti mladi iz Bosne i Hercegovine u dobi od 19 do 25 godina pri čemu je poželjno njihovo ranije iskustvo u društvenom angažmanu. Na osnovu sadržaja pristiglih prijavnica komisija za odabir polaznika će napraviti listu kandidata koji ulaze u uži izbor te sa svakim od njih obaviti razgovor o prijemu na Akademiju. Planiran je upis 30 polaznika pete generacije, a potom će na osnovu učinka polaznika u usvajanju sadržaja biti odabrano 20 polaznika koji će pohađati program do kraja.  Svaki početak je težak, ali za dvije godine ćeš izrasti u osobu spremnu da pokrene promjene u lokalnoj zajednici ali i da svojim prijateljima pokažeš da si dio rješenja a ne dio problema.

Nastavne aktivnosti za petu generaciju polaznika počinju u septembru/rujnu 2022, prateći akademski kalendar visokoškolskih ustanova u BiH. Timeline programskih aktivnosti moguće je pogledati ovdje. Troškove pohađanja programa za sve primljene polaznike snosi Fondacija SHL uz podršku njemačke vlade, te finansijska podrška u ovom smislu iznosi cca. 12.000 KM po polazniku.

Dodatne informacije vezane za program SHL Akademije dostupne su na web stranici www.shlakademija.ba, putem e-maila [email protected] ili na broj telefona 033 550 660.

*Svi izrazi koji se koriste u tekstu, a imaju rodno značenje, bez obzira jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu, obuhvataju na jednak način i muški i ženski rod.

 

(SHL)

Register to participate in the POINT 11 Conference

We’re thrilled to invite local activists, representatives of non-governmental organisations, media, students and all...

Sofija Tovarovic

Održan 1. regionalni projektni sastanak SeeCheck mreže u sklopu projekta: Suprotstavljanje dezinformacijama kroz (regionalnu) mrežu fact-checkera

Udruženje građana i građanki “Zašto ne” je početkom 2023. godine započelo implementaciju projekta “Suprotstavljanje dezinformacijama kroz (regionalnu) mrežu fact-checkera”, koji je finansijski...

Sofija Tovarovic

Rast fact-checking pokreta: Osigurati da se istina čuje na Zapadnom Balkanu

Dezinformacije ugrožavaju povjerenje u institucije i medije te štete demokratijama ometajući sposobnost građana/ki da donose odluke na osnovu informacija. Rad fact-checkera i istraživača/ica značajno...

Sofija Tovarovic