Idi na sadržaj

“Panamski papiri” i “Arapsko proljeće” neke su od tema POINT 5.0 konferencije

Dalio Sijah

„Tehnologija, novinarstvo i neki papiri iz Paname – Objavljene priče, naučene lekcije” naziv je panel diskusije koja će se u okviru petog izdanja POINT konferencije održati u sarajevskom Art kinu Kriterion 26. maja u 15:00h.

point audience

Prošla je gotovo godina dana od kada su otkriveni prvi „Panamski papiri“, a sve je počelo tako što je anonimni izvor kontaktirao novinara Süddeutsche Zeitung-a i poslao mu dokumente panamske pravne kompanije “Mossack Fonseca”, otkrivajući veliki broj off-shore kompanija u ovoj zemlji i njihovih vlasnika širom svijeta, među kojima je bio veliki broj poznatih ljudi iz svih sfera života – od predsjednika država do sportaša. Jedna od prvih posljedica objave podataka o off-shore kompanijama u javnosti početkom aprila, bila je ostavka premijera Islanda, Sigmundura Davida Gunnlaugssona koji je odstupio sa pozicije usljed masovnih protesta ispred zgrade vlade nakon objave njegove imovine van države.

O globalnim posljedicama objave „Panamskih papira“ na POINT 5.0 konferenciji će govoriti Smári McCarthy and Michał Andrzej Woźniak iz Projekta izvještavanja o organizovanom kriminalu i korupciji u kojem učestvuju brojne istraživačke organizacije od Istočne Evrope do centralne Azije, a razgovor će moderirati novinarka iz Sarajeva, Nidžara Ahmetašević.

Još jedna zanimljiva tema o kojoj će biti govora na ovogodišnjoj POINT 5.0 konferenciji je i “Arapsko proljeće”. Panel diskusija pod nazivom “Arapski svijet četiri godine nakon arapskog proljeća –  Iskustva i perspektive” okupit će predstavnike organizacija civilnog društva sa Bliskog istoka koji će podjeliti svoja iskustva revolucija iz svojih zemalja, ali i ono što ih očekuje u bližoj budućnosti.

Govornici na ovoj sesiji koja će se održati u četvrtak 26. maja u 16:30h su Walis Al-Safaq istraživač na Stockholm Univerzitetu (Jemen / Švedska), Amr Sobhy informacijski aktivista i poduzetnik (Velika Britanija / Egipat), Kevin Coyne iz Wasabi (Tunis), Mohamed Elmejrb iz H20-a (Libija) dok će panel moderirati Ahmed Faraq.
Kroz brojne prezentacije, panel diskusije i radionice u kojima će učestvovati blizu 200 učesnika iz regije i cijelog svijeta, POINT 5.0 konferencija će se i ove godine baviti aktuelnim temama iz oblasti upotrebe novih tehnologija u zagovaranju odgovornog društva i transparentne vlasti.

Kompletan program i raspored sesija POINT 5.0 konferencije možete pogledati na zvaničnoj web stranici: http://point.zastone.ba/program/

POINT konferenciju organizuje ACTION SEE mreža organizacija civilnog društva iz Jugoistočne Evrope koju čine U.G. „Zašto ne“ iz Sarajeva, CRTA iz Srbije, Fondacija Metamorphosis iz Makedonije, Centar za demokratsku tranziciju (CDT) iz Crne Gore, Internews iz Sarajeva i Transparencee mreža u saradnji sa Nacionalnom zakladom za demokratiju (NED); Ambasadom USA u BiH; Heinrich Böll Fondacijom; Friedrich Ebert Fondacijom; Balkan Trust for Democracy i TechSoupom.