Idi na sadržaj

Park Hastahana nastavlja biti politička arena

Admin

Novoizabrani načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić sastao se sa delegacijom Centralne banke BiH (CBBIH), predvođene guvernerom Senadom Softićem. Tema sastanka je bila izgradnja objekta na lokalitetu Hastahana. 

Foto: Faktor.ba

Guverner dr. Softić je informisao predstavnike Općine Centar da je u toku postupak odabira idejnog rješenja za izgradnju zgrade CBBiH na asfaltiranoj parceli koja je do sada bila korištena kao parking. Izabrano idejno rješenje CBBiH planira predstaviti široj javnosti.  Značajan dio ovog projekta će svakako biti posvećen okolnom uređenju i hortikulturalnim rješenjima, kojim će se budući objekat u potpunosti uklopiti u cjelokupan ambijent lokaliteta „Hastahana“ i parka „prof. dr. Nijaz Duraković“. CBBiH i općinske vlasti će zajedničkim naporima učiniti da ukupni prostor lokaliteta, zasigurno bude uređeniji i sadržajniji nego što je to ikada do sada bio.

CBBiH, 12. 2. 2021

O ovom sastanku načelnik Srđan Mandić uopće nije informisao javnost. Istinomjer se tim povodom obratio Mandiću s ciljem dobijanja detaljnijih informacija sa ovog sastanka, ali do zaključenja ovog teksta odgovore nismo dobili. U medijskim istupima, nakon susreta sa Softićem, Mandić traži kompromisno rješenje, ali ne odbacuje ni mogućnost gradnje objekta.

U idealnom slučaju, kada bi sada investitor rekao – Ok, mi nećemo, prihvatamo da ne gradimo, opština bi morala isplatiti iz svog tekućeg budžeta 5 miliona KM. Svaka tužba koja bi usljedila oštetila bi dodatno općinski budžet… Može se to nekome svidjeti ili ne, ali to je činjenica. Međutim, 90 % površine parka u vlasništvu je Općine. I u tom pravcu trebamo tragati za rješenjima. Skulptura, koja je bila predmet vandalskog čina je na površini koja se još uvijek nalazi u vlasništvu Općine, uopće se nije morala rušiti, i kao takva može ostati na mjestu gdje jeste, zajedno s ostalim velikim sadržajem koji se tu nalazi. Složit ćemo se svi da trenutno stanje nikome ne odgovara, to je sada jedna ruina koja se mora urbanizovati, prilagoditi činjenici da se nalazi u srcu središnje opštine. Nakon što prikupim sve informacije izvijestit ću Općinsko vijeće i tražiti da zajednički donesemo odluku, imajući u vidu da je veliki dio posla već završen i da ne možemo mijenjati stvari, osim ako ne uđemo u nimalo jeftin sudski proces. Želim da vjerujem da je kompromis moguć. Nemojmo zaboraviti da je u pitanju državna institucija, da nije privatni investitor. Još uvijek ne postoji zvanično arhitektonsko rješenje. I svi video prikazi koji su dolazili do javnosti su neoficijalni. Sve priče da će se graditi ovo ili ono, ne stoje.

Srđan Mandić, 15. 2. 2021.

Međutim, Mandićevi stavovi nisu se dopali građanima koji su, okupljeni preko društvenih mreža u grupi “Hastahana Park”, gdje izražavaju svoje stavove, protiv bilo kakve gradnje na ovom prostoru.

Pozivamo CBBiH i opštinsku vlast da zajedničkim naporima pronađu zamjensku lokaciju za novi objekat i trezor banke, a mi ćemo bez zadrške podržati tu aktivnost u cilju pronalaženja parcele koja neće ugrožavati ničije pravo na zdrav životni prostor.

Hastahana Park, 12. 2. 2021.

Također, Mandićevi istupi nisu po mjeri ni članovima Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) u ovoj sarajevskoj općini. Treba podsjetiti da je upravo Mandić bio zajednički kandidat Naše stranke, SDP-a BiH, Nezavisne bosanskohercegovačke liste i stranke Narod i pravda za načelnika Općine Centar. Ove stranke, uz vijećnika Platforme za progres, čine većinu u trenutnom sazivu Općinskog vijeća Centar Sarajevo. Denis Challenger, predsjednik Općinskog odbora SDP-a BiH Centar Sarajevo i vijećnik u Općinskom vijeću, putem društvenih mreža objavio je:

Ostajemo pri svom stavu. I dalje se protivimo gradnji zgrade u parku Hastahana, bez ikakve dileme i ustručavanja. I bez obzira na cijenu, političku i drugu. Zašto? Jer želimo sačuvati svaku javnu i zelenu površinu, i jer je ovo stav većine građana. Vrlo jednostavno: Hastahana park bez zgrade!

Denis Challenger, 13. 2. 2021.

Upravo su SDP BiH i Challenger tražili da na prvim sjednicama Općinskog vijeća bude stavljena van snage odluka o trenutnom regulacionom planu Hastahana. Za razliku od načelnika Mandića, koji ističe da se stvari ne mogu mijenjati bez ulaska u nimalo jeftin sudski proces, iz SDP-a BiH nude rješenje i za to.

Kada Općina prodaje bilo koje zemljište, što svakako uključuje i Hastahanu, sredstva od prodaje spadaju u namjenske prihode. Još važnije, ista se sredstva ne mogu koristiti za sve rashode, već isključivo namjenske rashode, što podrazumijeva kupovinu novih zemljišta, investicije u komunalnu infrastrukturu, kapitalni projekti, kupovinu objekata i slično. Trenutno, bez obzira na smanjenje budžeta, Općina raspolaže sa solidnim namjenskim sredstvima, dok će opšta pretrpiti najveći udar. Ukratko, Općina je u mogućnosti izvršiti povrat sredstava od 4,7 miliona prema Centralnoj banci za ponovno vlasništvo lokalne zajednice te dolaska na korak bliže parku za sve ljude.

Denis Challenger, 10.1. 2021.

Prilikom dolaska na čelo Općine Centar Sarajevo, Mandić je ponovio predizborno obećanje da će se Hastahanom prvo baviti advokati.

Što se tiče parka Hastahana, angažovat ćemo tim najboljih advokata da se prvo vidi da li je moguće vratiti taj projekat na početak i onda postupiti u skladu s voljom građana da tu bude park. Hastahana je ključni dokaz za lošu komunikaciju općinske administracije s građanima, kakva se novoj neće moći desiti.

Srđan Mandić, 21. 11. 2020.

Jesu li i koji advokati angažovani na slučaju Hastahana, javnosti nije poznato, kao ni to da li je o tome upoznata Centralna banka BiH koja je zadnjeg dana 2019.godine na lokalitetu Hastahana kupila zemljište površine 2.290 metara kvadratnih, čija je vrijednost 4.764.228 KM. Prije kupovine trebalo je prvo promijeniti regulacioni plan, što se desilo krajem jula 2019. godine. Tada su vijećnici SDP-a BiH i Naše stranke bili protiv. Iz Naše stranke, u kojoj je Mandić član Predsjedništva, tada je jasno poručeno:

Obavještavamo javnost da je stav vijećnika Naše stranke jasan i da smo protiv gradnje na ovom lokalitetu te da ćemo ga do kraja braniti.

Naša stranka, 17. 4. 2019.

Istinomjer je detaljno pisao o stavovima Naše stranke protiv bilo kakve izgradnje na lokalitetu Hastahana i upravo zbog njihove otvorene podrške građanima koji su tada protestovali dao ocjenu dosljedno. Planovi o izgradnji na lokalitetu Hastahana pominju se unazad skoro dvije decenije, otkako je 2002. godine, prema medijskim navodima, Općina kupila ovo zemljište za 220 hiljada maraka.

Osim projekta Hastahana, pažnju javnosti privlači i izgradnja podzemne garaže na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović, koja se nalazi u općini Stari Grad, na samoj međuopćinskoj liniji razdvajanja sa Općinom Centar Sarajevo. Ovom projektu načelnik Mandić je pružio punu podršku nakon sastanaka sa načelnikom Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahimom Hadžibajrićem.

Izgradnja na lokalitetu Hastahana će zasigurno i dalje biti u fokusu javnosti, uz evidentna različita mišljenja, ovoga puta među vladajućom većinom u Općini Centar, šta uraditi na ovoj lokaciji – urediti park ili graditi objekat. U svakom slučaju, ovaj čuveni sarajevski park i u narednom periodu predstavljaće, između ostalog, i političku arenu, a o njegovoj sudbini i budućem izgledu odlučivat će oni koje su izabrali građani.

 

(Istinomjer.ba)