Parlametar predstavljen studentima i studenticama Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci

Predstavnici/e Udruženja građana i građanki “Zašto ne” Aldin Karahasanović i Elma Datzer održali su 24.2.2023. godine radionicu pod nazivom “Parlametar: Upoznavanje s radom Parlamentarne skupštine BiH” na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Tom prilikom studenti i studentice upoznali su se s načinom korištenja Parlametra i prednostima korištenja ovog alata. Naime, uz pomoć Parlametra, studenti i studentice mogu pratiti sjednice, legislativu, prisutnost na glasanjima, zastupnička i delegatska pitanja i inicijative, govore na sjednicama, neslaganja parlamentaraca/ki s klubom, tzv. stranačke “preletače” i ostale vijesti u vezi s Parlamentarnom skupštinom BiH. Više podataka dostupno je ovdje.

Studentima/cama se izrazito dopalo to što je na Parlametru sve sažeto, što se svaka njegova kartica može izdvojiti i koristiti kao poseban podatak te što nudi pristup raznim statističkim podacima. Na ovaj su se način bolje upoznali/e s biografijama parlamentaraca/ki, njihovim aktivnostima te se dodatno zainteresirali/e za istraživanje svih podataka koji se nalaze na ovoj platformi.

Radionica je održana u okviru projekta Parlametar. Njegovu realizaciju omogućio je Google Digital News Initiative Innovation Fond, a razvili su ga slovenački institut “Danes je nov dan“ i Udruženje građana i građanki “Zašto ne” uz finansijsku podršku američke fondacije National Endowment for Democracy (NED).

 

Vodič za proaktivno objavljivanje informacija

U okviru regionalnog projekta Indeks otvorenosti, u sklopu kojeg se mjeri otvorenost zakonodavnih i izvršnih...

Danira Karović

POINT and Mixer are joining forces this year!

Ever since its start back in 2012, POINT has been nurturing partnerships as one of its main values. The POINT conference started as a partnership of regional organizations and individuals from the...

Sofija Tovarovic

Interna obuka o provjeri činjenica za medije u BiH

U kontekstu brze digitalne transformacije i procvata informacijskog haosa, kojeg karakterišu pad predanosti profesionalnim novinarskim standardima, rast dezinformacija i očit pad povjerenja civilnog...

Sofija Tovarovic