Idi na sadržaj

Platforme Istinomjer i Raskrinkavanje postale članice EFCSN-a

Sofija Tovarović

Platforme za provjeru činjenica Istinomjer i Raskrinkavanje od nedavno su članice Evropske mreže organizacija za provjeru činjenica (EFCSN). Redakcije ove dvije platforme, koje djeluju pod okriljem Udruženja građana i građanki “Zašto ne”, obavezale su se da će se u svom radu pridržavati Evropskog kodeksa standarda za nezavisne organizacije za provjeru činjenica.

Foto: Zašto ne.

Evropska mreža organizacija za provjeru činjenica osnovana je s ciljem okupljanja nezavisnih organizacija za provjeru činjenica kako bi se definisali standardi nezavisnosti, transparentnosti i metodološkog i novinarskog kvaliteta u borbi protiv dezinformacija. Projekat vodi šest evropskih organizacija za provjeru činjenica, uz podršku Evropske komisije.

Nakon što je u septembru 2022. godine usvojen Kodeks standarda, u novembru iste godine održani su i izbori za prvo upravno tijelo mreže koje će ocjenjivati usklađenost novih i postojećih organizacija s Kodeksom, pomagati organizacijama kako bi dosegle potrebne standarde propisane Kodeksom te predstavljati evropsku zajednicu organizacija za provjeru činjenica u Evropi i svijetu. Ovo upravno tijelo ima 11 članova i članica.

Istinomjer i Raskrinkavanje od ranije su i verifikovani potpisnici Kodeksa Međunarodne mreže za provjeru činjenica (IFCN) te se u svom radu pridržavaju njegovih odredbi.