Počela s radom platforma Newsgradient BiH

Online platforma pod nazivom Newsgradient, koja čitaocima pruža priliku da prate izvještaje najčitanijih internet-portala o najaktuelnijim događajima i temama, grupisanim prema ideološkoj orijentaciji medija, počela je s radom i u Bosni i Hercegovini. 

Ističući razlike u medijskom izvještavanju o važnim događajima svakog dana, Newsgradient korisnicima daje mogućnost da jednostavno prate najaktuelnije dnevne vijesti i posmatraju ih na političkom spektru. Mediji su raspoređeni po osi “lijevo-desno” i klasificirani prema ideološkoj orijentaciji i vjerodostojnosti.

Platforma koja predstavlja svojevrstan direktorij medijskih članaka grupisanih prema temi kojom se bave namijenjena je generalnoj publici koja želi pratiti razlike u medijskom izvještavanju pojedinih portala, ali može poslužiti i kao korisna alatka novinarima/kama i istraživačima/cama medijskog sadržaja u BiH. Newsgradient korisnicima/cama daje mogućnost ne samo da konzumiraju vijesti već im daje i alate za prepoznavanje i filtriranje sadržaja, pokazujući im kako mediji različito izvještavaju o istim aktuelnim temama, što utiče na povećanje medijske pismenosti. Osim toga, Newsgradient kao alat medijskim radnicima pruža dodatni uvid u medijski pejzaž u BiH, bilo da se radi o istraživačkim svrhama ili za pripremu članaka i analiza za njihove čitatelje.

Ova platforma donosi i prvu lokaliziranu verziju Media Bias Chart – mape pouzdanosti i pristrasnosti u medijskom izvještavanju, koja je poslužila kao osnova za razvijanje ove platforme. Koristeći jedinstvenu metodologiju koju je razvila Vanessa Otero, osnivačica Ad Fontes Media, ocijenili smo pouzdanost i ideološku orijentaciju medija u BiH. Tim analitičara/ki je u periodu od dva mjeseca pratio i ocjenjivao uzorak medijskih izvještaja odabranih medija prema spomenutoj metodologiji. Na ovaj način, dobijeni su ukupni rezultati i izračunate ocjene pouzdanosti i ideološke orijentacije svakog medija iz uzorka. Više o metodologiji ocjenjivanja medija možete saznati ovdje.

Na istraživanju i analizi materijala radili su timovi fact-checking platformi Istinomjer i Raskrinkavanje.

Platformi Newsgradient možete pristupiti putem linka https://newsgradient.org/, a možete je pratiti i putem Facebook profila https://www.facebook.com/newsgradient.bih/.

Newsgradient u BiH realizovalo je Udruženje građana “Zašto ne” u saradnji s organizacijom “Danes je nov dan” iz Slovenije i Ad Fontes Media iz Sjedinjenih Američkih Država, a podržao ga je NED. 

Pregled sedmice: Fantazije o “medu i mlijeku” u Bjelorusiji, izmišljanje izjava i stari/novi lažni lijekovi protiv raka

Različite medijske manipulacije, te stare i nove netačne tvrdnje vezane za pandemiju Covid-19 i vakcine, obilježile su...

Marija Cosic

Pregled sedmice: Manipulativni naslovi i lažne nagradne igre

Tokom protekle sedmice, Raskrinkavanje je analiziralo različite primjere senzacionalističkih naslova kojima pojedini portali opremaju svoje članke kako bi privukli što više čitatelja/ki. Pored toga,...

Marija Cosic

Parlametar BiH: Prva regionalna konferencija na temu otvorenosti zakonodavne vlasti u regionu

“Zašto ne” i “Javna rasprava”, u saradnji s partnerskim organizacijama civilnog društva iz regiona Danes je nov dan i Gong, domaćini su Prve regionalne konferencije parlamentaraca/ki i stručnih...

Selma Asceric