Idi na sadržaj

Počela s radom platforma Newsgradient BiH

Alisa Karović

Online platforma pod nazivom Newsgradient, koja čitaocima pruža priliku da prate izvještaje najčitanijih internet-portala o najaktuelnijim događajima i temama, grupisanim prema ideološkoj orijentaciji medija, počela je s radom i u Bosni i Hercegovini. 

Ističući razlike u medijskom izvještavanju o važnim događajima svakog dana, Newsgradient korisnicima daje mogućnost da jednostavno prate najaktuelnije dnevne vijesti i posmatraju ih na političkom spektru. Mediji su raspoređeni po osi “lijevo-desno” i klasificirani prema ideološkoj orijentaciji i vjerodostojnosti.

Platforma koja predstavlja svojevrstan direktorij medijskih članaka grupisanih prema temi kojom se bave namijenjena je generalnoj publici koja želi pratiti razlike u medijskom izvještavanju pojedinih portala, ali može poslužiti i kao korisna alatka novinarima/kama i istraživačima/cama medijskog sadržaja u BiH. Newsgradient korisnicima/cama daje mogućnost ne samo da konzumiraju vijesti već im daje i alate za prepoznavanje i filtriranje sadržaja, pokazujući im kako mediji različito izvještavaju o istim aktuelnim temama, što utiče na povećanje medijske pismenosti. Osim toga, Newsgradient kao alat medijskim radnicima pruža dodatni uvid u medijski pejzaž u BiH, bilo da se radi o istraživačkim svrhama ili za pripremu članaka i analiza za njihove čitatelje.

Ova platforma donosi i prvu lokaliziranu verziju Media Bias Chart – mape pouzdanosti i pristrasnosti u medijskom izvještavanju, koja je poslužila kao osnova za razvijanje ove platforme. Koristeći jedinstvenu metodologiju koju je razvila Vanessa Otero, osnivačica Ad Fontes Media, ocijenili smo pouzdanost i ideološku orijentaciju medija u BiH. Tim analitičara/ki je u periodu od dva mjeseca pratio i ocjenjivao uzorak medijskih izvještaja odabranih medija prema spomenutoj metodologiji. Na ovaj način, dobijeni su ukupni rezultati i izračunate ocjene pouzdanosti i ideološke orijentacije svakog medija iz uzorka. Više o metodologiji ocjenjivanja medija možete saznati ovdje.

Na istraživanju i analizi materijala radili su timovi fact-checking platformi Istinomjer i Raskrinkavanje.

Platformi Newsgradient možete pristupiti putem linka https://newsgradient.org/, a možete je pratiti i putem Facebook profila https://www.facebook.com/newsgradient.bih/.

Newsgradient u BiH realizovalo je Udruženje građana “Zašto ne” u saradnji s organizacijom “Danes je nov dan” iz Slovenije i Ad Fontes Media iz Sjedinjenih Američkih Država, a podržao ga je NED.