Počela s radom platforma Newsgradient BiH

Online platforma pod nazivom Newsgradient, koja čitaocima pruža priliku da prate izvještaje najčitanijih internet-portala o najaktuelnijim događajima i temama, grupisanim prema ideološkoj orijentaciji medija, počela je s radom i u Bosni i Hercegovini. 

Ističući razlike u medijskom izvještavanju o važnim događajima svakog dana, Newsgradient korisnicima daje mogućnost da jednostavno prate najaktuelnije dnevne vijesti i posmatraju ih na političkom spektru. Mediji su raspoređeni po osi “lijevo-desno” i klasificirani prema ideološkoj orijentaciji i vjerodostojnosti.

Platforma koja predstavlja svojevrstan direktorij medijskih članaka grupisanih prema temi kojom se bave namijenjena je generalnoj publici koja želi pratiti razlike u medijskom izvještavanju pojedinih portala, ali može poslužiti i kao korisna alatka novinarima/kama i istraživačima/cama medijskog sadržaja u BiH. Newsgradient korisnicima/cama daje mogućnost ne samo da konzumiraju vijesti već im daje i alate za prepoznavanje i filtriranje sadržaja, pokazujući im kako mediji različito izvještavaju o istim aktuelnim temama, što utiče na povećanje medijske pismenosti. Osim toga, Newsgradient kao alat medijskim radnicima pruža dodatni uvid u medijski pejzaž u BiH, bilo da se radi o istraživačkim svrhama ili za pripremu članaka i analiza za njihove čitatelje.

Ova platforma donosi i prvu lokaliziranu verziju Media Bias Chart – mape pouzdanosti i pristrasnosti u medijskom izvještavanju, koja je poslužila kao osnova za razvijanje ove platforme. Koristeći jedinstvenu metodologiju koju je razvila Vanessa Otero, osnivačica Ad Fontes Media, ocijenili smo pouzdanost i ideološku orijentaciju medija u BiH. Tim analitičara/ki je u periodu od dva mjeseca pratio i ocjenjivao uzorak medijskih izvještaja odabranih medija prema spomenutoj metodologiji. Na ovaj način, dobijeni su ukupni rezultati i izračunate ocjene pouzdanosti i ideološke orijentacije svakog medija iz uzorka. Više o metodologiji ocjenjivanja medija možete saznati ovdje.

Na istraživanju i analizi materijala radili su timovi fact-checking platformi Istinomjer i Raskrinkavanje.

Platformi Newsgradient možete pristupiti putem linka https://newsgradient.org/, a možete je pratiti i putem Facebook profila https://www.facebook.com/newsgradient.bih/.

Newsgradient u BiH realizovalo je Udruženje građana “Zašto ne” u saradnji s organizacijom “Danes je nov dan” iz Slovenije i Ad Fontes Media iz Sjedinjenih Američkih Država, a podržao ga je NED. 

Analiza aktivnosti Parlamenta FBiH u mandatu 2018 – 2022: Više od 150 prijedloga i nacrta usvojeno u oba doma

Platforma Javna rasprava donosi statističku analizu aktivnosti domova Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH)...

Sofija Tovarovic
Foto: CDT

UG “Zašto ne” na konferenciji “Važnost poštovanja prava na slobodan pristup informacijama za otvorenost državne uprave”

Konferencija “Važnost poštovanja prava na slobodan pristup informacijama za otvorenost državne uprave”, koju je organizovao Centar za demokratsku tranziciju (CDT Crna Gora), uz podršku Nacionalne...

Amina Izmirlić

Aktuelni parlamentarci/ke ponovo na izbornim listama: Ko je bio naj(ne)aktivniji u proteklom mandatu?

Pojedini parlamentarci/ke koji su osvojili mandat u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH) na Općim izborima 2018. godine ponovo su svoje mjesto našli/e na izbornim listama za...

Sofija Tovarovic