Idi na sadržaj

Pogledajte program POINT 6.0 konferencije

Alisa Karović

Kako učiniti vlast otvorenijom i transparentnijom? Na koji način se boriti protiv nedemokratske vlasti? Da li je moguća online “de-radikalizacija” i kako čuvati privatnost online? Koliko su društvene mreže uticale na rezultate Brexita? Kako i zašto je došlo do pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u? Da li su tome možda doprinijele lažne vijesti koje su se između ostalog širile i iz ovog regiona, ali i kako se protiv njih efikasno boriti, samo je mali dio tema koje su se našle u programu šestog izdanja POINT (Politička odgovornost i nove tehnologije) konferencije koja se održava u Sarajevu od 24. do 28. maja u Art kinu Kriterion.

POINT 6.0 najveća je konferencija ovog tipa u regiji i okupit će predstavnike organizacija civilnog društva i aktiviste iz regiona istočne i jugoistočne Evrope, Bliskog istoka i sjeverne Afrike, ali i drugih dijelova svijeta, koji nove tehnologije koriste u zagovaranju odgovornog, transparentnog i sigurnog društva.

Ovogodišnja konferencija će se kroz preko 20 panel diskusija i prezentacija baviti najaktuelnijim svjetskim i regionalnim temama i izazovima, a također će ponuditi nekoliko interesantnih radionica, hackaton i izložbu Data Stories, koja će biti postavljena u Kriterionu od 25. do 28. maja.

U okviru POINT 6.0 konferencije će biti održana i regionalna premijera muzičko-scenskog performansa “Dani pobune”, poznate ruske aktivističke skupine “Pussy Riot”, odnosno njihovog novog projekta “Pussy Riot Theatre”. Predstava će biti održana 26. maja u amfiteatru Doma mladih sa početkom u 20:30.

Kao i prethodnih godina među govornicima na konferenciji će se naći neki od vodećih stručnjaka iz oblasti kao što su vođenje političkih kampanja i političko komuniciranje, razvijanje i upotrebu alata za zagovaranje otvorene vlasti, borbu protiv nasilnog online ekstremizma i zaštitu privatnosti, ali i brojni građanski aktivisti iz regije i svijeta koji zagovaraju odgovorno i sigurno društvo.

Prvog dana konferencije, u srijedu 24. maja, biće održan Advocacy Day na kojem će biti predstavljen Regionalni index otvorenosti vlasti u regionu jugoistočne Evrope, dok će zvanično otvaranje konferencije biće upriličeno u četvrtak 25. maja u art kinu Kriterion, kada će biti proglašeni i dobitnici regionalne “fact-checking” nagrade.

Istog dana će se između ostalog razgovarati i o tome “Kako osloboditi internet od uznemiravanja i povreda privatnosti”, a izlagačica na ovom panelu će biti Emma Holten, feministička aktivistkinja za ljudska prava iz danske i urednica Friktion magazina. Nakon što je 2011. godine bila žrtva objavljivanja pornografije bez pristanka, aktivirala se u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja na internetu.

Sa druge strane i online radikalni ekstremizam jedan je od izazova sa kojima se aktivisti hvataju u koštac širom svijeta, pa će se njime baviti i posebna panel diskusija u kojoj će učestvovati Omar Ashour, viši predavač bezbjednosno-vojnih studija i Bliskoistočne politike na Univerzitetu Exeter, bivši viši savjetnik UN-a i stalni saradnik medija uključujući BBC, Al-Jazeera, Sky News, CNN i mnoge druge; Omezzine Khelifa, aktivistica iz Tunisa koja vodi “Mobdiun – Creative Youth”, neprofitnu organizaciju koja promovira inkluziju mladih u društvo kroz umjetnost, kulturu, sport i tehnologiju i Jelena Dukarić, voditeljica Vojvođanskog građanskog centra i aktivistica u oblastima suočavanja sa prošlošću i tranzicione pravde.. Oni će zajedno kroz primjere iz vlastitih okruženja pokušati dati neke od odgovora na pitanje kako se boriti protiv nasilnog online ekstremizma te da li je i na koje načine moguća “de-radikalizacija”.

U petak 26. maja, Scot Carpenter, izvršni direktor Google-ove kompanije Jigsaw će predstaviti alate nastale u ovom inkubatoru koji se hvata u koštac sa izazovima poput sprječavanja širenja online propagande, spriječavanja cenzure, digitalnih napada i nasilnog ekstremizma, ali i unaprijeđenja transparentnosti i odgovornosti u društvu. “Jigsaw” je tehnološki inkubator u Googleovoj kompaniji Alphabet,  nastao prošle godine iz platforme Google Ideas. Scot Carpenter koji je zadužen za razvoj portfolia proizvoda i dizajna kao i upravljanje projektima će dati presjek osnovne vizije Jigsawa kroz neke od alata kao što su: Project Shield, koji organizacijama nudi web-hosting i pomaže im da svoje sajtove zaštite od DDoS napada; mape Unfiltered.News,  koja poredi na koji način se u različitim zemljama izvještava o najaktuelnijim vijestima; ”Conversation AI” i ”Perspective”, koji su razvijeni u cilju spriječavanja online uznemiranja putem komentara na web portalima; ali i nedavno razvijeni Share the Facts alat za borbu protiv lažnih vijesti koji se primjenjuje unutar aplikacije Google news. Ovo će svakako biti prilika da o Jigsawu saznamo nešto više od njegovog prvog čovjeka.

Jedan od panelista POINT 6.0 konferencije je i Thomas Borwick, glavni tehnološki direktor “Vote Leave” online kampanje za izlazak Velike Britanije iz EU koji će učestvovati na panelu pod nazivom “Brexit, online kampanje i uticaj društvenih medija”. Sagovornica će mu biti Clare Llewellyn, istraživačica u Neuropolitics Research Lab školi društvenih i političkih nauka na Univerzitetu u Edinburghu, koja je u svom radu analizirala reakcije društvenih medija na Brexit.

Veliki interes sigurno će izazvati i veoma aktuelan i sadržajan panel “Lažne vijesti i propaganda”, koji će se posebno osvrnuti i na neke od regionalno i globalno aktuelnih slučajeva širenja lažnih vijesti.

O lažnim vijestima će govoriti Alistair Shawcross iz britanskog Legatum instituta,  autor publikaciji pod nazivom “Činjenice kojima možemo vjerovati: Kako fact-checking učiniti boljim”; Goran Rizaov iz makedonske fondacije Metamorphosis koji će govoriti o slučaju fabrike lažnih vijesti iz Velesa; Saška Cvetkovska novinarka Nove TV koja radi na platformi  Mediapedia – bazi podataka o vlasništvu nad medijima u Makedoniji; Marko Dražić, urednik srbijanskog satiričnog web portala Njuz.net koji je u više navrata svojim satiričnim vijestima uspio “zbuniti” regionalnu ali i svjetsku javnost, te Marko Gregović osnivač socijalnog preduzeća Brodoto iz Hrvatske.

U nastavku konferencije, također će se govoriti o nedavno održanim američkim predsjedničkim izborima, na panelu pod nazivom “Izbori u SAD-u: Šta se desilo i zašto”.

Na ovoj panel diskusiji Dejan Vinković iz Oraclum-a, britansko-hrvatskog start up-a sa sjedištem u Cambridgeu, predstavit će metodu putem koje su vršili predikciju rezultata predsjedničkih izbora u SAD-u i bili gotovo jedini koji su predvidjeli pobjedu Donalda Trumpa. Drugi uvodničar na ovoj panel diskusiji će biti Julius van de Laar, njemački stručnjak za digitalnu medijsku strategiju i komunikacije, a koji je između ostalog radio i u predsjedničkoj kampanji Baracka Obame kao regionalni GOTV direktor u državi Ohio. Van de Laar će dati presjek dosadašnjih vođenih internet kampanja za američke predsjedničke izbore.

Kompletan program POINT 6.0 konferencije pogledajte OVDJE.

POINT 6.0 je šesto izdanje konferencije, koja se održava od 2012. godine.

POINT  nastoji da bude platforma za civilno društvo koja podstiče korištenje novih tehnologija –alat za edukaciju o korištenju novih tehnologija i socijalnih mreža; forum za razmjenu mišljenja i iskustava; inkubator za razvoj ideja, projekata i strategija; virtualno mjesto za umrežavanje i informisanje svih socijalno svjesnih korisnika interneta; kao i socijalna mreža za upoznavanje i traženje partnera i saradnika i izgradnju koalicija.