Idi na sadržaj

POINT 5.0 konferencija od 25. do 28. maja

Dalio Sijah

Novo, peto izdanje konferencije POINT (Politička odgovornost i nove tehnologije) biće održano od 25. do 28. maja ove godine. Ovogodišnja konferencija biće, kao i ranijih godina, održana u Sarajevu, u prostoru Art kina Kriterion od 26. do 28. maja, dok će u srijedu, 25. maja, u sklopu konferencije u Banjaluci biti održan „Dan zagovaranja za slobodu izrazavanja na internetu – POINT W dan“.

POINT-3.0-Day-2-02

 

I ove godine POINT 5.0 konferencija će okupiti organizacije civilnog društva i osobe koje se bave upotrebom novih tehnologija u zagovaranju odgovornog društva i transparentne vlasti. Na POINTu će učestvovati blizu 150 učesnika _ca iz regiona i svijeta.

Kroz brojne prezentacije, panel diskusije i radionice, konferencija će se ove godine baviti otvorenim podacima i otvorenom vlasti, monitoringom izbornih procesa na Balkanu i u svijetu, factcheckingom, slobodom online izražavanja, ali i nezaobilaznim aktuelnim dešavanjima na Bliskom istoku.

Tako će već prvog dana POINT 5.0 konferencije, paralelno sa POINT W danom u Banjaluci, biti održana TV factcheckig radionica koju će voditi urednici i producenti nekih od najistaknutijih factchecking emisija iz Evrope. Radionica ce okupiti predstavnike_ce factcheck portala i inicijativa, kao i predstavnike_ce medija iz BiH i regiona. Radionica će se održati u Sarajevu u prostoru Networksa (Skenderpašina 1) sa početkom u 13:00 sati. Radionicu ce voditi Alberto Puoti (Rai – Virus Rai 2), Alejandro Olvera Madueño (La Sexta – El Objetivo), Alexios Mantzarlis (Poynter – International Fact-Checking Network), Patrick Worrall (Channel 4 – Fact Check) i Faik Ispahiu/Jeta Xharra (Kallxo). Voditelji ove radionice govorit će i na panel diskusiji posvećenoj TV factcheckingu 26. maja.

Istog dana biće upriličen i razgovor sa Jasonom Reiflerom sa Exeter univerziteta, koji će govoriti o izborima u SAD-u u vrijeme Trumpa i društvenih mreža. Panel-diskusija pod nazivom “Četiri godine nakon Arapskog proljeća” održaće se istog dana, a na njoj će govoriti Walid Al-Saqaf, Amr Sobhy i Kevin Coyne (Wasabi) i Mohammed Elmejrab (Univerzitet u Tripoliju), dok će razgovor moderirati Ahmed Farag.

Nezaobilazna tema na petom izdanju POINT konferencije su i “Panama papers”, a na panelu pod nazivom “Tehnologija, novinarstvo i neki papiri iz Paname – Objavljene priče, naučene lekcije”, govorit će Smári McCarthy i Michał Andrzej Woźniak (Organized Crime and Corruption Reporting Project), a panelom će moderirati novinarka iz Sarajeva, Nidžara Ahmetašević.

Jedna panel diskusija na ovogodišnjoj konferenciji biće posvećena i izbjegličkoj krizi u svjetlu upotrebe novih tehnologija u pomoći izbjeglicama. Na ovom panelu će govoriti Kate Coyer sa Centralnog evropskog univerziteta, Jillian C. York  iz Electronic Frontier Foundation,  Filip Milenković  iz Grupe za analizu i kreiranje javnih politika,  Joséphine Goube iz Girls in Tech UK, teValent Turković iz Otvorene mreže. Ovaj panel biće održan 27. maja od 12:00h.

Svakako, POINT 5.0 konferencija će se i ove godine baviti političkom satirom, te će tako u petak 27. maja biti održan panel sa predstavnicima srbijanskog satiričnog portala Njuz.net. Ovaj panel baviće se TV satirom, odnosno time kako politiku učiniti zanimljivom na ekranu. Ekipa Njuz.net-a će istog dana od 19:00h održati i promociju svoje knjige pod nazivom „Prava istorija sveta“.

O slobodi izražavanja na internetu govorit će Jillian C. York (Electronic Frontier Foundation) i Mathew Stender (Onlinecensorship.org), dok će razgovor moderirati Darko Brkan iz UG. „Zašto ne“.

O factcheckingu medija i inovativnim pristupima na ovom polju govorit će Haytham Mones i Abbas Adel sa egipatskog portala Akhbarmeter i Filip Stojanovski iz makedonske fondacije Metamorphosis.

U okviru POINT 5.0 konferencije biće održana i projekcija filma „Yes men are revolting“ u kojemAndy Bichlbaum i Mike Bonanno (The Yes Men) skreću pažnju na uništavanje okoliša i korporativnu pohlepu. Projekcija će se održati u četvrtak 26.05. od 19:00h u kino sali Kriteriona, dok će u istom terminu u prostoru caffe bara biti održana i promocija knjige crnogorskog publiciste Brane Mandića „Februar je čekao olovku“.

POINT konferencija inače je regionalna konferencija organizacija civilnog društva iz 7 zemalja Jugoistočne Evrope, koje se intenzivno bave korištenjem novih tehnologija u svom radu. POINT 5.0 je peto izdanje konferencije, koja se održava od 2012. godine.