Idi na sadržaj

POINT 7.0 radionice: Izgradnja kapaciteta, rješenja za unapređenje demokratije i alati za razvijanje građanskih tehnologija

Alisa Karović

Trećeg i posljednjeg dana POINT 7.0 konferencije svi učesnici su imali priliku da prisustvuju trima zanimljivim radionicama u Networks-u, poslovnom centru i coworking zajednici u srcu Sarajeva.

Foto: Vanja Čerimagić

Action See (mreža za odgovornost, tehnologiju i institucionalnu otvorenost u Jugoistočnoj Evropi) ponudila je intenzivnu obuku o izgradnji kapaciteta organizacija civilnog društva kroz šest tema.

Feđa Kulenović, ekspert za informacije i komunikacije iz Sarajeva, govorio je o strateškom pristupu društvenim medijima i konkretno predstavio kako kreirati strategiju društvenih medija kao strategiju komunikacije.

„Društveni mediji kao novi način komunikacije sa ciljnim grupama i kako promijeniti jezički oblik djelovanja civilnog društva“ bila je tema treninga čiji je domaćin bio Rezar Balla, stručnjak za medije i komunikacije iz Albanije. Kasnije ovog dana, Ivan Radojević iz CRTA-e u Srbiji razgovarao je o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a govorio je i o otvorenim podacima kao efikasnim sredstvima za pomoću kojih se vlasti mogu držati odgovornima.

„Kako podržati vladu u digitalizaciji kombinovanjem tehnologije i mladih“ bila je tema radionice koju je predstavila Blerina Ramaj, koordinatorica projekta u Open Data Kosovo, a Filip Stojanovski iz Metamorphosis Makedonija razgovarao sa učesnicima o strateškoj upotrebi društvenih medija u uslovima niske medijske pismenosti. Ova obuka završena je radionicom pod nazivom „Izazovi u finansijskom planiranju“ koju je vodila Biljana Papović iz CDT-a, Crna Gora.

Ona je objasnila sve glavne elemente finansijskog upravljanja, uključujući: prikupljanje sredstava, pripremu budžeta projekta, implementaciju projekta i izvještavanje i finansijsko planiranje.

Drugu radionicu u Networks-u vodio je Geza Tessenyi, koji je predstavio POP koncept (Public opinion platform) i koncept real-time demokratije.

Ova radionica je bila interaktivni nastavak plenarnih sesija koje je Geza Tessenyi održao u četvrtak, a Nicolas Blanchard u petak poslijepodne. Ove dvije teme su usko povezane tako da je ova radionica bila namijenjena svima koji su bili zainteresirani za praktična rješenja za unapređenje demokratije.

Radionica koju je vodio Matt Stempeck bila je posvećena izgradnji open source alata za razvijanje građanskih tehnologija. Kroz radionicu „Napravite globalni vodič kroz teren za građansku tehnologiju“, Matt je predstavio neke od 1.500 alata za razvijanje građanskih tehnologija kojima doprinosi više od 2.000 ljudi iz 30 zemalja.

Sve radionice su okupile oko 100 učesnika konferencije POINT 7.0.