Idi na sadržaj

POINT 8.0: Dezinformacije, strani uticaji, vještačka inteligencija, influenseri

Dalio Sijah

Point konferencija koja se održava od 16. do 18. maja u sarajevskom Brew Imperial Society-u će i ove, kao i prethodnih godina, ponuditi veliki broj aktuelnih sesija različitog tipa sa velikim brojem tema koje su u centru pažnje regionalnog i globalnog aktivističkog i političkog diskursa. 

Cijeli program POINT 8.0 konferencije možete pogledati OVDJE 

Problemi medijske etike i sve većeg broja dezinformacija u medijskom prostoru širom svijeta biće obrađeni kroz nekoliko panel diskusija i prezentacija. Već prvog dana konferencije, u četvrtak 16. maja biće održana panel diskusija pod nazivom „Stanje dezinformisanosti na Balkanu“ na kojoj će govoriti predstavnici inicijativa iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH koje se bave borbom protiv dezinformacija.

U proteklih nekoliko godina na Balkanu je razvijeno više platformi koje se bave provjerom činjenica i otkrivanjem lažnih vijesti, kao što su Raskrinkavanje.ba, Raskrinkavanje.me, Raskrikavanje.rs, F2N2.mk, a osim predstavnika ovih platformi na panel diskusiji će biti predstavljen i projekat „Dr. Spin“, koji predstavlja serijal od deset animiranih epizoda koji daje odgovor na pitanje “šta je to što bi svaki diktator morao da zna, ako želi da uguši slobodu medija u svojoj zemlji”.  

O fenomenu farmi lažnih vijesti koje nastaju u Makedoniji, ali i provjeri činjenica govorit će fact-checker Maarten Schenk iz Belgije, kreator alata „Trendolizer“ koji prati popularne online sadržaje i mapira stranice sa kojih dolaze potencijalno rizični sadržaji.

Osim problema lažnih vijesti u regionalnom medijskom prostoru, POINT 8.0 konferencija će se fokusirati i na ovaj problem u istočnoj Evropi. O prošlosti, sadašnjosti i budućnosti interneta u Rusiji govorit će Dina Solveig Jalkanen zagovaračica medijskih sloboda iz Finske, a o problemu cenzure, dezinformacijama i kontroli interneta u Bjelorusiji će govoriti Hanna Liubakova, novinarka iz Bjelorusije i Veronica Laputseva, takođe iz Bjelorusije.

Na ovogodišnjoj POINT konferenciji diskutovat će se i o ljudskim pravima, a panel diskusija pod nazivom „Online kampanje protiv ljudskih prava i osnovnih sloboda“  koja će okupiti aktiviste iz BiH, Belgije, Hrvatske i Poljske. Na ovoj panel diskusiji učestvovat će Neil Datta, sekretar Evropskog parlamentarnog foruma za seksualna i reproduktivna prava, Lea Berriault-Jauvin iz FamFacts-a, Ana Brakus iz GONG-a iz Hrvatske, kao i predstavnici Bh. povorke ponosa, koja će biti održana pod sloganom “Ima izać’!“.

POINT 8.0 konferencija će predstaviti i organizatore drugih regionalnih i evropskih konferencija koji će pokušati dati odgovor na pitanje kako ovakvi događaji mogu unaprijediti uticaj civilnog društva.

Trećeg dana POINT 8.0 konferencije učesnici će imati priliku i da posjete brojne radionice.

POINT je najveća konferencija ovog tipa u regionu koja nastoji da bude platforma za civilno društvo u korištenju novih tehnologija – alat za edukaciju o korištenju novih tehnologija i socijalnih mreža; forum za razmjenu mišljenja i iskustava; inkubator za razvoj ideja, projekata i strategija; virtualno mjesto za umrežavanje i informisanje svih socijalno svjesnih korisnika interneta; kao i socijalna mreža za upoznavanje i traženje partnera i saradnika i izgradnju koalicija.

POINT 8.0 organizuje mreža organizacija civilnog društva ActionSEE koju čine U.G. “Zašto ne” iz Sarajeva; CDT (Centar za demokratsku tranziciju) iz Crne Gore; CRTA (Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost) iz Srbije i Fondacija Metamorphosis iz Makedonije u saradnji sa NED-om (National Endowment for Democracy); BTD-om (The Balkan Trust for Democracy); Fondacijom TechSoup iz Poljske; Ambasadom SAD-a u BiH; Digital Communications Network; Outriders-ima iz Poljske; GONG-om iz Hrvatske; mrežom TransparenCEE; te Friedrich Naumann Stiftung.