POINT – prva regionalna konferencija o novim tehnologijama koje mijenjaju društvo i politiku

U Art kinu Kriterion u Sarajevu će se, od 16. do 18. februara 2012. godine, održati POINT konferencija u organizaciji UG Zašto ne iz Bosne i Hercegovine, CRTA-e iz Srbije i Fondacije Metamorphosis iz Makedonije, na kojoj će učestvovati preko 300 učesnika/ca iz BiH, regiona, Evrope, te SAD-a, Egipta i drugih zemalja svijeta.

POINT konferencija o političkoj odgovornosti i novim tehnologijama, je prva konferencija ovog tipa u BiH i regionu, koja će na isto mjesto “dovesti” građanski aktivizam, političku odgovornost, nove medije i nove tehnologije. Konferencija će tokom ova tri dana, kroz 30-tak događaja predstaviti neke od najznačajnijih imena iz ovih oblasti, a ugostiće preko 50 govornika/ca i panelista/ica. POINT će biti organizovan po uzoru na vodeće svjetske konferencije ovog tipa, sa dinamičnim i efektnim prezentacijama uz naglašeno učešće publike, pri čemu će prezentacije biti podržane novim tehnologijama i multimedijom, te pružati mogućnost online praćenja konferencije, učešća i komunikacije putem video-linkova, društvenih mreža i sl. Konferencija je potpuno javna i otvorena za sve zainteresovane, ali će se svi morati prethodno registrovati zbog ograničenih kapaciteta.

Konferencija će se, osim kroz glavni program PointLive, realizovati kroz tri prateće cjeline: PointOnline, PointShare i PointFun.

PointOnline predstavit će virtuelnu dimenziju konferencije, to jest online praćenje live događaja putem streaminga sa 5 kamera postavljenih u sali, a uključit će i interaktivnu komunikaciju preko interneta sa udaljenih lokacija sa govornicima/cama. PointShare je dio konferencije na kojem će regionalne organizacije civilnog društva dobiti više prostora da razmijene svoja iskustva, ali i da se upoznaju sa iskustvima i znanjima najznačajnijih stručnjaka/inja na konferenciji. Večernji časovi rezervisani su za PointFun, muzički program koji će POINT ponuditi gostima i posjetiocima konferencije.

“Cilj konferencije je da u isti prostor dovede lokalne i regionalne aktiviste/ice civilnog društva, stratege kampanja na novim medijima, eminentne predstavnike/ce civilnog društva i online medija iz Evrope i svijeta, te da im omogući prostor za razmjenu informacija i iskustava. Tako će konferencija ugostiti neke od ljudi koji svojim radom mijenjaju percepciju politike u SAD-u ili Velikoj Britaniji, ljude koji su radili na kampanjama Baracka Obame, učesnike/ce “arapskog proljeća” iz Egipta, vodeća lica iz regionalnih i lokalnih medija, kao i predstavnike/ce lokalnih grupa civilnog društva čiji projekti su promijenili političku i socijalnu dinamiku u BiH i regionu.” – poručuju organizatori konferencije.

Više informacija o POINT konferenciji, program konferencije, informacije o govornicima/cama, kao i sve druge informacije o konferenciji mogu se pronaći na www.point.zastone.ba.

Cijelo saopštenje možete preuzeti na linku ispod:

Saopštenje za javnost – POINT konferencija

 

Sarajevo domaćin panel-diskusije o evoluciji propagandnih narativa o Ukrajini

Povodom godine od početka ruske invazije na Ukrajinu, Evropska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) i Ured EU u Bosni i...

Sofija Tovarovic

U. G. “Zašto ne” na dvodnevnoj konferenciji medijske i informacijske pismenosti

Svjetska sedmica medijske i informacijske pismenosti obilježava se od 24. do 31. oktobra ove godine, a tim povodom se i u Bosni i Hercegovini održava veći broj aktivnosti. Jedan od glavnih događaja...

Sofija Tovarovic

Rezultati istraživanja o dezinformacijama i teorijama zavjere u BiH

Udruženje građana/ki “Zašto ne” iz Sarajeva predstavilo je danas publikaciju “Borba protiv dezinformacijskih narativa i mapiranje teorija zavjere: Slučaj BiH”. Publikacija je rezultat opsežnog...

Sofija Tovarovic