Idi na sadržaj

Pokrenuta platforma Raskrinkavanje.me

Alisa Karović

Centar za Demokratsku Tranziciju iz Crne Gore u saradnji sa U.G. “Zašto ne?” iz Sarajeva, a uz podršku Nacionalne zadružbine za demokratiju (NED) jučer je u Podgorici pokrenuo platformu raskrinkavanje.me sa ciljem da utiče na povećanje kvaliteta medijskog sadržaja, poštovanja profesionalnih standarda i odgovornosti medija u Crnoj Gori i regionu.

Portal raskrinkavanje.me – platforma za fact-checking medijskog sadržaja, koji je dio regionalnog projekta na ovu temu, želi podstaći građanke i građane ove regije da kritički promišljaju objavljene medijske sadržaje i da nauče da razlikuju kredibilne medijske kuće od onih koje to nisu.

Uopštena tvrdnja da “medijima ne treba vjerovati” pogrešna je i opasna, jednako kao i nekritičko prihvatanje svega što se u medijima može čuti, vidjeti i pročitati. Kvalitetno novinarstvo je jedan od stubova zdrave demokratije, a profesionalni mediji su osnov slobodnog i pravednog društva.

Cilj ovog regionalnog projekta je da doprinese da građani i građanke lako uoče i prave razliku između profesionalnih medija i tabloidnog ili “copy/paste” novinarstva, koje često predstavlja fabriku propagandnih pamfleta maskiranih u novinarske izvještaje.

U posljednja dva mjeseca tim portala raskrinkavanje.me analizirao je veliki broj tekstova koji su uglavnom povezani sa međunarodnom politikom, odbranom ili bezbjednošću, dominantno onih koji su objavljeni u online prostoru. Te teme će biti u fokusu u prvoj fazi razvoja platforme raskrinkavanje.me.

Provjere koje sprovode bazirane su na detaljnoj metodologiji kojom se provjeravaju i ocjenjuju tekstovi čija kredibilnost djeluje upitno.

Ocjene koje se koriste su u rasponu od – klikbejta, što znači da sadržaj teksta nije upitne kredibilnosti već da je naslov koji ga najavljuje senzacionalistički, pa do lažne vijesti koja je najgora ocjena koju neka objava može dobiti, jer je utvrđeno da je neki mediji obmanuo javnost predstavljajući izmišljenu informaciju kao istinitu.

Iako je portal tek nedavno počeo sa radom, nakon prvih iskustava mogu se izvući slijedeći preliminarni zaključci:

  • Postoje slučajevi da mediji u Crnoj Gori kreiraju lažne vijesti ili dezinformacije i njihov broj za, sada nije veliki;
  • Postoji značajan broj regionalnih medija koji objavljuju i prenose lažne vijesti i dezinformacije koje se tiču Crne Gore ili na ovom prostoru imaju veliku čitanost;
  • Postoje slučajevi da mediji u Crnoj Gori mahom prenose dezinformacije, često ne provjeravajući kredibilnost izvora. Nerijetko se dešava i da se zastarjele dezinformacije periodično objavljuju kao aktuelnosti.

Ipak, za sada, najzastupljeniji problem u Crnoj Gori je senzacionalistički pristup informacijama u kojem naslov netačno najavljuje sadržaj koji je naveden u tekstu. Pored toga, nije rijetko i manipulisanje tačnim informacijama i njihovo plasiranje na tendenciozan način.

Pored provjere pojedinačnih članaka raskrinkavanje.me će povremeno objavljivati i analize više povezanih članaka o nekoj temi – stvaranje narativa.

Također, periodično će objavljivati i izvještaje o ovoj pojavi kako bi javnost mogla biti informisana ne samo o ocjeni jednog ili više tekstova, već i imati analitičke zaključke o tome kako se i koliko lažne vijesti i dezinformacije šire u Crnoj Gori i regionu.

Tim portala raskrinkavanje.me poziva sve medijske kuće da kroz komunikaciju i zajednički rad doprinesu da novinarstvo u Crnoj Gori i regionu bude profesionalnije, a da građani i građanke Crne Gore dobiju tačnije i kvalitetnije informacije.

Konferenciji za novinare je prisustvovao i predsjednik U.G. ,,Zašto ne?” Darko Brkan.

On je govorio o portalu Raskrinkavanje.ba koji postoji od decembra 2017. godine u BiH.

Iz različitih razloga, mediji posežu ka određenim vrstama manipulacije, a pojavljuje se i veliki broj nečega što ne možemo nazvati tradicionalnim medijima, kaže Brkan. Na metodologiji je rađeno dva mjeseca, ima 14 ocjena od lažne vijesti – najgora ocjena koja je potpuno fabrikovanje i potpuna dezinformacija do klik bejta ili satire”, dodaje on.

Brkan napominje da se medij može naći u bazi, ako ima bar jednu negativnu ocjenu. Nakon godinu dana preko trećina medija je u bazi, što iz Bosne i Hercegovine što iz regiona, te da ima puno prenošenja ovih vijesti.

Značajno je za nas što sada imamo partnera i u Crnoj Gori i lakše ćemo se boriti protiv lažnih vijesti, i sarađivati kao i sa kolegama iz Srbije. Crna Gora nije glavni regionalni proizvođač dezinformacija, one najčešće dolaze iz Srbije, ali ne možemo reći ni da ih nema”, zaključuje Brkan.

Izvor: CDTMN