Idi na sadržaj

Političke stranke građane/ke drže kao taoce: PS BiH se mora izjasniti o prijedlozima za provedbu presude “Sejdić i Finci”

18 12 predstavnicki dom parlamenta bih 16 SSKoalicija JEDNAKOST, koja okuplja preko dvadeset organizacija civilnog društva iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, poziva kolegije oba doma Parlamentarne skupštine BiH da hitno sazovu sjednice Zastupničkog i Doma naroda, ili zajedničko zasjedanje oba doma, i konačno se izjasne o postojećim prijedlozima za provedbu odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”.

Prije skoro dvije godine (avgust 2012.), u parlamentarnu proceduru su upućena tri prijedloga za provedbu presude: zajednički prijedlog HDZ-HDZ 1990, zajednički prijedlog SNSD-SDS i prijedlog SDA. U parlamentu se do dana današnjeg nije glasalo o ovim prijedlozima, iako su isti zvanično odavno upućeni u parlamentarnu proceduru.

 
Diskusija o ustavnim promjenama i provedbi presude Sejdić i Finci protiv BiH je u protekle dvije godine bila u potpunosti izmještena iz najvišeg predstavničkog tijela BiH te je budućnost građana/ki prepuštena volji lidera političkih stranaka. Predstavnici/e Evropske Unije, umjesto da zahtjevaju povratak ovog procesa u bh. Parlament, podržali/e su ovakvo narušavanje autoriteta Parlamentarne skupštine BiH, dok istovremeno od ove godine ulažu 3.5 miliona eura u rad bh. parlamenata kroz tzv. Twinning projekat.

Evropska komisija i Delegacija EU u BiH nikada nisu pozvali na povratak rasprave o provedbi presude u jedino legitimno tijelo – Parlamentarnu skupštinu BiH.

Bosna i Hercegovina je zbog neprovođenja presude Sejdić-Finci već skoro pet godina blokirana na svom putu u EU i, zajedno sa Kosovom, jedina je država na Balkanu koja nema status kandidata za državu članicu Evropske Unije. Stoga ovim putem pozivamo političke stranke i njihove predstavnike/ce u Parlamentarnoj skupštini BiH da odmah otpočnu konstantno zasjedanje u parlamentu, sve dok se ne usvoje amandmani na Ustav BiH i Izborni zakon BiH.

Političke stranke i njihovi predstavnici/ce u Parlamentarnoj skupštini, koje smo mi kao građani/ke izabrali/e, mogu ovu državu osloboditi talačke krize u kojoj se nalazi. Kroz stalno zasjedanje i izjašnjavanje o postojećim prijedlozima za provedbu presude BiH, parlamentarci/ke bi u roku od mjesec dana mogli/e riješiti ključni problem daljnjeg napretka BiH na njenom putu u Evropsku Uniju, ukidajući etničku diskriminaciju u dvije najvažnije institucije u BiH. Političke stranke i njihovi/e predstavnici/e u parlamentu bi time pokazali/e da su konačno spremni/e raditi u interesu građana/ki, svih konstitutivnih naroda i “ostalih” a ne samo za sopstvene stranačke interese.

Bosna i Hercegovina bi, na osnovu provedbe ove presude, mogla aplicirati za status države kandidata za članstvo u Evropskoj Uniji i konačno se fokusirati na suštinske reforme, kao što su ekonomska i socijalna prava građana/ki, te bi dobila značajnu finansijsku podršku u narednim godinama.

 

Stranke koje se izjasne protiv glasanja o postojećim prijedlozima za rješavanje presude, svojim građanima/kama i glasačima/cama šalju jasan signal da im je prioritet isključivo uski stranački interes, a ne potrebe građana/ki i daljni napredak Bosne i Hercegovine.