Političke stranke građane/ke drže kao taoce: PS BiH se mora izjasniti o prijedlozima za provedbu presude “Sejdić i Finci”

18 12 predstavnicki dom parlamenta bih 16 SSKoalicija JEDNAKOST, koja okuplja preko dvadeset organizacija civilnog društva iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, poziva kolegije oba doma Parlamentarne skupštine BiH da hitno sazovu sjednice Zastupničkog i Doma naroda, ili zajedničko zasjedanje oba doma, i konačno se izjasne o postojećim prijedlozima za provedbu odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”.

Prije skoro dvije godine (avgust 2012.), u parlamentarnu proceduru su upućena tri prijedloga za provedbu presude: zajednički prijedlog HDZ-HDZ 1990, zajednički prijedlog SNSD-SDS i prijedlog SDA. U parlamentu se do dana današnjeg nije glasalo o ovim prijedlozima, iako su isti zvanično odavno upućeni u parlamentarnu proceduru.

 
Diskusija o ustavnim promjenama i provedbi presude Sejdić i Finci protiv BiH je u protekle dvije godine bila u potpunosti izmještena iz najvišeg predstavničkog tijela BiH te je budućnost građana/ki prepuštena volji lidera političkih stranaka. Predstavnici/e Evropske Unije, umjesto da zahtjevaju povratak ovog procesa u bh. Parlament, podržali/e su ovakvo narušavanje autoriteta Parlamentarne skupštine BiH, dok istovremeno od ove godine ulažu 3.5 miliona eura u rad bh. parlamenata kroz tzv. Twinning projekat.

Evropska komisija i Delegacija EU u BiH nikada nisu pozvali na povratak rasprave o provedbi presude u jedino legitimno tijelo – Parlamentarnu skupštinu BiH.

Bosna i Hercegovina je zbog neprovođenja presude Sejdić-Finci već skoro pet godina blokirana na svom putu u EU i, zajedno sa Kosovom, jedina je država na Balkanu koja nema status kandidata za državu članicu Evropske Unije. Stoga ovim putem pozivamo političke stranke i njihove predstavnike/ce u Parlamentarnoj skupštini BiH da odmah otpočnu konstantno zasjedanje u parlamentu, sve dok se ne usvoje amandmani na Ustav BiH i Izborni zakon BiH.

Političke stranke i njihovi predstavnici/ce u Parlamentarnoj skupštini, koje smo mi kao građani/ke izabrali/e, mogu ovu državu osloboditi talačke krize u kojoj se nalazi. Kroz stalno zasjedanje i izjašnjavanje o postojećim prijedlozima za provedbu presude BiH, parlamentarci/ke bi u roku od mjesec dana mogli/e riješiti ključni problem daljnjeg napretka BiH na njenom putu u Evropsku Uniju, ukidajući etničku diskriminaciju u dvije najvažnije institucije u BiH. Političke stranke i njihovi/e predstavnici/e u parlamentu bi time pokazali/e da su konačno spremni/e raditi u interesu građana/ki, svih konstitutivnih naroda i “ostalih” a ne samo za sopstvene stranačke interese.

Bosna i Hercegovina bi, na osnovu provedbe ove presude, mogla aplicirati za status države kandidata za članstvo u Evropskoj Uniji i konačno se fokusirati na suštinske reforme, kao što su ekonomska i socijalna prava građana/ki, te bi dobila značajnu finansijsku podršku u narednim godinama.

 

Stranke koje se izjasne protiv glasanja o postojećim prijedlozima za rješavanje presude, svojim građanima/kama i glasačima/cama šalju jasan signal da im je prioritet isključivo uski stranački interes, a ne potrebe građana/ki i daljni napredak Bosne i Hercegovine.

POINT and Mixer are joining forces this year!

Ever since its start back in 2012, POINT has been nurturing partnerships as one of its main values. The POINT...

Sofija Tovarovic

Održana je druga radionica ACTION SEE mreže

ACTION SEE (Mreža odgovornosti, tehnologije i institucionalne otvorenosti u regiji jugoistočne Evrope) je mreža koju čine organizacija civilnog društva koje zajedno rade na promicanju i osiguravanju...

Sofija Tovarovic

Sarajevo domaćin panel-diskusije o evoluciji propagandnih narativa o Ukrajini

Povodom godine od početka ruske invazije na Ukrajinu, Evropska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) i Ured EU u Bosni i Hercegovini organizirali su prošle sedmice u Sarajevu panel-diskusiju pod...

Sofija Tovarovic