Popisivač iz općine Domaljevac-Šamac: U popisnoj komisiji su rekli da će sami popisati domaćinstva na osnovu podataka iz policije!

Domaljevac-Samac-400x300Pred sam kraj popisa stanovništva, tokom posljednjih nekoliko dana, dobili smo mnogo prijava popisivača koji su se žalili na neregularnu proceduru i nekorektan odnos institucija prema njima. Među ovim prijavama, izdvojila se jedna koju nam je poslao popisivač Mirnes Hodžić iz općine Domaljevac-Šamac.

Hodžić je, naime, uložio prigovor na rad općinske popisne komisije i popisnog instruktora, koji je do sada ostao bez ikakve reakcije nadležnih institucija, iako svjedoči o organiziranom kršenju zakona i procedure u provođenju popisa u ovoj općini. PopisMonitor je dobio kopiju ovog dokumenta, u kom se, između ostalog, navodi:

“Odnos instruktora prema meni kao popisivaču nije bio u skladu sa Uputstvom; na moj zahtjev isti nije izlazio na teren gdje sam ukazao na probleme. Nadalje, tražio je u nekim spornim slučajevima da navodim osobe da se lažno predstavljaju i da istim omogućim krađu identiteta, što, prema mom ličnom mišljenju, predstavlja kršenje Zakona i Uputstva o popisu stanovništva.

Prema Uputstvu o popisu stanovništva, stanova i domaćinstava, moj instruktor je bio dužan da izađe sa mnom tri puta na teren i prati moj rad, međutim i nakon pet dana isti nije izašao na teren, pa čak i na moje lično traženje.

Popisna komisija je bila upoznata sa ponašanjem općinskog instruktora i pružala mu podršku. Prvog dana rada, po zahtjevu koji sam uputio instruktoru da izađe na teren za popis domaćinstva koja su prethodno odbila popis, od strane instruktora i komisije sam dobio objašnjenja da će podatke za domaćinstvo uzeti od policije i isto (sami) popisati, a što je u suprotnosti sa Uputstvom o popisu.

Nadalje, navodim uplitanje popisivača iz drugih popisnih krugova (…) Naime, instruktor je komentarisao podatke koje sam dobio od domaćinstava sa popisivačem iz drugog popisnog kruga.”

Pored ovakvog ponašanja instruktora i popisne komisije, Hodžić nam je prijavio i to da mu je potpisivanje ugovora o djelu ponuđeno tek nakon što je završio cijeli posao, samo dva dana pred kraj popisa. Na samom ugovoru bio je odštampan datum 1.10.2013. i popisna komisija je insistirala na tome da ugovor potpiše retroaktivno. Izjavu o povjerljivosti također je potpisao retroaktivno. Hodžiću je popisivački “rad na crno” naročito teško pao jer ima zdravstvenih problema koji su se pogoršali dok je radio kao popisivač, a nije imao zdravstveno osiguranje za vrijeme trajanja popisa, jer nije potpisao nikakav ugovor sa nadležnim institucijama. Pored toga, Hodžić kaže da se u svom radu susreo i sa brojnim drugim nepravilnostima, koje zbog dužine teksta ne možemo navesti.

U svom prigovoru, Hodžić je napisao i to da je popisna komisija u Domaljevcu izjavila “da je njihova popisna komisija jedna od najboljih u BiH u ispravnom provođenju popisa”, te se upitao kako su onda radile komisije koje su imale niže ocjene.

U svjetlu današnjeg medijskog istupa direktora Agencije za statistiku, koji je bh. javnosti saopćio da je Agencija zabilježila svega tri slučaja kršenja zakona i procedura na popisu i da je u potpunosti osigurala zaštitu ličnih podataka, možemo samo ponoviti isto pitanje, mada bez nade da ćemo na njega dobiti iole istinit odgovor od nadležnih institucija.

POINT and Mixer are joining forces this year!

Ever since its start back in 2012, POINT has been nurturing partnerships as one of its main values. The POINT...

Sofija Tovarovic

Održana je druga radionica ACTION SEE mreže

ACTION SEE (Mreža odgovornosti, tehnologije i institucionalne otvorenosti u regiji jugoistočne Evrope) je mreža koju čine organizacija civilnog društva koje zajedno rade na promicanju i osiguravanju...

Sofija Tovarovic

Sarajevo domaćin panel-diskusije o evoluciji propagandnih narativa o Ukrajini

Povodom godine od početka ruske invazije na Ukrajinu, Evropska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) i Ured EU u Bosni i Hercegovini organizirali su prošle sedmice u Sarajevu panel-diskusiju pod...

Sofija Tovarovic