PopisMonitor: Zbog velikog broja prijava rezultati popisa dovedeni su u pitanje

IMG_4538
Institucije BiH nisu bile dovoljno pripremljene za popis stanovništva. Ugovori i izjave o povjerljivosti nisu bili potpisani, određeni broj popisivača nije obučen za taj posao, a pitanja u popisnici nisu bila potpuno jasna građanima BiH.

Prema podacima koje su prikupili Udruženje građana Zašto ne i Koalicija Jednakost, u okviru projekta Popismonitor mnogo toga nije bilo uredu.”Nije bilo centralnog prostora za skladištenje popisnog materijala i nije bio dovoljan broj popisnica. Također, kampanja informisanja nije postojala, a web-stranica je imala samo šture podatke koji su objavljivani periodično u PDF dokumentima, koji nisu dostupni svim građanima na jednostavan način. Call centar je otvoren četiri dana prije samog popisa, kada je predstavljen i broj koji je radio do pet sati radnim danima, dok danima vikenda nije radio uopće. Kolege iz Popismonitora su se javljali sve dane popisa i nije bilo bitno u koje doba, a imali smo budžet 20 puta manji od njih”, rekao je Dalio Sijah, aktivista UG Zašto ne.

Sijah je istakao i to kako zvanične institucije apsolutno nisu reagovale na eksterne kampanje koje su vođene u svrhu sugerisanja davanja neistinitih odgovora ili pozivale na otvoreno kršenje zakona.

“U tom smislu jedna od kampanja je bila ta u kojoj su bivši vijećnici Općine Srebrenica odlazili u Srbiju i pozivali ljude koji u Srebrenici imaju imovinu da se izjašnjavaju kao građani Srebrenice ili kampanja Ureda za Hrvate, koji je pozivao Hrvate izvan BiH da se popisuju u BiH. Također, Zakon o zaštiti ličnih podataka nije poštovan jer je nezakonito skladišten popisni materijal i samim tim onemogućeno je građanima koji su željeli steći uvid u svoje popisnice da ih ne mogu dobiti u prostorijama lokalne popisne komisije, jer su se nalazile po kućama”, dodao je Sijah.

I dok je tokom konferencija za novinare Agencije za statistiku BiH govoreno da nema problema ili da postoje manji tehnički problemi, Popismonitor je preko svojih web-aplikacija, telefona ili društvenih mreža zaprimio 1.539 pitanja i više od 600 prijava.

“Nijedna institucija nije napravila kampanju zašto i kako se provodi popis. Građanima nisu bila jasna najosjetljivija pitanja 24, 25 i 26. Najčešća pitanja bila su o pravima i obukama popisivača, te su strahovali da li će izgubiti status državljanstva npr. Hrvatske ako se izjasne drugačije osim kao Hrvati, da li će im biti oduzeta imovina i sl.”, rekao je Damir Berilo iz Popismonitora.

Najviše prijava stiglo je iz Sarajeva, Tuzle, Banje Luke, Srebrenice, Prijedora, Gradiške, Trebinja i Mostara.

“Upitna je kredibilnost popisa u više od 500 popisnih jedinica i postoji osnovana sumnja da li je 20 posto ispunjenih popisnica vjerodostojno. Podaci koji će se dobiti o socio-ekonomskim karakteristikama, kao i broju stanovnika, bit će bolji od trenutno dostupnih, ali je i njihova kredibilnost upitna”, kazao je Sijah.

(klix.ba)

POINT and Mixer are joining forces this year!

Ever since its start back in 2012, POINT has been nurturing partnerships as one of its main values. The POINT...

Sofija Tovarovic

Održana je druga radionica ACTION SEE mreže

ACTION SEE (Mreža odgovornosti, tehnologije i institucionalne otvorenosti u regiji jugoistočne Evrope) je mreža koju čine organizacija civilnog društva koje zajedno rade na promicanju i osiguravanju...

Sofija Tovarovic

Sarajevo domaćin panel-diskusije o evoluciji propagandnih narativa o Ukrajini

Povodom godine od početka ruske invazije na Ukrajinu, Evropska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) i Ured EU u Bosni i Hercegovini organizirali su prošle sedmice u Sarajevu panel-diskusiju pod...

Sofija Tovarovic