Idi na sadržaj

Poticanje održive saradnje civilnog društva za bolje upravljanje u jugoistočnoj Evropi: Šta je sljedeće?

Haris Karabegović

Civilno društvo u jugoistočnoj Evropi suočava se s nizom izazova koji se odnose na pretjerano oslanjanje na vanjske donatore, smanjenje civilnog prostora i strani štetan utjecaj, nedostatak otvorenog pristupa javnim informacijama i registrima, te pretjerano konvencionalno uključivanje u donošenje strateških odluka.

To je spriječilo organizacije civilnog društva (OCD) i mreže OCD-a da postignu svoj optimalni dijagnostički, zagovarački i nadzorni potencijal za uspostavljanje dobrog upravljanja. Istovremeno, korupcija i blokiranje države opstaju i prijete ekonomskoj stabilnosti i razvoju regije.

S ciljem pronalska novih i inovativnih načina putem kojih bi organizacije civilnog društva mogle udružiti snage i razmjeniti stručnost, SELDI inicijativa je 18. januara 2022. godine organizirala online brainstorming webinar. Webinar je okupio stručnjake iz cijelog svijeta, uključujući i glavne govornike Chrisa Walkera, potpredsjednika Odjela za studije i analizu na Međunarodnom Forumu za demokratske studije, pri Nacionalnoj zadužbini za demokratiju (NED) i Vojtech Hons, voditelja projekata i rukovodeći Uprave za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji.

Učesnici su raspravljali o najboljim metodama saradnje koje bi mogle dovesti do većeg utjecaja civilnog društva u područjima borbe protiv korupcije, dobrog upravljanja i vladavine prava. Također su identificirali zajedničke teme i područja interesa, kao i učinkovite mehanizme saradnje između OCD-a i javnih institucija koje bi mogli zajednički koristiti. Govornici su se posebno usredotočili na radikalnu transformaciju informacijskog prostora sa fokusom na dezinformacije i digitalnu revoluciju koja se ponekad koristi u svrhe koje nisu u skladu s demokratskim upravljanjem.

Kao zaključak, sudionici su se složili da samo mreže OCD-a i istraživački novinari sa adekvatnom stručnošću i istraživačkim metodologijama mogu pratiti i kvalitetno analizirati složene novonastale izazove upravljanja. Mreže OCD-a također bi mogle postići veći kredibilitet i učinak zagovaranja pristupajući donositeljima političkih odluka kao koalicija. Tako se niti jedna vlada ne bi osjećala kao pojedinačna meta, a istodobno bi postojao pritisak za reformama.