Idi na sadržaj

Poynter Institute i “Zašto ne” pozivaju na prijavu za obuku

Amra Hasanović

“Zašto ne” iz Bosne i Hercegovine i Međunarodna mreža za provjeru činjenica (IFCN) sa Poynter Instituta najavljuju obuku s ciljem izgradnje i povećanje kapaciteta za fact-checking na Balkanu.

 

 

Cilj je opremiti redakcije i neprofitne organizacije sa fact-checking vještinama, te ih povezati sa postojećim provjerenim potpisnicima kroz mentorstvo i nadzor kako bi se osiguralo da će organizacije korisnice u Bugarskoj, Mađarskoj, Sjevernoj Makedoniji, Rumunjskoj, Sloveniji i Srbiji poštovati Kodeks IFCN-a.

Institut Poynter, koji predstavlja dom IFCN-a, poznat je po izvrsnosti u novinarskom podučavanju, te stručnošću u području etike, liderstvu, medijskoj pismenosti i pripovijedanju. Kroz ovu inicijativu, IFCN i “Zašto ne” povezat će svoju postojeću fact-checking stručnost i programe obuke sa ambicioznim fact-checkerima na Balkanu.

Polaznici će biti podučavani kako bi stekli vještine u:

  • Fact-checking tehnikama
  • Rješavanju dezinformacija vezanih za zdravlje
  • Poslovnom razvoju
  • Etici i vodstvu
  • Multimedijskom novinarstvu
  • Izgradnji publike

“Naš je cilj pomoći rastućoj fact-checking zajednici na Balkanu osnovnim znanjem o izgradnji jedinice za fact-checking i pružanju tačnih i pouzdanih informacija usred ove globalne pandemije i rasprava oko cijepljenja. Vidjeli smo da je fact-checking zajednica na Balkanu imala ključnu ulogu u pomaganju potrošačima i distributerima informacija tokom nesigurnosti”, rekao je Baybars Orsek, direktor IFCN-a.

“Uzbuđeni smo zbog ovog programa koji će pružiti priliku redakcijama i nezavisnim novinarima u regiji da steknu nove vještine i znanja pod vodstvom poznatog Instituta Poynter. Kao osnivač regionalne mreže za fact-checking SEE Check i dugogodišnja IFCN-ova potpisnica, nadamo se da će ovakve inicijative pomoći i našoj regionalnoj fact-checking “porodici” kao i globalnoj zajednici da rastu i napreduju u ovim izazovnim vremenima,” rekla je Tijana Cvjetićanin, glavna urednica platforme Raskrinkavanje, koja je pokrenuta od strane “Zašto ne” organizacije.

 

KRATKI PREGLED I VREMENSKI PLAN PROGRAMA

Program, koji će započeti u junu, a završiti u oktobru, će biti predstavljen u tri faze:
– Video-kurs sa unaprijed snimljenim materijalima (juni)
– Kursevi, webinari i diskusije uživo u vlastitoj režiju (juli/august)
– Mentorstvo i monitoring redakcija/organizacija (septembar/oktobar)

Prijevodi na lokalne jezike će biti osigurani za video kurseve i kurseve u vlastitoj režiji. Webinari i mentorstvo verificiranih potpisnika Kodeksa, odvijati će se na engleskom jeziku.

Očekuje se da će se sudionici obvezati na cjelokupni program (sve tri faze za redakcije/organizacije i prve dvije faze za pojedince).
Po završetku programa, Poynter Institut za medijske studije svim će sudionicima izdati certifikate.

 

KO SE MOŽE PRIJAVITI?

Pored redakcija, za obuku se mogu prijaviti i nezavisni novinari iz Bugarske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Rumunjske, Srbije i Slovenije. Mentorstvo će biti omogućeno redakcijama za postupak prijave na IFCN-ov Kodeks.

Prioritet će imati redakcije i organizacije sa postojećim fact-checking programima, kao i mediji koji su u procesu uspostavljanja fact-checking operacija. Verificirani potpisnici IFCN-a također su dobrodošli da se prijave.

Za nezavisne novinare/urednike potrebno je najmanje dvije godine iskustva na tom polju. Prioritet će imati novinari s prethodnim iskustvom u fact-checkingu.

Poželjno je radno znanje engleskog jezika.

 

KAKO SE PRIJAVITI?

Redakcije i organizacije mogu se prijaviti na ovom linku.
Prijava za novinare i urednike pojedince dostupna je na ovom linku.

Rok za prijavu je 21. maj, petak, a učesnici će biti obaviješteni o prihvaćanju programa tokom sedmice 24. maja. .

Za sve dodatne upite možete nas kontaktirati na [email protected].