Poynter Institute i “Zašto ne” pozivaju na prijavu za obuku

“Zašto ne” iz Bosne i Hercegovine i Međunarodna mreža za provjeru činjenica (IFCN) sa Poynter Instituta najavljuju obuku s ciljem izgradnje i povećanje kapaciteta za fact-checking na Balkanu.

 

 

Cilj je opremiti redakcije i neprofitne organizacije sa fact-checking vještinama, te ih povezati sa postojećim provjerenim potpisnicima kroz mentorstvo i nadzor kako bi se osiguralo da će organizacije korisnice u Bugarskoj, Mađarskoj, Sjevernoj Makedoniji, Rumunjskoj, Sloveniji i Srbiji poštovati Kodeks IFCN-a.

Institut Poynter, koji predstavlja dom IFCN-a, poznat je po izvrsnosti u novinarskom podučavanju, te stručnošću u području etike, liderstvu, medijskoj pismenosti i pripovijedanju. Kroz ovu inicijativu, IFCN i “Zašto ne” povezat će svoju postojeću fact-checking stručnost i programe obuke sa ambicioznim fact-checkerima na Balkanu.

Polaznici će biti podučavani kako bi stekli vještine u:

  • Fact-checking tehnikama
  • Rješavanju dezinformacija vezanih za zdravlje
  • Poslovnom razvoju
  • Etici i vodstvu
  • Multimedijskom novinarstvu
  • Izgradnji publike

“Naš je cilj pomoći rastućoj fact-checking zajednici na Balkanu osnovnim znanjem o izgradnji jedinice za fact-checking i pružanju tačnih i pouzdanih informacija usred ove globalne pandemije i rasprava oko cijepljenja. Vidjeli smo da je fact-checking zajednica na Balkanu imala ključnu ulogu u pomaganju potrošačima i distributerima informacija tokom nesigurnosti”, rekao je Baybars Orsek, direktor IFCN-a.

“Uzbuđeni smo zbog ovog programa koji će pružiti priliku redakcijama i nezavisnim novinarima u regiji da steknu nove vještine i znanja pod vodstvom poznatog Instituta Poynter. Kao osnivač regionalne mreže za fact-checking SEE Check i dugogodišnja IFCN-ova potpisnica, nadamo se da će ovakve inicijative pomoći i našoj regionalnoj fact-checking “porodici” kao i globalnoj zajednici da rastu i napreduju u ovim izazovnim vremenima,” rekla je Tijana Cvjetićanin, glavna urednica platforme Raskrinkavanje, koja je pokrenuta od strane “Zašto ne” organizacije.

 

KRATKI PREGLED I VREMENSKI PLAN PROGRAMA

Program, koji će započeti u junu, a završiti u oktobru, će biti predstavljen u tri faze:
– Video-kurs sa unaprijed snimljenim materijalima (juni)
– Kursevi, webinari i diskusije uživo u vlastitoj režiju (juli/august)
– Mentorstvo i monitoring redakcija/organizacija (septembar/oktobar)

Prijevodi na lokalne jezike će biti osigurani za video kurseve i kurseve u vlastitoj režiji. Webinari i mentorstvo verificiranih potpisnika Kodeksa, odvijati će se na engleskom jeziku.

Očekuje se da će se sudionici obvezati na cjelokupni program (sve tri faze za redakcije/organizacije i prve dvije faze za pojedince).
Po završetku programa, Poynter Institut za medijske studije svim će sudionicima izdati certifikate.

 

KO SE MOŽE PRIJAVITI?

Pored redakcija, za obuku se mogu prijaviti i nezavisni novinari iz Bugarske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Rumunjske, Srbije i Slovenije. Mentorstvo će biti omogućeno redakcijama za postupak prijave na IFCN-ov Kodeks.

Prioritet će imati redakcije i organizacije sa postojećim fact-checking programima, kao i mediji koji su u procesu uspostavljanja fact-checking operacija. Verificirani potpisnici IFCN-a također su dobrodošli da se prijave.

Za nezavisne novinare/urednike potrebno je najmanje dvije godine iskustva na tom polju. Prioritet će imati novinari s prethodnim iskustvom u fact-checkingu.

Poželjno je radno znanje engleskog jezika.

 

KAKO SE PRIJAVITI?

Redakcije i organizacije mogu se prijaviti na ovom linku.
Prijava za novinare i urednike pojedince dostupna je na ovom linku.

Rok za prijavu je 21. maj, petak, a učesnici će biti obaviješteni o prihvaćanju programa tokom sedmice 24. maja. .

Za sve dodatne upite možete nas kontaktirati na [email protected].

Bez značajnijeg napretka u otvorenosti institucija izvršne i zakonodavne vlasti u BiH tokom 2022. godine

Regionalni indeks otvorenosti već sedam godina mjeri koliko su institucije izvršne i zakonodavne vlasti otvorene prema...

Amina Izmirlić

U. G. “Zašto ne” zapošljava asistenta/icu za administraciju i finansije

U.G. “Zašto ne” zapošljava novog/u kolegu/icu specijalizovanog/u za administraciju i finansije, koji/a će nam pomoći da što kvalitetnije upotpunimo naš tim finansija i računovodstva.  U.G....

Amina Izmirlić

Poziv za dostavljanje ponuda za izradu komunikacijske strategije za regionalnu SEE Check mrežu

SEE Check mreža sastoji se od šest organizacija za provjeru činjenica iz pet zemalja jugoistočne Evrope, koje se fokusiraju na identifikaciju i razotkrivanje dezinformacija i promoviranje medijske...

Sofija Tovarovic