Poziv kantonalnim službenicima/ama za učešće na treningu iz oblasti otvorenosti institucija

Nakon što je monitoring otvorenosti kantonalnih vlada i skupština u BiH za 2021. godinu, koji je obuhvatio svih deset kantona, pokazao da tek jedna institucija zadovoljava nešto više od 50% indikatora, evidentno je da bi se rezultati, kako vlada tako i skupština, mogli unaprijediti.

S tim u vezi, Udruženje građana i građanki Zašto ne i Transparency International u BiH organizuju trening u cilju upoznavanja službenika/ca sa OGP inicijativom i principima proaktivne transparentnosti i otvorenosti podataka, kao i promocijom dobrih praksi objavljivanja podataka i podsticanja službenika/ca za primjenu istih.

Ovaj događaj će biti organizovan u sklopu Sedmice otvorene vlasti (OpenGov Week), tokom koje države članice inicijative OGP provode aktivnosti koje promoviraju transparentnost, odgovornost, učešće građana/ki u javnim politikama i saradnju civilnog društva i vlasti. Partnerstvo za otvorenu vlast (Open Government Partnership – OGP) je globalna multilateralna inicijativa za transparentnost i otvorenost rada tijela javne vlasti, a njene učesnice su države koje se članstvom u Partnerstvu obavezuju na konkretne mjere i djelovanje u oblastima transparentnosti, osnaživanja učešća građana/ki u vlasti, borbe protiv korupcije i uvođenja novih tehnologija koje čine javnu upravu što efikasnijom.

Trening će biti sastavljen iz sljedećih modula:
1. Open Government partnership inicijative i učešće BiH u OGP Inicijativi (Transparency International, Emsad Dizdarević);
2. Prezentacija Nacrta Akcionog plana za implementaciju OGP Inicijative u BiH (Savjetodavno tijelo Vijeća ministara BiH za implementaciju OGP Inicijative);
3. Proaktivna transparentnost i otvorenost podataka: Standardi i dobre prakse (UG “Zašto ne”, Amina Izmirlić Ćatović i Danira Karović).

Prijave je moguće izvršiti putem e-maila [email protected].

Predstavnik UG “Zašto ne” učestvovao na OSCE radionici “Jačanje watchdog kapaciteta u JIE u praćenju i istraživanju korištenja javnih sredstava putem otvorenih podataka”

Tokom 24. i 25. novembra, u Tirani (Albanija), održana je radionica pod nazivom “Jačanje watchdog kapaciteta u JIE u...

Sofija Tovarovic

Novinar Istinomjera Minel Abaz dobitnik UNICEF-ove novinarske nagrade za doprinos pravima djece

UNICEF Bosne i Hercegovine organizirao je, u srijedu, 23.11.2022. događaj na kojem su dodijeli novinarsku nagradu za prava djece. Novinar Istinomjera Minel Abaz, ovogodišnji je dobitnik UNICEF-ove...

Sofija Tovarovic

Poziv na interdisciplinarnu radionicu za studente i studentice “Parlametar: Upoznavanje s radom Parlamentarne skupštine BiH”

Udruženje građana i građanki “Zašto ne” organizuje jednodnevnu interdisciplinarnu radionicu “Parlametar: Upoznavanje s radom Parlamentarne skupštine BiH”. Cilj je radionice upoznati studente i...

Sofija Tovarovic