Idi na sadržaj

Poziv na radionicu “Dezinformacije u vrijeme izbora i kako se nositi s njima”

Emir Zulejhić

Portal za provjeru medijskih činjenica i borbu protiv dezinformacija i lažnih vijesti Raskrinkavanje.ba, koji uređuje i vodi Udruženja građana “Zašto ne” iz BiH, organizira radionicu pod nazivom „Dezinformacije u vrijeme izbora i kako se nositi s njima“.

Radionica će se, zbog COVID-19 mjera predostrožnosti, održati online (link za pristup radionici će biti poslan registrovanim učesnicima/ama), 26.10.2020. godine sa početkom u 17:00 sati i trajati će 2 sata

Predizborno vrijeme je vrijeme u kojem su dezinformacije izuzetno prisutne u medijima i na internetu, a pojavljuje se i sve veći broj dezinformatora različitog tipa, te je cjelokupan informativni sektor opterećen ovom pojavom. Različiti akteri pokušavaju razičitim manipulisanjem infromacijama utjecati na mišljenje građanja kako bi sebe predstavili u što boljem, a političke protivnike u što lošijem svjetlu. Zbog toga smo odlučili da, u sklopu naših redovnih aktivnosti na predizbornom praćenju medija i borbi protiv dezinformacija, ponudimo i radionice koje bi pomogle različitim populacijama, a posebno onim najpogođenijim, da se upoznaju sa implikacijama predizbornih dezinformacija i nekredibilnih medija, ali i načinima borbe protiv takvih pojava.

Radionica će posebno biti prilagođena najpogođenijim populacijama koji nemaju razvijena znanja i vještine medijske i digitalne pismenosti, a koji su i sami često mete dezinformacija i manipulacija.

Na radionicama ćemo razgovarati o tome kakve vrste dezinformacija i manipulacija postoje, te kako dezinformacije mogu uticati na izborni proces i rezultate izbora. Tokom radionice ćemo prodiskutovati i o najbitnijim pojavama i terminima za razumijevanje dezinformativnog okruženja u vrijeme izbora. Lažne vijesti, manipulacije činjenicama, anonimni portali, službeni i anonimni izvori, farme portala, trolovi i botovi su neke od tema o kojima ćemo razgovarati. Kroz primjere o kojima je portal Raskrinkavanje već pisao, predstaviti ćemo učesnicima/ama neke od najčešće korištenih tehnika i načina manipulisanja koje imaju za cilj političku promociju i/ili diskreditaciju političkih protivnika, te razgovarati o tome kako se boriti protiv takvih pojava. 

Da bi se prijavili na radionicu, molimo vas da popunite obrazac na sljedećem linku:

Poziv na radionicu:“Dezinformacije u vrijeme izbora i kako se nositi s njima”

Krajnji rok za prijavu je 25.10.2020. godine.

Sva dodatna pitanja možete poslati na [email protected].