Idi na sadržaj

Poziv na radionicu za prvoglasače: “Dezinformacije u vrijeme izbora i kako se nositi s njima”

Emir Zulejhić

Portal za provjeru medijskih činjenica i borbu protiv dezinformacija i lažnih vijesti Raskrinkavanje.ba, koji uređuje i vodi Udruženja građana “Zašto ne” iz BiH, u suradnji sa Asocijacijom srednjoškolaca u BiH organizira radionicu za prvoglasače pod nazivom „Dezinformacije u vrijeme izbora i kako se nositi s njima“.

Radionica će se zbog COVID-19 mjera predostrožnosti održati online, 21.10.2020. godine sa početkom u 17:00 sati i trajati će 2 sata (link za pristup radionici će biti poslan registrovanim učesnicima/ama). Prijaviti se mogu svi srednjoškolci/ke i mlade osobe koji/e će ove godine prvi put glasati na izborima.

Predizborno vrijeme je vrijeme u kojem su dezinformacije izuzetno prisutne u medijima i na internetu, a pojavljuje se i sve veći broj dezinformatora različitog tipa, te je cjelokupan informativni sektor opterećen ovom pojavom. Različiti akteri pokušavaju razičitim manipulisanjem infromacijama utjecati na mišljenje građanja kako bi sebe predstavili u što boljem, a političke protivnike u što lošijem svjetlu. Zbog toga smo odlučili da, u sklopu naših redovnih aktivnosti na predizbornom praćenju medija i borbi protiv dezinformacija, ponudimo i radionice koje bi pomogle različitim populacijama, a posebno onim najpogođenijim, da se upoznaju sa implikacijama predizbornih dezinformacija i nekredibilnih medija, ali i načinima borbe protiv takvih pojava.

Radionica će posebno biti prilagođena najpogođenijim populacijama, poput mladih koji prvi put glasaju na izborima, a koji nemaju razvijena znanja i vještine medijske i digitalne pismenosti i kritičke poglede na medijske informacije. 

Na radionicama ćemo razgovarati o tome kakve vrste dezinformacija i manipulacija postoje, te kako dezinformacije mogu uticati na izborni proces i rezultate izbora.

Tokom radionice ćemo prodiskutovati i o najbitnijim pojavama i terminima za razumijevanje dezinformativnog okruženja u vrijeme izbora. Lažne vijesti, manipulacije činjenicama, anonimni portali, službeni i anonimni izvori, farme portala, internet trolovi i stranački botovi su neke od tema o kojima ćemo razgovarati. Kroz primjere o kojima je portal Raskrinkavanje već pisao, predstaviti ćemo učesnicima/ama neke od najčešće korištenih tehnika i načina manipulisanja, te razgovarati o tome kako i na koji način različiti akteri manipulišu medijskim informacijama kako bi utjecali na mišljenje glasača.

Da bi se prijavili na radionicu, molimo vas da popunite obrazac na sljedećem linku:  https://bit.ly/2H7NuOk 

Krajnji rok za prijavu je 20.10.2020. godine. Sva dodatna pitanja možete poslati na [email protected] ili [email protected].