Predstavljena nova publikacija „Informacijski rat i borba za istinu“!

Izvještaj o demokratiji 2021* Instituta V-Dem pokazuje da je u cijelom svijetu primjetan sveukupni pad demokratskih standarda. Talas autokratizacije stigao je i do Evrope. Veliki problem u zemljama sa padom demokratskih standarda je polarizacija društava. Dezinformacije uveliko doprinose ovoj polarizaciji korištenjem dezinformacija za oblikovanje domaćeg i međunarodnog mišljenja.

Nova publikacija CEP-a pod nazivom ‘Informacijski rat i borba za istinu’,  rezultat je saradnje različitih aktera na Zapadnom Balkanu u okviru projekta “Jačanje otpornosti društva i suzbijanje stranih dezinformacija u 6  zemalja zapadnog Balkana”.

U izradi publikacije učestvovao je i Darko Brkan, izvršni direktor UG “Zašto ne”. 

Brkan je kao doprinos ovoj publikaciji napisao članak pod nazivom “Dobro podmazan dezinformacijski stroj – Pregled razvoja dezinformacijskih taktika i narativa na Zapadnom Balkanu” (The well oiled disinformation machine – Examining the evolution of disinformation tactics and narratives in the Western Balkans), u kome je govorio kako je agresija u Ukrajini dovela dezinformacije i propagandu na potpuno novi nivo. Čak i prije invazije brojne dezinformacije su kružile u globalnom medijskom prostoru. Nakon invazije, količina, doseg i težina dezinformacija su eksponencijalno rasle. SEE Check54, mreža za Raskrinkavanje dezinformacija i web sadržaja iz pet zemalja Zapadnog Balkana je provjeravala brojne stavke vezane za invaziju i dezinformacije koje se pojavljuju u regionalnim medijima i na društvenim mrežama.

A!er je izvršio oko 170 analiza raskrinkavanja, regionalne SEE Check redakcije su označile oko 600 članaka koje su objavile medijske kuće u region55.

Ova publikacija nastoji pružiti uvid u situaciju na Zapadnom Balkanu i štetne efekte stranih dezinformacija. Upotreba dezinformacija kao taktike nije nova pojava, posebno sa širenjem moderne tehnologije koja pomaže da  se informacije brže šire. Količina dezinformacija posljednjih godina se enormno povećala i prijete društvima na način da unose podjele, smanjuje demokratske vrijednosti i koči procese integracije u EU. Kontranarativi o klimatskim promjenama omogućavaju državama i korporacijama da ignorišu efekat svojih akcija na planetu Zemlju. Dezinformacije o vakcinama u pandemiji COVID-19 čak su koštale živote. Štaviše, svjedočili smo ratu na dva kolosijeka u Ukrajini: onom na terenu i informatičkom ratu.

Kako autori ove publikacije pokazuju strane, uglavnom ruske dezinformacije snažno su prisutne na Zapadnom Balkanu sa ciljem da region održe politički nestabilnim i da uspori njegov put ka EU. Stručnjaci sa Zapadnog Balkana pišu o međusobnoj povezanosti ruskih i lokalnih medija, te dezinformacijama o ratu u Ukrajini u regionu.

 

Publikaciju pročitajte i preuzmite OVDJE.

 

(cep.si)

YouTHink- rekli smo ne korupciji

Nismo bespomoćni nego ljuti na okruženje u kojem vlada korupcija Da li možemo sigurno prijaviti korupciju, jesmo...

Sofija Tovarovic

Istraživanje ProPublice: Internet-stranice koje objavljuju najviše dezinformacija na Balkanu i dalje žive od Google oglasa

Čak 87% internet-stranica u BiH, Srbiji i Hrvatskoj za koje se pokazalo da objavljuju dezinformacije ostvaruje zaradu od Google oglasa, pokazalo je to istraživanje neprofitne organizacije ProPublica....

Marija Cosic

Novinar Istinomjera Minel Abaz dobitnik UNICEF-ove novinarske nagrade za doprinos pravima djece

UNICEF Bosne i Hercegovine organizirao je, u srijedu, 23.11.2022. događaj na kojem su dodijeli novinarsku nagradu za prava djece. Novinar Istinomjera Minel Abaz, ovogodišnji je dobitnik UNICEF-ove...

Sofija Tovarovic