Predstavljena nova publikacija „Informacijski rat i borba za istinu“!

Izvještaj o demokratiji 2021* Instituta V-Dem pokazuje da je u cijelom svijetu primjetan sveukupni pad demokratskih standarda. Talas autokratizacije stigao je i do Evrope. Veliki problem u zemljama sa padom demokratskih standarda je polarizacija društava. Dezinformacije uveliko doprinose ovoj polarizaciji korištenjem dezinformacija za oblikovanje domaćeg i međunarodnog mišljenja.

Nova publikacija CEP-a pod nazivom ‘Informacijski rat i borba za istinu’,  rezultat je saradnje različitih aktera na Zapadnom Balkanu u okviru projekta “Jačanje otpornosti društva i suzbijanje stranih dezinformacija u 6  zemalja zapadnog Balkana”.

U izradi publikacije učestvovao je i Darko Brkan, izvršni direktor UG “Zašto ne”. 

Brkan je kao doprinos ovoj publikaciji napisao članak pod nazivom “Dobro podmazan dezinformacijski stroj – Pregled razvoja dezinformacijskih taktika i narativa na Zapadnom Balkanu” (The well oiled disinformation machine – Examining the evolution of disinformation tactics and narratives in the Western Balkans), u kome je govorio kako je agresija u Ukrajini dovela dezinformacije i propagandu na potpuno novi nivo. Čak i prije invazije brojne dezinformacije su kružile u globalnom medijskom prostoru. Nakon invazije, količina, doseg i težina dezinformacija su eksponencijalno rasle. SEE Check54, mreža za Raskrinkavanje dezinformacija i web sadržaja iz pet zemalja Zapadnog Balkana je provjeravala brojne stavke vezane za invaziju i dezinformacije koje se pojavljuju u regionalnim medijima i na društvenim mrežama.

A!er je izvršio oko 170 analiza raskrinkavanja, regionalne SEE Check redakcije su označile oko 600 članaka koje su objavile medijske kuće u region55.

Ova publikacija nastoji pružiti uvid u situaciju na Zapadnom Balkanu i štetne efekte stranih dezinformacija. Upotreba dezinformacija kao taktike nije nova pojava, posebno sa širenjem moderne tehnologije koja pomaže da  se informacije brže šire. Količina dezinformacija posljednjih godina se enormno povećala i prijete društvima na način da unose podjele, smanjuje demokratske vrijednosti i koči procese integracije u EU. Kontranarativi o klimatskim promjenama omogućavaju državama i korporacijama da ignorišu efekat svojih akcija na planetu Zemlju. Dezinformacije o vakcinama u pandemiji COVID-19 čak su koštale živote. Štaviše, svjedočili smo ratu na dva kolosijeka u Ukrajini: onom na terenu i informatičkom ratu.

Kako autori ove publikacije pokazuju strane, uglavnom ruske dezinformacije snažno su prisutne na Zapadnom Balkanu sa ciljem da region održe politički nestabilnim i da uspori njegov put ka EU. Stručnjaci sa Zapadnog Balkana pišu o međusobnoj povezanosti ruskih i lokalnih medija, te dezinformacijama o ratu u Ukrajini u regionu.

 

Publikaciju pročitajte i preuzmite OVDJE.

 

(cep.si)

Vodič za proaktivno objavljivanje informacija

U okviru regionalnog projekta Indeks otvorenosti, u sklopu kojeg se mjeri otvorenost zakonodavnih i izvršnih...

Danira Karović

POINT and Mixer are joining forces this year!

Ever since its start back in 2012, POINT has been nurturing partnerships as one of its main values. The POINT conference started as a partnership of regional organizations and individuals from the...

Sofija Tovarovic

Interna obuka o provjeri činjenica za medije u BiH

U kontekstu brze digitalne transformacije i procvata informacijskog haosa, kojeg karakterišu pad predanosti profesionalnim novinarskim standardima, rast dezinformacija i očit pad povjerenja civilnog...

Sofija Tovarovic