Predstavnici/e UG Zašto ne na forumu o medijskoj pismenosti u Ukrajini

Forum “Medijska pismenost 5.0: Od izazova do rješenja” u organizaciji DW Akademie okupio je brojne govornike/ce iz Ukrajine i drugih zemalja koji/e su diskutovali/e o temama vezanim za dezinformacije i razvoj medijske pismenosti, među kojima su bili i predstavnici/e UG Zašto ne.

Foto: DW Akademie

Članovi/ice Udruženja građanki i građana Zašto ne Emir Zulejhić i Marija Ćosić učestvovali su na forumu “Medijska pismenost 5.0: Od izazova do rješenja” (“Media literacy 5.0: from challenges to solutions”) održanom 24. i 25. marta 2023. godine u Ukrajini.  

Forum je organizovala Deutche Welle Akademija, u partnerstvu sa Ukrajinskim institutom za medije i komunikaciju te uz podršku njemačkog Federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj i Evropske unije. Cilj foruma bilo je jačanje saradnje i dijeljenje znanja i vještina među organizacijama koje se bave medijskom pismenošću u Ukrajini i u drugim zemljama Evrope. 

Učesnici/e na Forumu govorili/e su o različitim temama vezanim za medijsku pismenost i borbu protiv dezinformacijama, uz poseban fokus na dezinformacije i propagandu o ruskoj invaziji na Ukrajinu. 

Ćosić i Zulejhić su bili dio panela pod nazivom „Ukrajina i međunarodno iskustvo: tačke ukrštanja u borbi protiv dezinformacija“ na kom su, pored njih, o svojim iskustvima govorili/e i Ilda Hoxha iz platforme za provjeru činjenica Faktoje iz Albanije, Mariam Dangadze, šefica Odjeljenja za razvoj medijske pismenosti MDF-a i Mariam Talakhadze iz platforme Myth Detector iz Gruzije, Ivan Subotić, predstavnik Fake News Tragača iz Srbije te Olga Myrovych, predstavnica Lviv Media Foruma. 

Predstavnici/e UG Zašto ne govorili su o širokom iskustvu i brojnim projektima koje Udruženje realizuje u domeni medijske pismenosti te novim inovativnim idejama i pristupima za razvoj te oblasti. U fokusu njihovog izlaganja bile su dezinformacije, naročito one vezane za rusku invaziju na Ukrajinu. Raskrinkavanje je u prethodnom periodu objavilo seriju od šest analiza najčešćih dezinformativnih i manipulativnih narativa o ruskoj invaziji (1, 2, 3, 4, 5, 6) koje su, između ostalog, na Forumu predstavili Zulejhić i Ćosić. 

 

Foto: DW Akademie

“Medijska pismenost mora se tretirati kao integralni dio osnovne pismenosti pojedinca/ke. Na njenom jačanju predano se mora raditi sa svima, bez obzira na godine”, istakla je Ćosić. Kako Zulejhić dodaje, iskustva drugih organizacija koje se bave sličnim temama u Ukrajini donijele su svježu perspektivu i nove ideje, kao i potencijalne buduće saradnje. 

 

Održan 1. regionalni projektni sastanak SeeCheck mreže u sklopu projekta: Suprotstavljanje dezinformacijama kroz (regionalnu) mrežu fact-checkera

Udruženje građana i građanki “Zašto ne” je početkom 2023. godine započelo implementaciju projekta “Suprotstavljanje...

Sofija Tovarovic

UG “Zašto ne” učestvovalo na konferenciji “Regionalna fact-checking sedmica na Zapadnom Balkanu”

Povodom obilježavanja 2. aprila, Svjetskog dana fact-checkinga, Darko Brkan, direktor Udruženja građana i građanki “Zašto ne”, sudjelovao je 6. aprila na konferenciji “Regionalna fact-checking...

Sofija Tovarovic

POINT and Mixer are joining forces this year!

Ever since its start back in 2012, POINT has been nurturing partnerships as one of its main values. The POINT conference started as a partnership of regional organizations and individuals from the...

Sofija Tovarovic