Idi na sadržaj

Predstavnici/e UG Zašto ne na forumu o medijskoj pismenosti u Ukrajini

Sofija Tovarović

Forum “Medijska pismenost 5.0: Od izazova do rješenja” u organizaciji DW Akademie okupio je brojne govornike/ce iz Ukrajine i drugih zemalja koji/e su diskutovali/e o temama vezanim za dezinformacije i razvoj medijske pismenosti, među kojima su bili i predstavnici/e UG Zašto ne.

Foto: DW Akademie

Članovi/ice Udruženja građanki i građana Zašto ne Emir Zulejhić i Marija Ćosić učestvovali su na forumu “Medijska pismenost 5.0: Od izazova do rješenja” (“Media literacy 5.0: from challenges to solutions”) održanom 24. i 25. marta 2023. godine u Ukrajini.  

Forum je organizovala Deutche Welle Akademija, u partnerstvu sa Ukrajinskim institutom za medije i komunikaciju te uz podršku njemačkog Federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj i Evropske unije. Cilj foruma bilo je jačanje saradnje i dijeljenje znanja i vještina među organizacijama koje se bave medijskom pismenošću u Ukrajini i u drugim zemljama Evrope. 

Učesnici/e na Forumu govorili/e su o različitim temama vezanim za medijsku pismenost i borbu protiv dezinformacijama, uz poseban fokus na dezinformacije i propagandu o ruskoj invaziji na Ukrajinu. 

Ćosić i Zulejhić su bili dio panela pod nazivom „Ukrajina i međunarodno iskustvo: tačke ukrštanja u borbi protiv dezinformacija“ na kom su, pored njih, o svojim iskustvima govorili/e i Ilda Hoxha iz platforme za provjeru činjenica Faktoje iz Albanije, Mariam Dangadze, šefica Odjeljenja za razvoj medijske pismenosti MDF-a i Mariam Talakhadze iz platforme Myth Detector iz Gruzije, Ivan Subotić, predstavnik Fake News Tragača iz Srbije te Olga Myrovych, predstavnica Lviv Media Foruma. 

Predstavnici/e UG Zašto ne govorili su o širokom iskustvu i brojnim projektima koje Udruženje realizuje u domeni medijske pismenosti te novim inovativnim idejama i pristupima za razvoj te oblasti. U fokusu njihovog izlaganja bile su dezinformacije, naročito one vezane za rusku invaziju na Ukrajinu. Raskrinkavanje je u prethodnom periodu objavilo seriju od šest analiza najčešćih dezinformativnih i manipulativnih narativa o ruskoj invaziji (1, 2, 3, 4, 5, 6) koje su, između ostalog, na Forumu predstavili Zulejhić i Ćosić. 

 

Foto: DW Akademie

“Medijska pismenost mora se tretirati kao integralni dio osnovne pismenosti pojedinca/ke. Na njenom jačanju predano se mora raditi sa svima, bez obzira na godine”, istakla je Ćosić. Kako Zulejhić dodaje, iskustva drugih organizacija koje se bave sličnim temama u Ukrajini donijele su svježu perspektivu i nove ideje, kao i potencijalne buduće saradnje.