Idi na sadržaj

Pregled sedmice: Anonimni portali, protesti rudara i “ratna zastava”

Marija Cosic

Tokom protekle sedmice Raskrinkavanje se bavilo praksama djelovanja pojedinih anonimnih portala, te analiziralo medijske i druge navode o brojnim aktuelnim temama.

U sedmici iza nas Raskrinkavanje je pisalo o manipulativnim praksama pojedinih anonimnih portala. Jedan od njih je i anonimni Žena portal čiji naslovi često sadrže izmišljene izjave javnih ličnosti, koje trebaju izazvati emocionalnu reakciju čitatelja/ki i tako “izmamiti klik”. Više detalja pročitajte u analizi.

U nastojanju da dođe do što većeg broja čitatelja/ki i portal Sve za vas pribjegava različitim manipulativnim strategijama, nerijetko kreirajući ili prenoseći različite dezinformacije. Kojim sve tehnikama se ovaj portal koristi, pročitajte ovdje.

Trenutna politička kriza u Bosni i Hercegovini je nekim portalima i prilika za promoviranje klikbejt naslova koji najavljuju rat. Portal Krvavi Balkan iskoristio je tako tekst iz 2018. godine kako bi promovisao jedan takav naslov, posve nepovezan sa sadržajem članka. Više o ovoj temi pročitajte na linku.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nema zvanični nalog na Instagramu, no unatoč tome, mediji tvrde da je na ovoj društvenoj mreži citirao Aleksandra Vučića. Činjenice o ovoj temi pročitajte u analizi.

Pojedini su pogrešno izvijestili da je potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina Mustafa Gradaščević objavio “ratnu” zastavu Armije RBiH na svom Facebook nalogu iako je on, zapravo, objavio sliku zastave Republike BiH. Detaljnije o ovoj temi pročitajte na linku.

Godinama star lažni oglas za prijem u radni odnos 1.000 radnika/ca u “tvornici Milke” ponovo je “oživljen” objavom na anonimnom portalu Apotekica. Šta sve ukazuje na činjenicu da je oglas lažan, pročitajte u analizi.

Raskrinkavanje je u septembru analiziralo sedam godina star prilog iz emisije “Paralele”, u kojem se iznose besmislene tvrdnje o navodnom čipovanju novorođenčadi sa ciljem uspostavljanja novog svjetskog poretka. Isječak iz ovog priloga i dalje je vrlo popularan na društvenim mrežama. Detaljnije pročitajte u analizi.

Anonimni portali gotovo godinu dana unazad često iznova recikliraju lažnu vijest o masovnim otkazima koje će u Njemačkoj navodno dobiti balkanski/e radnici/e. Za ove tvrdnje, ipak, ne nude apsolutno nikakve dokaze. Analizu Raskrinkavanja iz septembra 2021. pročitajte na linku.

Na jednom od mnogobrojnih profila koje koristi internet jurišnik Jasmin Mulahusić objavljeno je nekoliko netačnih tvrdnji u vezi sa nedavnim protestima rudara u FBiH. Šta je sve Mulahusić ustvrdio, a šta su činjenice pročitajte ovdje.

Izmišljena priča o tome da “crni petak” ima korijene u robovlasničkom vremenu, kada su se petkom na trgovima prodavali robovi, i ove godine bila je aktuelna na društvenim mrežama. Kako je Raskrinkavanje pisalo još 2018. godine, viralne tvrdnje o vezi između “crnog petka” i robovlasništva nemaju utemeljenje u činjenicama. Više o ovoj temi pročitajte na linku.

Izvještavajući o sastanku predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, pojedini mediji su svoje članke opremili manipulativnim naslovima u kojima su ustvrdili da je Vučić rekao da je s Dodikom razgovarao o “spajanju Republike Srpske i Srbije”. Vučić jeste rekao da je s Dodikom razgovarao o “spajanju”, ali kroz putnu infrastrukturu, što je u pomenutim naslovima izostavljeno. Više o ovoj temi saznajte u novom storyju Raskrinkavanja ovdje.

Slika: Raskrinkavanje.ba

Dvije decenije stare besmislice Leonarda Horowitza o “chemtrailsima” i tajnim dogovorima vlada i farmaceutskih kompanija raskrinkali smo u oktobru ove godine. Ipak, na društvenim mrežama se i dalje dijele članci s ocijenjenim tvrdnjama, stari nekoliko godina. Horowitzove tvrdnje su u novembru reciklirali i portali Zdrav svet i Zdravi savjeti. Zašto su tvrdnje jednog od najpoznatijih promotera različitih teorija zavjere neutemeljene, čitajte u analizi.

Na društvenim mrežama se dijeli videosnimak koji navodno prikazuje banane uvezene iz Somalije koje sadrže smrtonosnu “glistu Helikobakter ”. Riječ je o netačnoj tvrdnji koju su prethodno opovrgle brojne fact-checking platforme širom svijeta. Detaljnije o ovoj temi pročitajte u analizi.

Značajan broj analiza i protekle sedmice odnosio se na dezinformacije vezane za pandemiju bolesti Covid-19. Na portalu Dosije, objavljen je članak u čijem se naslovu netačno tvrdi da je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) potvrdila osnove krivičnih prijava koje je advokat Mirnes Ajanović podnio protiv članova Vlade Federacije BiH, Vlade Tuzlanskog Kantona i Vlade Kantona Sarajevo. To, ipak, nije tačno. Više pročitajte na linku.

Na društvenim mrežama se širi fotografija kutije kućnog testa za otkrivanje infekcije Covid-19 na kojoj je odštampan datum 23.05.09. Fotografija se predstavlja kao “dokaz” za teoriju zavjere da je pandemija planirana ili da se za nju znalo odranije. Ništa od toga, ipak, nije tačno. Datum se zapravo odnosi na istek roka trajanja testa i napisan je u formatu godina/mjesec/dan. Više o ovoj temi pogledajte u našem storyju.

Slika: Raskrinkavanje.ba

Tvrdnje iz viralne Viber poruke, inspirisane mjesecima starim izlaganjem “glavne medicinske sestre UKC-a Slovenije” o značenju “kodova” na vakcinama, u potpunosti su netačne. Više o ovoj temi pročitajte u analizi.

Tvrdnja o hapšenju direktora kompanije Pfizer Alberta Bourla potekla je s kanadskog portala koji je poznat po širenju lažnih vijesti. Na našem govornom području objavilo ju je nekoliko medija, ali i brojni korisnici/e društvenih mreža Facebook i Twitter. Činjenice o ovoj temi pročitajte ovdje.

Na društvenim mrežama se dijele citati Roberta Malonea i Luca Montagniera, u kojima se navodi da je vakcinacija protiv Covid-19 odgovorna za nove varijante virusa SARS-CoV-2. Riječ je o još jednoj u nizu netačnih tvrdnji koje su potekle od ove dvojice naučnika. Detaljnije pročitajte ovdje.

Viralne tvrdnje o navodnoj efikasnosti lijeka Ivermektin u liječenju bolesti Covid-19 iznova se objavljuju u medijima i na društvenim mrežama. Za ove tvrdnje, ipak, ne postoje kredibilni dokazi, a nepravilna upotreba Ivermektina kod ljudi može biti opasna. Više detalja o ovoj temi pronađite u novom storyju Raskrinkavanja ovdje.

Slika: Raskrinkavanje.ba

Viralni citat u kom se govori o depopulaciji starih i slabih kroz “eutanaziju” mjesecima se pripisuje francuskom ekonomisti Jacquesu Attaliju. Attali, ipak, nema nikakve veze s njim. Više o ovoj teoriji zavjere pročitajte u analizi.

Nekoliko stotina prikaza ostvario je videosnimak na jednoj Facebook stranici, u kojem se tvrdi kako je Australija uvela mjeru kojom se zatvaraju bankovni računi onima koji nisu vakcinisani protiv Covid-19. Tvrdi se i da je ovo jedan od načina da se stanovništvo te zemlje “primora” na vakcinaciju. U pitanju je posve izmišljena tvrdnja. Mjera kojom bi se građanima/kama Australije onemogućio pristup bankovnim računima ne postoji. Detalje o ovoj temi pročitajte u analizi ovdje.

Na društvenim mrežama i u članku jednog portala objavljena je netačna tvrdnja da je policija ubila jednog demonstranta na nedavno održanim protestima protiv antipandemijskih mjera u Roterdamu, odnosno da je “bilo mrtvih” na protestu. To, ipak, nije tačno. Više o ovoj temi pročitajte u analizi.

U sklopu saradnje Raskrinkavanja i platforme Vakcine.ba kreiran je niz sadržaja vezanih za bezbjednost vakcinacije protiv bolesti Covid-19. Jedan od sadržaja tiče se navodnih tvrdnji da imunizacija protiv Covid-19 može uticati na sposobnost reprodukcije kod žena i muškaraca. Ipak, vakcinacija je bezbjedna za parove koji planiraju bebu i nema nikakvog uticaja na začeće, trudnoću i razvitak ploda. Detaljnije o ovoj temi pročitajte ovdje, a niz infografika pogledajte ovdje.

Slika koja navodno prikazuje ciljeve misije Ujedinjene agende 21/2030 ponovo se dijeli na Facebooku.Raskrinkavanje je o navodnoj Agendi 21/2030 pisalo još u maju 2020. godine, kada je detaljno objašnjeno da takva agenda uopšte ne postoji. Detalje čitajte na linku.

(Raskrinkavanje.ba)