Idi na sadržaj

Pregled sedmice: Dezinformacije o omikron varijanti i Škoda automobili u lažnoj nagradnoj igri

Marija Cosic

U sedmici iza nas, viralna je bila lažna nagradna igra u kojoj je korisnicima/ama Facebooka obećavan automobil marke Škoda, te niz dezinformacija vezanih za pandemiju bolesti Covid-19, naročito za novu omikron varijantu virusa SARS-CoV-2.

Tokom protekle sedmice, Raskrinkavanje je pisalo o nizu aktuelnih dezinfomracija. Posebnu pažnju korisnika/ca društvenih mreža privukla je navodna nagradna igra u kojoj se poklanjaju automobili. U novoj prevari na Facebooku, zloupotrijebljeni su nazivi i vizuelni identitet zvaničnih stranica Škoda automobila. Ipak, na stranici do koje korisnici/ce dođu nakon “učestvovanja” u lažnoj nagradnoj igri u kojoj je obećan automobil, takvu nagradu ne mogu dobiti. Ono što mogu dobiti je uvećan račun za telefonske usluge ukoliko ne obrate pažnju na donji dio stranice, gdje je sitnim slovima ispisan cjenovnik pokretanja usluge. Detaljnije o ovoj temi pročitajte na linku

Na Facebooku su se dijelile i lažne nagradne igre u kojima se učesnicima/ama nude različite “nagrade”: od dječjih fotelja i setova posuđa do luksuznih kampera. Uz pravila “igre”, objavljene su slike “nagrada”, koje su zapravo skinute s interneta. Cilj ovakvih objava je povećati broj pratitelja/ki na Facebook stranicama. Detaljnije o ovoj temi čitajte u analizi.

Na društvenim mrežama dijelile su se izmišljene tvrdnje o bananama uvezenim iz Somalije, koje sadrže “glistu Helikobakter”. U objavama s ovim tvrdnjama navodi se da ova “glista” u bananama izaziva moždanu smrt u roku od 12 sati. Ipak, Bosna i Hercegovina ne uvozi banane iz Somalije, a Helicobacter pylori, glavni uzročnik čira na želucu i gastritisa, nije glista, nego bakterija. Više o ovoj temi saznajte u našem novom storyju ovdje.

Slika: Raskrinkavanje.ba 

Na društvenim mrežama ponovo je postala viralna priča o navodnoj lekciji koju je jedan afrički “profesor” održao predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu. Raskrinkavanje je ovoj temi pisalo u analizi iz januara 2021, u kojoj je ustanovilo da tvrdnje iz viralnih objava nisu utemeljene. Činjenice pročitajte u analizi.

Opisujući rat u Bosni i Hercegovini kao “građanski”, novinari/ke RTRS-a, javnog servisa Republike Srpske, pogrešno citiraju Dejtonski mirovni sporazum i “prepravljaju” izjave sagovornika/ca. Detaljnije o ovoj temi pročitajte u analizi Raskrinkavanja ovdje.

Na satiričnom portalu objavljena je “vijest” da će građani/ke Federacije BiH plaćati ukopninu uz račune za električnu energiju. Vijest bez napomene o šaljivom sadržaju našla se na anonimnom portalu kao stvarna. Više o ovoj temi pročitajte u analizi na linku.

Nekoliko organizacija, partija i portala objavilo je da je potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina Mustafa Gradaščević objavio “ratnu zastavu Armije RBiH” na svom Facebook profilu. Gradaščević je, zapravo, objavio sliku na kojoj je zastava Republike BiH, a ne Armije RBiH. Detaljnije o ovoj temi čitajte u analizi Raskrinkavanja ovdje.

Raskrinkavanje se u sedmici iza nas bavilo i nizom dezinformacija vezanih za pandemiju bolesti Covid-19. Na portalu Logično objavljen je članak u kojem se netačno tvrdi da su “Covid glumci” korišteni u snimanju svjedočanstava o posljedicama Covid-19 u Australiji. Riječ je, ipak, o svjedočanstvima troje Covid-19 pacijenata iz sidnejske bolnice Concorde, korištenim za kampanju podizanja svijesti o opasnostima ove bolesti u Australiji. Više o ovoj temi pročitajte na linku.

Raskrinkavanje je istražilo i videosnimak koji korisnici/e društvenih mreža dijele kao dokaz da 5G tehnologija “uzrokuje” Covid-19. Kako je utvrđeno, riječ je o pogrešnoj interpretaciji šale. Ne postoji veza između pandemije i 5G tehnologije. Više o ovoj temi pročitajte u analizi.

Poljski geolog Franc Zalewski dobio je veliku pažnju na društvenim mrežama zbog “otkrića aluminijske žive stvari” u Pfizerovoj vakcini protiv Covid-19. Njegovo “otkriće” je, pak, naučno neutemeljno, a istraživanje nije urađeno prema naučnim standardima. Detaljnu analizu pročitajte u analizi.

Demonstranti/kinje i policija sukobili su se tokom protesta protiv mjera za suzbijanje Covid-19, održanih u novembru u nizozemskom gradu Roterdamu. Na društvenim mrežama se dijelila tvrdnja da je policija ubila demonstranta na ovom protestu. To, zapravo, nije tačno, a detalje pročitajte u analizi Raskrinkavanja ovdje.

Nesuvisla teorija zavjere o mogućnosti registrovanja vakcinisanih osoba putem Bluetooth veze ponovo je postala aktuelna na društvenim mrežama. Ovog puta, netačne tvrdnje dolaze iz isječka “zavjerološke” emisije koju vodi pobornik antivakcinacijskog pokreta Stew Peters. Raskrinkavanje je o ovoj temi pisalo u analizi iz juna 2021. godine, koju možete pročitati ovdje.

Neimenovani muškarac u viralnom videosnimku tvrdi da se u Južnoj Africi ne dešava “ništa”, u kontekstu pojave omikron varijante virusa SARS-CoV-2, te da je broj novih infekcija na dan kad je video snimljen bio “nula”. U novembru, nažalost, dnevni broj infekcija u Južnoj Africi nikada nije bio manji od 93. Više o ovoj temi pročitajte na linku.

Staru izjavu američkog epidemiologa Anthonyja Faucija o važnosti kliničkih ispitivanja u razvoju vakcine korisnici/e društvenih mreža dijele kao dokaz da je Fauci “otvorio mogućnost da vakcine protiv Covid-19 mogu povećati vjerovatnoću zaraze”. Više o ovoj temi pročitajte u analizi.

Na društvenim mrežama viralna je tvrdnja da je ministar zdravlja Južne Afrike Joseph Phaahla izjavio da omikron varijanta virusa SARS-CoV-2 ne postoji. Phaahla takvo nešto nije rekao. Detaljnije o ovoj temi pročitajte u analizi Raskrinkavanja na linku.

Viber poruka o navodnom snimku “razotkrivanja istine glavne medicinske sestre UKC-a Ljubljana”, koja je objasnila “kodove na vakcinama” protiv Covid-19, viralna je na društvenim mrežama. Ipak, niti je žena sa snimka glavna medicinska sestra u ovoj bolnici niti su njene tvrdnje tačne. Više o ovoj temi saznajte iz novog storyja.

Slika: Raskrinkavanje.ba

Na društvenim mrežama viralne su bile i različite dezinformacije o navodnom povećanju smrtnosti u pojedinim profesijama zbog vakcinacije protiv Covid-19. Neutemeljene tvrdnje o navodnom povećanju broja smrtnih slučajeva pilota/kinja u 2021. godini za 1.700% u odnosu na prethodne godine viralne su na društvenim mrežama. Ove tvrdnje zasnovane su na manipulativnom i suštinski netačnom tumačenju liste umrlih pilota/kinja, koja je objavljena u magazinu za pilote/kinje. Više o ovoj temi pročitajte na linku.

Tvrdnje o navodnom povećanju broja smrti među sportistima/kinjama, koje je uzrokovano vakcinacijom protiv Covid-19, viralne su već duže vrijeme. Ove tvrdnje, ipak, nisu zasnovane ni na kakvim činjenicama. Detalje pročitajte u analizi.

Na Facebooku se dijeli objava u kojoj se poziva na “revoluciju” protiv mjera za suzbijanje pandemije Covid-19, uz brojne teorije zavjere i netačnosti o vakcinama protiv ove bolesti. Šta se u viralnoj objavi tvrdi, a šta su, pak, činjenice, pročitajte u analizi.

U analizi iz novembra, pisali smo o nesuvisloj “šali” dr. Borislava Antonijevića o nepostojanju razlike između nevakcinisanih i vakcinisanih protiv Covid-19 kada su u pitanju zaraza i prenošenje bolesti. Ova “šala” je zasnovana na manipulativnim tvrdnjama. Antonijevićevu dosjetku je u decembru opet aktuelizovao portal Ordinacija, a dijeli se i na društvenim mrežama. Više o ovoj temi pročitajte na linku.

(Raskrinkavanje.ba)