Idi na sadržaj

Pregled sedmice: Facebook prevare, lažni Putinov govor i izmišljeni početak rata na TikToku

Marija Cosic

Tokom protekle sedmice, Raskrinkavanje je analiziralo niz prevara kojima se na društvenoj mreži Facebook od korisnika/ca kradu lični i finansijski podaci i nanose stvarni finansijski gubici manipulativnim taktikama. Pored toga, pisali/e smo i o dezinformacijama vezanim za Vladimira Putina, te zajedno s partnerima iz mreže SEE Check sastavili listu regionalnih dezinformatora/ki koji su širili neistine o pandemiji bolesti Covid-19.

U sedmici iza nas, Raskrinkavanje je pisalo o različitim prevarama korisnika/ca na društvenoj mreži Facebook. Po već poznatom obrascu imitiranja Facebook stranica stvarnih trgovačkih lanaca, prevaranti su iskoristili vizuelni identitet lanaca DIS market i Bingo da bi namamili korisnike/ice Facebooka da kliknu na link “za registraciju” za nagradu. Ipak, ovakva “registracija” može potencijalno završiti krađom ličnih podataka, ali i finansijskim gubicima. Više o ovoj temi čitajte u analizi.

Facebook profil Tropicc, koji zloupotrebljava vizuelni identitet trgovačkog lanca Tropic, korisnicima/ama ove društvene mreže obećava nagrade ukoliko odrade set koraka koji se od njih traži. Jedan takav korak je i registracija pretplate na servis sasvim druge internet-stranice sa videoigrama, po cijeni od 6 KM sedmično. Detaljnije pročitajte ovdje.

U junu ove godine, pisali/e smo o stranicama koje se lažno predstavljaju kao servis društvene mreže Facebook kako bi prevarom došle do ličnih podataka administratora/ki drugih Facebook stranica. U oktobru 2021, ponovo je aktivan “lanac” stranica koje koriste iste manipulativne taktike, ovog puta pod nazivom Sǝcurẻ Businẻss Pagẻ. Kako se zaštititi od ove i sličnih prevara pročitajte na linku.

Distributeri prodaju proizvode kompanije Forever Living na brojnim Facebook stranicama i u grupama, ali neki od njih pripisuju im “čudotvorna” ljekovita svojstva. Međutim, iako neki od sastojaka ovih proizvoda imaju medicinske učinke protiv nekih zdravstvenih poteškoća, aloe vera, kao ni ostali sastojci, ne liječi rak, diskus herniju, autoimune bolesti i sl.  Više o ovoj temi pročitajte u analizi.

Još jedan u nizu popularnih recepata za navodno liječenje raka dijeli se godinama na domaćim portalima. Ovog puta je u pitanju sok od cvekle, šargarepe i jabuke. Iako neki od ovih sastojaka mogu imati pozitivan uticaj na ljudski organizam, ne postoje nikakvi naučni dokazi da liječe rak. Detaljnije čitajte u analizi ovdje.

Pisali/e smo i o dezinformativnom potencijalu na društvenoj mreži TikTok, naročito popularnoj među mladima. Uz kratke zabavne videosnimke, na ovoj mreži može se naći i velika količina opasnih dezinformacija i radikalističkog govora mržnje. Tako je napeta situacija na Kosovu na TikToku rezultirala “proglašavanjem rata” u više od 200 objava širom regiona – od Sarajeva i Zagreba do Doboja, Tuzle i drugih gradova. Više o ovoj temi pročitajte u analizi Raskrinkavanja ovdje.

Fadilu Novaliću, premijeru Federacije BiH, portal BiH News pripisao je izjavu o tome da ljudi ne napuštaju BiH, nego odlaze da rade u EU, te da će se nekad vratiti. Ustanovili smo da je izjava posve izmišljena, a opširnije čitajte u analizi na linku.

Udruženje građana i građanki “Zašto ne”, u saradnji s regionalnim partnerima, kreiralo je dokumentarni film “Medijska pismenost kroz generacije”, koji je sada dostupan i online na našem YouTube kanalu. Šta različite generacije misle o medijima i medijskoj pismenosti, te kako na ove teme gledaju novinari/ke, univerzitetski/e profesori/ce, fact-checkeri/ke i predstavnici/e civilnog društva iz regiona pogledajte u našem dokumentarnom filmu na linku.

Slika: UG Zašto ne.

Korisnici/ce Facebooka ponovo dijele navodne citate iz romana “Savet starog đavola mlađem”, za koje se tvrdi da ih je napisao Clive Staples Lewis. C.S. Lewis nije autor pripisanih mu citata, o čemu smo detaljno pisali u analizi iz novembra prošle godine, koju možete pročitati na linku.

Različiti mediji prenijeli su na različit način izjavu predsjednika Srpske demokratske stranke Mirka Šarovića o vraćanju nadležnosti s nivoa Bosne i Hercegovine na nivo Republike Srpske, izostavljajući pojedine njene dijelove. Na koji način su izjavom manipulisali Srna i RTRS, a na koji Fena i Klix, pogledajte u novom storyju Raskrinkavanja ovdje.

Slika: Raskrinkavanje.ba.

Tokom protekle sedmice, pisali/e smo i o različitim dezinformacijama vezanim za predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina. Screenshotovi videomontaže iz 2012. godine, koja prikazuje Putina iza rešetaka, dijele se na Facebooku kao dokaz besmislenih QAnon narativa o poznatim ličnostima koje su navodno uhapšene ili pogubljene, a koje u javnosti mijenjaju “dvojnici”. Takve tvrdnje, naravno, posve su neutemeljene. Detaljnije čitajte u analizi.

Članak o potpuno izmišljenom govoru Vladimira Putina, u kojem navodno negativno govori o useljavanju manjina u tu zemlju, posebno muslimanskih, na portalima i društvenim mrežama dijeli se već sedam godina. Ipak, Putin nikada nije govorio o tome da “Rusiji ne trebaju muslimanske manjine”. Više o ovoj temi čitajte ovdje.

Godinama stara lažna vijest da bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton “umire” od AIDS-a ponovo se dijeli na Facebooku. Ipak, ovi navodi se ne mogu pronaći nigdje osim u analiziranim člancima na našem govornom području. Detaljnije pročitajte u analizi.

Prenoseći objavu s bloga poslanika NSRS-a Nebojše Vukanovića, niz medija u BiH naveo je kako je on objavio “sliku budućeg pasoša RS-a”. Vukanović je, zapravo, objavio sliku SNSD-ovog promotivnog letka, koji je nazivan pasošem još 2018. godine. Detaljnije o tome koji su mediji netačno izvijestili da je Vukanović objavio izgled “budućeg pasoša RS-a”, čitajte u analizi ovdje.

Raskrinkavanje se tokom protekle sedmice bavilo i nekim od popularnih teorija zavjere. Tvrdnja da je Bill Gates najavio “depopulaciju kroz prisilnu vakcinaciju” kao “rješenje za globalno zagrijavanje” ponovo je aktuelna. Teoretičari/ke zavjere kao “dokaz” za ovu tvrdnju koriste Gatesov citat iz 2010. godine, koji je izvučen iz konteksta i manipulativno predstavljen. Šta je zapravo suština Gatesovog govora, pročitajte u analizi.

Činjenice o obliku Zemlje nauka je odavno potvrdila, teorijski i empirijski. Uprkos nebrojenim dokazima koji potvrđuju da naša planeta ima oblik sfere, teorija zavjere o ravnoj Zemlji iznimno je popularna širom svijeta, pa tako i na našem govornom području. Šta bez sumnje dokazuje da Zemlja nije ravna ploča, čitajte u našoj analizi ovdje.

Viralna slika dva medijska članka opremljena fotografijama trudnice koja se vakciniše dijeli se na društvenim mrežama uz tvrdnje da “mediji lažu” o vakcinaciji protiv Covid-19, jer istu ženu navodno predstavljaju na različit način. Fotografije su nastale u Kolumbiji i autentične su, a korištene su kao ilustracija, što je navedeno u člancima. Detalje o ovoj temi pročitajte na linku.

Tvrdnje o postojanju “chemtrailsa” i njihovoj povezanosti s bolešću Covid-19 ne gube popularnosti uprkos tome što su višestruko dokazane kao neutemeljene. Pojedini portali i dalje šire teoriju zavjere da bolest Covid-19 ne postoji i da su simptomi ove bolesti zapravo uzrokovani trovanjem bojnim otrovima sarinom i ricinom. Šta su zapravo činjenice o ovoj temi, pogledajte u našem novom storyju ovdje.

Slika: Raskrinkavanje.ba

Dezinformacije ne poznaju granice, posebno tamo gdje među državama nema jezičke barijere. Članice SEE Check mreže iz BiH, Crne Gore, Srbije i Hrvatske kreirale su zajedničku analizu regionalnih dezinformatora/ki koji netačne tvrdnje šire iz pozicije naučnih autoriteta. Ko je sve širio dezinformacije o pandemije bolesti Covid-19, pročitajte u analizi.

Tvrdnja da “digitalni zeleni certifikat”, dokument kojeg posjeduju i građani/ke BiH koji su se vakcinisali/e objema dozama vakcine u Srbiji, neće biti važeći na granici ako nositelj/ica nije primio/la treću dozu nakon sedam mjeseci – nije tačna. Uprkos crvenom upozorenju, “digitalni zeleni certifikati” sadrži informaciju o potpunoj vakcinaciji, što je dovoljno za prelazak granica s obzirom na to da ne postoje zahtjevi za treću dozu. Više o ovoj temi pročitajte ovdje.

Netačne tvrdnje o virusima i bolesti Covid-19, koje je prošle godine iznijela pedijatrica Nada Jurinčić, ponovo su viralne na društvenim mrežama. Koje je sve dezinformacije Jurinčić iznosila, pročitajte u analizi Raskrinkavanja iz decembra 2020. godine na linku.

Na Facebooku je viralan lažni spisak sastojaka vakcina protiv Covid-19 kompanija Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson. Bez obzira na to što se radi o starim i u više navrata opovrgnutim tvrdnjama, spisak su podijelili brojni/e korisnici/e ove društvene mreže. Detalje o ovoj temi pročitajte u analizi.

U prevodu televizijskog priloga o broju umrlih nakon vakcine protiv Covid-19 u poređenju sa smrtnim slučajevima nastalim kao posljedica bolesti na Tajvanu, netačno se tvrdi da je više preminulih od vakcine nego od bolesti Covid-19. Šta su zapravo činjenice, pročitajte u analizi ovdje.

Nakon što je gost podcasta “The Joe Rogan Experience” pogrešno protumačio statistike umrlih od Covid-19 u Velikoj Britaniji i vakcinisanih protiv ove bolesti, videosnimak iz podcasta dostigao je popularnost i u našoj regiji. Ovakva interpretacija posve je manipulativna, a šta zaista govore statistike iz Velike Britanije, pročitajte u analizi.

(Raskrinkavanje.ba)