Idi na sadržaj

Pregled sedmice: Fantazije o “medu i mlijeku” u Bjelorusiji, izmišljanje izjava i stari/novi lažni lijekovi protiv raka

Marija Cosic

Različite medijske manipulacije, te stare i nove netačne tvrdnje vezane za pandemiju Covid-19 i vakcine, obilježile su sedmicu iza nas.

Postavljajući pitanje sagovorniku, novinarka jutarnjeg programa RTRS-a netačno je ustvrdila da je sukob u Bosni i Hercegovini okarakterisan kao “građanski rat” u Opštem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini. Ta formulacija se, zapravo, ne nalazi nigdje u ovom dokumentu. Detaljnije o ovoj temi pročitajte u analizi.

Darko Mladić govorio je za Alo o situaciji vezanoj za mural sa likom njegovog oca, osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića. Prvo je Alo u svom naslovu objavio netačnu tvrdnju koja se ne nalazi u samom članku, dok su drugi mediji istu tvrdnju u formi citata predstavili kao izjavu Darka Mladića. Detaljnije čitajte na linku.

Čitatelji/ke su nam prijavili/e manipulativne članke portala Izvorno. Ovaj anonimni portal svakodnevno objavljuje članke opremljene senzacionalističkim naslovima, u kojima nerijetko u potpunosti fabrikuje izjave aktera/ki članka. Kakvi sadržaji se objavljuju na ovom portalu, pročitajte na linku.

Anonimni Žena portal koristi nekoliko manipulativnih taktika u svrhu povećanja čitanosti. Na ovom portalu se učestalo objavljuju senzacionalistički naslovi koji za cilj imaju manipulaciju emocijama čitatelja/ki, kao i sadržaj koji obiluje mizoginim dosjetkama i neprimjerenim komentarima. Više o ovoj temi pročitajte ovdje.

Nekoliko portala objavilo je navode da će građanima/kama balkanskih zemalja bez EU pasoša biti omogućeno da se zaposle u Njemačkoj bez vize, i to prema zakonu koji će važiti od 2022. godine. U pitanju je lažna vijest koja se na domaćem govornom području dijeli još od 2017. godine. Anonimni portali mijenjaju jedino godinu u kojoj navodni zakon o zapošljavanju bez vize u Njemačkoj stupa na snagu. Činjenice o ovoj temi pročitajte u analizi.

I izmišljene tvrdnje o medicinskoj sestri koja živi u Njemačkoj i zarađuje 5.000 eura mjesečno opet su aktualizirane na anonimnim portalima. Raskrinkavanje je o ovim manipulativnim navodima pisalo još 2019. godine, u analizi koju možete pročitati ovdje.

Slika koja sadrži spisak navodnih prednosti života u Bjelorusiji pod režimom Aleksandra Lukašenka postala je viralna na društvenim mrežama. Pobrojane tvrdnje, poput one da je struja u Bjelorusiji besplatna, benzin jeftiniji od vode, a nastavnička plaća u visini od 4.000 američkih dolara mjesečno, ipak nemaju nikakvo utemeljenje u činjenicama. Detalje o ovoj temi pročitajte na linku.

Na Facebooku se širi navod da je uhapšen Klaus Schwab, osnivač međunarodne nevladine organizacije Svjetski ekonomski forum. U pitanju je lažna vijest, prvobitno objavljena na kanadskom portalu koji je i ranije izmišljao vijesti o hapšenjima poznatih. Detalje čitajte u analizi.

Raskrinkavanje je pisalo o maslačku kao navodnom lijeku protiv raka još 2018. godine, a iste tvrdnje ponovo su viralne. Kako je u ovoj analizi utvrđeno, navode da čaj od maslačka liječi rak opovrgla je i sama naučnica koja je započela jedno od istraživanja. Činjenice o ovoj temi pročitajte ovdje.

Na Facebooku se i u novembru dijele netačne tvrdnje da mješavina meda, limuna, oraha i bijelog luka “uspješno liječi rak”. Zašto ovo nije tačno, pročitajte u analizi.

Na društvenim mrežama i dalje dominiraju dezinformacije koje se tiču pandemije Covid-19. Kratki videoisječak iz jutarnjeg programa K1 televizije, u kome doktor Borislav Antonijević dovodi u pitanje svrsishodnost i bezbjednost vakcina protiv Covid-19, zabilježio je desetine hiljada podjela na Facebooku. Premda je tačno da vakcinisani/e mogu da se zaraze, dobiju teži oblik Covid-19, pa i da umru, oni/e imaju značajno manji rizik od infekcije, hospitalizacije i smrti u odnosu na nevakcinisane. Detalje čitajte na linku.

Tvrdnje navodno bivših medicinskih sestara sa protesta protiv vakcinacije u Australiji o tome da su bolnice pune vakcinisanih pacijenata/ica sa neželjenim reakcijama na vakcinu nisu tačne. Većinu hospitalizovanih pacijenata/ica zbog infekcije Covid-19 u toj zemlji čine upravo nevakcinisani/e. Koje su još neistine širile “medicinske sestre” koje se protive vakcinaciji, čitajte u analizi.

U objavama na Facebooku se netačno tvrdi i da je u Australiji šest od sedam preminulih bilo “potpuno bocnuto”, te da je to dokaz da “vakcine uzimaju danak”. Šta su činjenice, čitajte na linku.

Fotografija sa protesta u Moskvi, snimljena prije 30 godina, netačno je predstavljena u objavama na društvenim mrežama kao prizor sa nedavnog bečkog protesta protiv lockdowna u Austriji. Više o ovoj temi pročitajte ovdje.

Korisnici/e Facebooka dijele snimak grupe ljudi koja nosi transparent s porukom da su “policijski službenici za osnovne i građanske slobode”. Snimak je nastao na protestu protiv antipandemijskih mjera u Beču i dijeli se kao “dokaz” da je austrijska policija skinula uniforme i pridružila se demonstrantima. Ipak, osobe sa snimka nisu “skinule uniforme” niti se policija u Beču pridružila protestu protiv antipandemijskih mjera. Detaljnije o ovoj temi pročitajte u analizi.

Nakon što je na sjednici austrijskog parlamenta snimljena kako sama lijepi naljepnicu u certifikat o vakcinaciji, tvrdnja da je zastupnica Eva Maria Himmelbauer “lažirala potvrdu o vakcinaciji” počela je kružiti društvenim mrežama. Himmelbauer je demantovala ove tvrdnje ubrzo nakon što su se počele širiti. Više čitajte u analizi na linku.

Na Facebooku se dijeli slika na kojoj su navedene brojne netačne tvrdnje o bolesti Covid-19.  Slađana Velkov, autorka ove objave, poznata po antivakcinacijskom aktivizmu i pseudonaučnim stavovima vezanim za liječenje ozbiljnih bolesti, sugeriše da je pandemija Covid-19 zapravo paravan za krađu organa. Detalje čitajte u analizi.

Tvrdnje o navodnim proročanstvima američke animirane serije “The Simpsons” i dalje su popularne na društvenim mrežama. Manipulativni članci domaćih portala u kojima se tvrdilo da je pandemija Covid-19 predviđena u epizodi Simpsonovih iz 1993. godine bili su predmet naše analize u prošloj godini. Ista tvrdnja dijeljena je i ove godine.  Šta su činjenice, pročitajte na linku.

Ponovo je aktuelna i tvrdnja da je testiranje Coca-Cole na virus SARS-CoV-2 dalo pozitivan rezultat. O tome zašto je ova tvrdnja netačna i zašto testiranje pića poput Coca-Cole neće dati pozitivan rezultat, Raskrinkavanje je pisalo krajem 2020. godine u analizi koju možete pročitati na linku.

(Raskrinkavanje.ba)