Idi na sadržaj

Pregled sedmice: Iskrivljena Milanovićeva izjava i nepostojeći Brenini planovi o skijalištu

Marija Cosic

Tokom protekle sedmice, pojedini mediji su pogrešno prenijeli izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića. Neki mediji u BiH i regionu su netačno izvijestili da Lepa Brena planira graditi skijalište i hotel na Trebeviću. Pored ovih, Raskrinkavanje je analiziralo niz aktuelnih dezinformacija o pandemiji bolesti Covid-19.

Raskrinkavanje je u sedmici iza nas pisalo o netačnoj medijskoj interpretaciji izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića. Milanović je komentarisao političku situaciju u Bosni i Hercegovini, nakon čega su mediji netačno izvijestili da je rekao kako “Dodik i Putin šire etničku mržnju”. Šta je Milanović stvarno rekao, pročitajte u analizi.

Nekoliko portala objavilo je članke o tome da Crna Gora u Ukrajinu šalje “gej vojnike”. U pitanju je satirični sadržaj, no portali to nisu naglasili. Više o ovoj temi pročitajte u analizi Raskrinkavanja ovdje.

Pojedini mediji u BiH i regionu visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta nazivaju “nelegitimnim”, “nelegalno izabranim” ili “lažnim”. Koju argumentaciju koriste za ove netačne navode te šta su činjenice, pogledajte u našem novom storyju.

Slika: Raskrinkavanje.ba

Brojni mediji objavili su članke u kojima se tvrdi da Lepa Brena planira graditi skijalište i hotel na Trebeviću. Popularna pjevačica demantovala je ove navode. Detalje pročitajte u analizi.

Trideset devet medija objavilo je da je Evropska unija, navodno, zabranila tetovaže u boji. Činjenica je da je EU zabranila 4.000 hemikalija, među kojima je i isopropanol alkohol, čest sastojak mastila za tetoviranje. Zabrana se ne odnosi na tetoviranje u boji u cijelosti niti na mastila za tetoviranje generalno. Više o ovoj temi pročitajte u analizi na linku.

Fotografija koliba pod snježnim pokrivačem, za koju pojedini/e korisnici/e društvenih mreža tvrde da je nastala na Prijevoru, snimljena je u dolini Drogo, u Lombardiji. Analizu porijekla fotografije pročitajte na linku.

Na Facebook profilu antivakcinacijske aktivistice objavljen je niz netačnih tvrdnji o najavljenim HPV vakcinama. Ovakvim tvrdnjama se nastoji na manipulativan način ubijediti žene da ne poduzmu mjere prevencije raka grlića materice tako što će se vakcinisati protiv HPV virusa. Činjenice o HPV vakcinama pročitajte u analizi.

Na Facebooku se dijelila tvrdnja da je fudbalska reprezentacija Sierra Leonea na Afrički kup nacija otputovala čamcima, jer njihov fudbalski savez nije mogao priuštiti let avionom. Ipak, ova emotivna priča je izmišljena. Članovi reprezentacije su na prvenstvo otputovali charter letom. Detalje pogledajte u novom storyju Raskrinkavanja ovdje.

Slika: Raskrinkavanje.ba

Uprkos tome što su teorije zavjere o opasnosti pete generacije telekomunikacijskih tehnologija (5G) višestruko raskrinkane, na društvenim mrežama se još uvijek mogu pronaći objave u kojima se navode besmislice o ovoj tehnologiji. Jedna takva objava ponovo je postala viralna na Facebooku. Činjenice o ovoj temi pročitajte u analizi.

Neke od tema kojima se Raskrinkavanje bavilo protekle sedmice bile su i one koje se odnose na pandemiju bolesti Covid-19. Na društvenim mrežama dijeli se “strip” o vakcinaciji uz niz netačnih tvrdnji o navodnoj neefikasnosti antipandemijskih mjera kao što su nošenje maske, držanje fizičke distance i vakcinacija protiv Covid-19. Ove tvrdnje su opovrgnute nizom kredibilnih naučnih studija. Detalje pročitajte na linku.

Na anonimnim portalima, a potom i društvenim mrežama, dijelila se tvrdnja da je Vlada Velike Britanije “priznala” da vakcine protiv Covid-19 oštećuju imunološki sistem. U pitanju je netačna tvrdnja, bazirana na manipulativnom predstavljanju stvarnog istraživanja. Činjenice pročitajte ovdje.

Na društvenim mrežama dijeli se snimak iz 2020. u kom se iznosi niz netačnosti o zaštitnim maskama za lice, za koje se, između ostalog, tvrdi i da predstavljaju “inicijacijski ritual”. Maske su, ipak, dokazano efikasna mjera zaštite. Više o ovoj temi pročitajte u analizi.

Anonimni portal Vesti 24s privlači čitatelje/ke koristeći manipulativnu strategiju objavljivanja dezinformacija o uvođenju i ukidanju restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje širenja bolesti Covid-19 u različitim zemljama svijeta. Prvu iz serije analiza o dezinformacijama na ovom portalu pročitajte u analizi.

Na društvenim mrežama dijeli se videozapis u kojem se tvrdi da uposlenici/e američke vlade i farmaceutskih kompanija imaju “vakcinalno izuzeće”. To nije tačno. Činjenice o ovoj temi pročitajte u analizi ovdje.

Na društvenim mrežama i pojedinim portalima tvrdi se da je booster doza “otrovne vakcine” protiv Covid-19 uzrokovala smrt 34-godišnje medicinske sestre iz Splita. Ipak, na osnovu postojećih informacija, može se zaključiti da tragična smrt 34-godišnje Splićanke nije nastupila kao posljedica treće doze vakcine protiv Covid-19. Više o ovoj temi pročitajte na linku.

(Raskrinkavanje.ba)