Idi na sadržaj

Pregled sedmice: Izmišljeni “chemtrailsi” okrivljeni za “novi val” pandemije, zastava RBiH ponovo “prepoznata” kao obilježje Armije RBiH

Marija Cosic

Tokom protekle sedmice, Raskrinkavanje je rekapituliralo rad u 2021. godini te analiziralo novi slučaj miješanja zastave Armije RBiH i Republike Bosne i Hercegovine u medijima, kao i brojne druge dezinformacije.

Povodom kraja godine, Raskrinkavanje se u sedmici iza nas podsjetilo na analize koje su bile najčitanije tokom 2021. Među najčitanijim analizama Raskrinkavanja u prošloj godini našle su se one o teorijama zavjere o pandemiji, o pseudonaučnom izvještavanju o lijekovima, kao i o različitim dezinformacijama o aktuelnim dešavanjima. Koje analize su u pitanju, pročitajte na linku.

U godini iza nas, Raskrinkavanje se suočilo sa različitim dezinformacija kojima je osporavan naš rad. U analizi koju možete pročitati ovdje nalazi se pregled prijetnji i uznemiravanja kojima su novinari/ke Raskrinkavanja bili/e izloženi/e, kao i netačnosti o našem radu koje su bile iznesene u javnoj sferi u 2021.

U nizu analiza, Raskrinkavanje se osvrnulo i na različite teme koje su bile čest predmet dezinformacija. Analize iz serijala “2021. u retrospektivi” možete pročitati na stranici Raskrinkavanja ovdje.

Nekoliko medija u Bosni i Hercegovini i regionu ponovo je zastavu Republike BiH predstavilo kao “ratnu zastavu Armije BiH”. Ovoga puta, riječ je o člancima o prekršajnim nalozima koji su uručeni pojedincima/kama koji/e su kroz Istočno Sarajevo prošli/e automobilom na kom se nalazila zastava Republike Bosne i Hercegovine. Četrdesetak medija je u svojim člancima netačno ustvrdilo da se radi o zastavi Armije RBiH. Detaljnije o ovoj temi pročitajte u analizi.

Na portalu Homunizam objavljen je članak u kojem se tvrdi da krv vakcinisanih osoba izgleda drugačije pod mikroskopom, odnosno da su im krvne ćelije “slijepljene”. Ipak, ne postoje dokazi koji bi potvrdili da vakcinisane osobe imaju slijepljene crvene krvne ćelije. Više o ovoj temi pročitajte ovdje.

Na nekoliko portala objavljena je netačna tvrdnja da je australijska vlada priznala široko rasprostranjene teške reakcije na vakcine protiv Covid-19, navodeći brojku od 79.000 teških neželjenih nuspojava. Riječ je o ukupnom broju prijavljenih reakcija na vakcine u toj zemlji, od kojih je većina bezazlena. Analizu Raskrinkavanja o ovoj temi pročitajte na linku.

Nakon novogodišnjih praznika, zagovornici/e teorije zavjere o “chemtrailsima” promovisali/e su na društvenim mrežama besmislene tvrdnje o “trovanju iz aviona”. Neki od njih su izmišljeno trovanje okrivili za “novi val” pandemije. Ipak, tvrdnje o “chemtrailsima” su se do sada mnogo puta dokazale kao neutemeljene u stvarnosti. Uprkos “zavjerološkim” tvrdnjama sa društvenih mreža, ne postoje dokazi da se odvija bilo kakvo “zaprašivanje” iz zraka niti da su letovi na neki način povezani sa pandemijom Covid-19. Detalje pročitajte u analizi.

U prednovogodišnjoj sedmici, Raskrinkavanje je pisalo o različitim političkim temama u zemlji i regionu. Tvrdnja da je “Dejtonskim sporazumom stvorena državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH” godinama se ponavlja u javnom diskursu u Bosni i Hercegovini i regionu. Ustav BiH, ipak, ukazuje na to da ovaj navod ne odgovara činjenicama. Više o ovoj temi pročitajte ovdje.

Na portalu Sputnik se učestalo objavljuju članci u kojima se osporavaju legitimitet i legalitet novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta. Ovakva osporavanja su neosnovana te je jasno da ovaj medij zastupa stavove Republike Srpske, koju podržavaju Rusija i Kina, potpuno ignorirajući određene činjenice i sva drugačija mišljenja. Kako je Sputnik izvještavao o visokom predstavniku, pročitajte u analizi.

Prenoseći intervju koji je Christian Schmidt dao za Süddeutsche Zeitung, nekoliko portala je u naslovima netačno predstavilo njegovu izjavu u vezi sa NATO i EUFOR trupama u BiH. Šta je Schmidt zaista izjavio, a kako su mediji njegovom izjavom manipulisali, pročitajte na linku.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden komentarisao je novi zakon koji će omogućiti ženama da se vrate na posao jer će imati pristupačnu brigu za djecu ili druge članove porodice. Nekoliko portala je njegov komentar predstavilo kao napad na majčinstvo. Više detalja pročitajte ovdje.

Objavljen je i nastavak priče o stotinama internet-stranica putem kojih se prodaju različiti, navodno ljekoviti preparati uz pomoć manipulacija, izmišljenih priča i netačnih tvrdnji. Prvi dio priče je objavljen sedmicu ranije. U ovosedmičnoj analizi govori se o kompleksnoj mreži kompanija koje stoje iza ovih stranica. Ove kompanije su registrovane u gotovo svakoj zemlji na Balkanu, a prema našim nalazima, centar ove mreže je sarajevska IT kompanija. Opširnije čitajte u analizi.

(Raskrinkavanje.ba)