Idi na sadržaj

Pregled sedmice: Ksenofobija, lažne nagradne igre i pandemija

Marija Cosic

Dezinformacije o pandemiji i dalje su najbrojnije na društvenim mrežama i pojedinim portalima. Tokom protekle sedmice opet su bile popularne i lažne nagradne igre. Uprkos podizanju optužnice protiv Fatmira Alispahića, portal Antimigrant nastavio je širiti govor mržnje, dezinformacije i teorije zavjere o ljudima u pokretu.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Fatmira Alispahića, tereteći ga da je kao urednik i administrativni kontakt portala Antimigrant odgovoran za objavljivanje sadržaja koji “potiču i šire mržnju kako prema migrantima, tako i između konstitutivnih naroda”. I nakon podizanja optužnice, portal Antimigrant nastavio je objavljivati dezinformativne narative pune govora mržnje i teorija zavjere o ljudima u pokretu. Više o novim primjerima ksenofobije na ovom portalu pročitajte na linku.

Anonimni portal BiH News objavio je članak u kojem se tvrdi da se u BiH ne obavljaju obdukcije osoba umrlih od Covid-19, po nalogu Svjetske zdravstvene organizacije, kako bi se “sakrio” pravi razlog smrti. Implicira se da je trgovina organima umrlih razlog za ovu “zabranu”. Uprkos senzacionalističkom naslovu koji obećava “ekskluzivu”, u članku se, umjesto dokaza, iznose besmislene “zavjerološke” tvrdnje. Šta su činjenice, pročitajte na linku.

Na društvenim mrežama, ali i na pojedinim portalima, sugeriše se da je vakcina protiv Covid-19 uzrok srčane aritmije argentinskog fudbalera Sergia Aguera. Još ranije, pojedini mediji su netačno tvrdili da je broj zastoja srca među fudbalerima u zadnja četiri mjeseca povećan za čak 6.000 posto. Šta su činjenice, čitajte u analizi.

Na portalu Pravda-istina objavljen je članak u kojem se promoviraju tvrdnje Reinera Fuellmicha, advokata koji od početka pandemije u javnost iznosi antivakcinacijske teorije zavjere. Fuellmich tvrdi da je vakcinacija protiv Covid-19 dio Velikog reseta, navodnog plana za depopulaciju planete, i najavljuje veliki sudski proces protiv naučnika i vlada koji su “odgovorni”. Šta su činjenice o “pravnoj borbi” ovog advokata, pročitajte na linku.

Tvrdnja da “Pfizerova vakcina uzrokuje krvne ugruške” dospjela je do našeg govornog područja s američke ultradesničarske web stranice InfoWars, poznate po promociji teorija zavjere i objavljivanju netačnih tvrdnji. Izvor tvrdnje je dr. Richard Fleming, čovjek koji je dva puta osuđivan zbog prevare u zdravstvu, te sam sebe opisuje kao “fizičar-nuklearni kardiolog-biolog-hemičar-psiholog i još mnogo toga”. Njegove navode osporavaju brojni relevantni eksperti. Više o svemu ovome čitajte u analizi.

Snimak s protesta protiv “Covid propusnica” u Trstu dijeli se na društvenim mrežama i portalima uz tvrdnje da je kamera za živi prenos na trgu “namještena” tako da prikazuje prazan trg za vrijeme protesta. Ovim se implicira da postoji zavjera da se “masovnost” ovakvih protesta sakrije od javnosti. Ipak, snimak na kojem se vide demonstranti i prenos uživo koji prikazuje prazan trg je manipulacija – kamera na trgu u Trstu ne pokriva dio trga na kojem je protest održan. Detaljnije pročitajte ovdje.

Austrija je odlučila da znatno ograniči kretanje za nevakcinisane ako broj Covid-19 pacijenata u jedinicama intenzivne njege prekorači 30% kapaciteta. Ovo je u naslovima nekih portala netačno predstavljeno kao odluka o uvođenju “novog lockdowna” za nevakcinisane. Šta su činjenice čitajte u analizi.

Pojedini mediji ne odustaju od tvrdnji o efikasnosti ivermektina u liječenju Covid-19 usprkos nedostatku dokaza koji bi to potvrdili. Nekoliko portala objavilo je članke u kojima se dezinformativno navodi da je njegova učinkovitost potvrđena u brojnim istraživanjima. Šta su činjenice o ovom lijeku i Covid-19, čitajte na linku.

Videosnimak u kojem nadriljekar Alen Azarić iznosi niz dezinformacija o Covid-19 ostvario je skoro 200.000 prikaza na Facebooku. Azarić tvrdi da je pandemija lažna i da su svi vakcinisani čipovani. Kao lijek za bolest koju negira, on prodaje ulje slatkog pelina. Riječ je o netačnim navodima. Pandemija je, nažalost, stvarna, nema čipova u vakcinama, a slatki pelin nije lijek protiv Covid-19. Detalje čitajte u analizi.

Pseudonaučni recepti za navodne lijekove protiv raka cirkulišu na domaćim portalima godinama. Jedan od ovakvih recepata iz kućne radinosti je smjesa meda, bijelog luka, oraha i limuna. Studije su pokazale moguće ograničene efekte ovih namirnica u liječenju i prevenciji raka, ali one, ipak, nisu lijek za ovu bolest. Zašto je promovisanje ovakvih “lijekova” protiv ozbiljnih bolesti opasno, pročitajte na linku.

U julu 2021. godine, Raskrinkavanje je analiziralo niz videosnimaka koji prikazuju besmislene “eksperimente” koje teoretičari/ke zavjera nastoje prikazati kao dokaz da su vakcine protiv Covid-19 opasne. Jedan od snimaka koji prikazuje muškarca čija ruka nakon vakcinacije navodno svijetli u mraku i koji tvrdi da vakcine sadrže grafenoksid i luciferazu ponovo je postao popularan na društvenim mrežama. Šta su činjenice, pročitajte na linku.

Na društvenim mrežama šire se i screenshotovi dva medijska članka u kojima su korištene fotografije vakcinisanja iste trudnice. Oni su navodno dokaz da “mediji lažu” o vakcinaciji.  Ipak, radi se o ilustrativnim fotografijama. Nema ništa neobično u medijskoj praksi upotrebe iste fotografije za ilustraciju različitih članaka, uz navođenje njenog izvora. Odakle fotografije trudnice koja se vakciniše zaista potiču, pogledajte u našem novom storyju.

Objavljujući sadržaj koji je uglavnom bez ikakve informativne vrijednosti na nizu Facebook stranica anonimni portali nastoje privući više posjeta svojim stranicama. U novoj analizi o fenomenu uvezanih web i Facebook stranica koje manipulišu čitateljima/kama bavimo se portalom koji objavljuje uglavnom lažne i klikbejt vijesti s estrade. Te objave dijele se na 16 različitih Facebook stranica koje prati 198.364 korisnika/ca. O biznis modelu portala Balkania Info detaljnije čitajte na linku.

Anonimni portal Top Vijesti Balkan svakodnevno se koristi raznim manipulativnim taktikama kako bi povećao čitanost. Jedna od njih je i “nadograđivanje” ili potpuno izmišljanje izjava političara/ki i estradnih ličnosti u naslovima članaka. Koje su izmišljene izjave pripisane Ani Brnabić, Gorici Dodik, Lepoj Breni, Željku Mitroviću i drugima, pročitajte na linku.

Sve je više lažnih Facebook profila koji korisnicima/ama ove mreže obećavaju nagrade, a od njih kradu novac. Oni u potpunosti preuzimaju vizuelne identitete različitih brendova i kompanija, te dijele objave sa zvaničnih stranica, uključujući i stvarne nagradne igre. Ovi profili onda privatnim porukama kontaktiraju korisnike/ce Facebooka, obavještavajući ih da su “osvojili” nagradu, tražeći pritom od njih da se prvo registruju na priloženom linku. Ukoliko učine sve korake u registraciji, korisnici/e će se zapravo pretplatiti na sedmičnu uslugu posve nepovezane internet-stranice s videoigrama, po cijeni od 6 KM sedmično. Nakon slučaja zloupotrebe vizuelnog identiteta trgovačkog lanca Tropic, o kome je Raskrinkavanje ranije pisalo, pronašli smo još primjera iste prevare Facebook korisnika/ca o kojima više možete pročitati ovdje.

I lažni Facebook profil kompanije Fructa Trade obećava korisnicima/ama ove društvene mreže nagrade ukoliko se prijave na posve nepovezanoj internet-stranici. Ukoliko to učine, oni/e rizikuju zloupotrebu svojih finansijskih podataka. Detalje pročitajte na linku.

(Raskrinkavanje.ba)