Idi na sadržaj

Pregled sedmice: Lažne nagradne igre na društvenim mrežama, pogrešno predstavljanje fotografija i snimaka

Marija Cosic

Tokom protekle sedmice, Raskrinkavanje je analiziralo niz različitih slučajeva u kojima su na društvenim mrežama i pojedinim portalima neadekvatno predstavljene fotografije i videosnimci. Pisali smo i o različitim lažnim nagradnim igrama kojima se korisnicima/ama društvenih mreža može nanijeti materijalna i druga šteta.

U sedmici iza nas, Raskrinkavanje je pisalo o različitim prevarama sa kojima se korisnici/e društvenih mreža mogu susresti. O lažnim nagradnim igrama u formatu live videosnimaka na Facebooku pisali smo i ranije. Međutim, u januaru smo zabilježili primjere u kojima su identiteti Marije Šerifović, Jelene Rozge, Dejana Lovrena i Ivane Španović zloupotrijebljeni za ovu prevaru. Više o ovoj temi pročitajte ovdje.

U samo tri dana, na Facebook stranici Sve Za Vas objavljene su četiri nagradne igre sa fondom nagrada ukupne vrijednosti od nekoliko stotina hiljada konvertibilnih maraka. Igračima/cama su obećavana motorna vozila i 500 iPhonea – ali sve nagrade su lažne. Više o ovoj temi pročitajte u analizi.

I pojedini portali koriste manipulativne tehnike na društvenim mrežama kako bi privukli što više čitatelja/ki. Portal Recepti za vas učestalo objavljuje kvazimedicinske savjete za liječenje ozbiljnih oboljenja i koristi manipulativne taktike da svoj sadržaj promovira na nekoliko Facebook stranica. Na Facebook stranici Recepti za vas, učestalo se objavljuju lažne nagradne igre u kojima se korisnicima/ama obećavaju nagrade poput setova posuđa, sušilica za veš, miksera i slično. Kako bi učestvovali/e u igrama, korisnici/ce trebaju lajkati stranicu, lajkati i javno podijeliti objavu te označiti prijatelje u komentaru. Ipak, fotografije navodnih nagrada su, ustvari, preuzete sa internetskih stranica, poput Pinteresta. Detalje pročitajte na linku.

Regionalni mediji objavili su tvrdnju da viralni snimak iz restorana Savanova u Beogradu otkriva nove detalje u slučaju nestanka Mateja Periša. Ipak, zvuk sa snimka nije autentičan. Detalje pročitajte u analizi.

Na dan obilježavanja Dana Republike Srpske, 9. januara, pojedini portali objavili su članke u kojima se netačno tvrdi da je transparent okačen na sarajevskom mostu Čobanija bio posvećen ovom prazniku. Transparent na mostu Čobanija, ipak, bio je posvećen navijaču Fudbalskog kluba Sarajevo. Više o ovoj temi pročitajte u analizi Raskrinkavanja ovdje.

Netačan prevod Facebook statusa poslužio je Oslobođenju da kritikuje gradonačelnika Istočnog Sarajeva, koji je navodno upotrijebio izraz “katarakta” umjesto “katarza”. Ćosić je, ipak, u originalnoj objavi na Facebooku koristio ispravnu riječ. Detalje pročitajte u analizi.

Brojni portali u regionu netačno su izvijestili da je redatelj i fotograf Dino Kasalo bio jedan od troje planinara koje je zatrpala lavina na Bjelašnici. Ipak, Kasalo i njegova supruga imali su nesreću nekoliko dana prije nego je lavina zatrpala tri planinara. Više o ovoj temi pročitajte na linku.

Desetine medija u Bosni i Hercegovini izvijestile su da je policija uručila prekršajne naloge osobama koje su prošle kroz Istočno Sarajevo u automobilu sa istaknutom zastavom Armije Republike BiH. Ipak, na fotografiji ovog automobila vidi se zastava Republike Bosne i Hercegovine, a ne Armije RBiH. Više o ovoj temi saznajte u našem novom storyju.

Slika: Raskrinkavanje.ba

Niz portala u Bosni i Hercegovini ustvrdio je da je Policijska uprava Doboj oduzela 30 zastava Armije Republike Bosne i Hercegovine. Pojedini su naveli i da je upravo PU Doboj okarakterisala zastave kao “ratne zastave Armije BiH”. Ništa od toga nije tačno. Detalje pročitajte na linku.

Neki mediji u Bosni i Hercegovini doveli su u vezu uklanjanje državnih zastava ispred institucija u Istočnom Sarajevu s obilježavanjem Dana Republike Srpske 9. januara. Zastave su, ipak, s tih mjesta uklonjene mjesecima ranije. Više o ovoj temi saznajte u novom storyju Raskrinkavanja ovdje.

Slika: Raskrinkavanje.ba

Nakon erupcije vulkana u Tongi, u medijima je objavljivan videozapis plimnih valova iz Indonezije, pogrešno predstavljen kao posljedica ove erupcije. Videosnimak je objavljen mjesec prije erupcije vulkana. Detaljnije pročitajte u analizi.

Političke teme su često inspiracija za dezinformacije u medijima i na društvenim mrežama. Saznajte koliko dobro prepoznajete medijske manipulacije koje se tiču političke situacije u našem novom kvizu na linku.

Slika: Raskrinkavanje.ba

Na društvenim mrežama proširila se tvrdnja da su članovi fudbalske reprezentacije Sierra Leonea otputovali čamcima na Afrički kup nacija jer njihov fudbalski savez nije mogao da priušti avion. Oni su, ipak, na takmičenje otišli charter letom. Više o ovoj temi pročitajte ovdje.

Neki portali su objavili priču o šestorici Srba koji su navodno oteli i na ražnju ispekli dva kengura, u znak odmazde zbog Novaka Đokovića. Ipak, ova priča je potekla sa generatora lažnih vijesti, na kojem bilo ko može napraviti članak koji izgleda kao pravi. Detalje saznajte u našem novom storyju na linku.

Slika: Raskrinkavanje.ba

Niz medija u regionu je vijest o zabrani oko 4.000 štetnih hemikalija u Evropskoj uniji predstavio kao “zabranu tetoviranja u boji”. Iako neke od hemikalija jesu česti sastojci pojedinih mastila za tetoviranje, ova zabrana nije usmjerena na tetoviranje u cijelosti, a postoje i alternative za zabranjene sastojke. Detalje pročitajte na linku.

Od oktobra 2021. godine, u pojedinim medijima objavljuje se tvrdnja da je pjevačica Severina Vučković “optužila Srbe da su genocidan narod”. Ona takvo nešto, ipak, nije rekla. Detalje pročitajte u analizi.

Prenoseći intervju koji je Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, dao za Süddeutsche Zeitung, nekoliko portala je u naslovima netačno predstavilo njegovu izjavu u vezi s NATO i EUFOR trupama u BiH. Domaći portali su naveli da je on izjavio da treba poslati NATO trupe u BiH. Činjenica je da Schmidt to nije izjavio, iako je naveo da je dobro što su NATO i EUFOR trupe u zemlji. Više o ovoj temi pročitajte u analizi ovdje.

Dio tema koje je Raskrinkavanje analiziralo i ove sedmice odnosio se na pandemiju bolesti Covid-19. Na društvenim mrežama i pojedinim portalima proširila se teorija zavjere o navodnom progonu koji je od vlasti trpio Andreas Noack, te o njegovom navodnom ubistvu. Ništa od ovoga, ipak, nema utemeljenje. Analizu ovih tvrdnji pročitajte na linku.

Veterinarski lijek ivermektin, koji se koristi u liječenju parazitskih infekcija kod životinja, postao je popularan širom svijeta kao “lijek” protiv bolesti Covid-19. Ivermektin su kao takav promovisali/e čak i brojni/e ljekari/ke. Zajedno s novinarima/kama Raskrinkavanje (.me) i RasKRIKavanje (.rs) istražili/e smo da li pacijenti/kinje u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini traže ovaj preparat u humanim i poljoprivrednim apotekama te da li su pojedinci/ke koji/e su ivermektin preporučivali/e i koristili/e u liječenju pacijenata/kinja snosili/e neke posljedice. Više o ovoj temi pročtajte u analizi.

Fotografije koje prikazuju lutke u bolničkim krevetima se manipulativno predstavljaju na društvenim mrežama kao “dokaz” da je pandemija bolesti Covid-19 lažirana. Odakle fotografije zapravo potiču, pročitajte u analizi.

Na društvenim mrežama dijele se videosnimci na kojima doktor Sucharit Bhakdi iznosi netačne tvrdnje o vakcinama protiv Covid-19. Bhakdi je odranije poznat po širenju dezinformacija o vakcinama i virusu SARS-CoV-2. Šta je Bhakdi tvrdio ovoga puta, a šta su činjenice pročitajte u analizi.

U prva tri mjeseca upotrebe Pfizer vakcine protiv Covid-19, prijavljene su 1.223 smrti nakon vakcinacije. Međutim, to ne znači da su ove smrti uzrokovane vakcinacijom niti je to potvrđeno, kako su to predstavili pojedini portali. Činjenice vezane za ovu temu pročitajte u analizi na linku.

(Raskrinkavanje.ba)