Idi na sadržaj

Pregled sedmice: “Nelegalni” Schmidt, leteći grafenov oksid i izmišljeni citati

Marija Cosic

Proteklu sedmicu na Raskrinkavanju obilježile su netačne tvrdnje o vakcinama i pandemiji Covid-19. Bavili smo se i dezinformacijama koje se tiču aktuelnih dešavanja.

Prateći primjer zvaničnika/ca iz Republike Srpske, brojni mediji Christiana Schmidta nazivaju “nelegalno izabranim”, “nelegitimnim” ili “lažnim” visokim predstavnikom u BiH. Kao argument za osporavanje legitimiteta novog visokog predstavnika koristi se činjenica da njegovo imenovanje nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a. Ipak, izjašnjavanje Vijeća nije uslov za imenovanje visokog predstavnika. Šta su činjenice, pročitajte na linku.

Grupa zastupnika/ca u Evropskom parlamentu izdala je saopštenje u kojem poziva na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku, srpskom članu Predsjedništva BiH. Anonimni portal je o ovom pozivu izvijestio u članku sa naslovom u kojem se netačno tvrdi da je Evropski parlament već odlučio o sankcijama. Više o ovoj temi pročitajte u analizi.

Nakon što je donesena odluka o deportaciji Novaka Đokovića iz Australije, pojedini portali na našem govornom području pisali su o tome šta će ova odluka značiti kada je riječ o njegovom učešću na Australian Openu u budućnosti. Neki od njih su ustvrdili da Đoković više nikada neće nastupati na ovom turniru. Detalje saznajte ovdje.

Portali Banja Luka 24 i Svijet.info gotovo simultano objavljuju identične klikbejt naslove koji sadrže tvrdnje ili obećavaju informacije kojih nema u člancima. Pregled nekoliko klikbejt naslova objavljenih na ovim portalima donosimo u analizi.

Domenico Biscardi, italijanski promoter kvazinaučnih stavova i “otkrića” o vakcinama protiv Covid-19, snimio je video u kojem iznosi niz netačnosti o sastavu vakcina. Nakon njegove smrti, video su na Facebooku dijelili/e protivnici/e vakcinacije, uz insinuacije da njegova smrt nije bila slučajna. U pitanju su lažna vijest i teorija zavjere. Više pročitajte na linku.

Društvenim mrežama i pojedinim portalima proširila se teorija zavjere o navodnom progonu koji je od vlasti trpio Andreas Noack, te o njegovom navodnom ubistvu. Noack je postao poznat na društvenim mrežama po tvrdnjama da je “otkrio” grafen hidroksid u vakcinama protiv Covid-19. Ništa od ovoga, ipak, nema utemeljenje u činjenicama. Policija je demantovala navode da je Noack uhapšen, a njegova partnerka je potvrdila da nije ubijen. Više čitajte u našoj analizi.

Tvrdnje njemačkog hemičara Andreasa Noacka o navodnom pronalasku grafen hidroksida u vakcinama protiv Covid-19 su, takođe, neutemeljene. Grafen hidroksid, zapravo, ne postoji. Više o ovoj temi saznajte u novom storyju Raskrinkavanja.

Slika: Raskrinkavanje.ba

Američki doktor Vladimir Zelenko, poznat po širenju dezinformacija o Covid-19, bio je gost teoretičara zavjere Alexa Jonesa u emisiji “InfoWars”, gdje je pročitao dva izmišljena citata koji se pripisuju futuristkinji Barbari Marx Hubbard i savjetniku bivšeg francuskog predsjednika Jacuqesu Attaliju. Isječak iz ove emisije došao je i do našeg govornog područja. Detalje pročitajte ovdje.

Na društvenim mrežama se dijeli izjava izvršnog direktora kompanije Pfizer Alberta Bourle, u kojoj navodno kaže da vakcine ne pružaju zaštitu protiv Covid-19. Ipak, radi se o manipulaciji. Bourla je rekao da vakcine pružaju manju zaštitu od zaraze, ali da su efikasne protiv težih oblika bolesti. Više pročitajte u analizi.

Nekoliko medija i korisnika/ca društvenih mreža objavilo je da su širom Amerike postavljeni bilbordi koji prikazuju prave brojke nuspojava vakcina protiv Covid-19. Riječ je o još jednom netačnom predstavljanju podataka iz sistema VAERS. Detalje pročitajte na linku.

Korisnici/e društvenih mreža dijele snimak govora koji je francuski nobelovac Luc Montagnier održao na protestu protiv “zelenih propusnica” u Milanu. Montagnier je i ranije širio dezinformacije o pandemiji, a u ovom govoru iznio je niz manipulacija vezanih za vakcinaciju protiv Covid-19. Detalje pročitajte na linku.

Snimak u kojem antivakcinacijska aktivistica Astrid Stuckelberger iznosi niz netačnih tvrdnji o pandemiji i vakcinama protiv Covid-19 također je popularan na društvenim mrežama. Stuckelberger je, između ostalog, navela da virus SARS-CoV-2 nije izolovan te da vakcinisane osobe šire otrovne nanočestice grafenovog oksida u svojoj okolini. Šta su činjenice, pročitajte na linku.

Fotografije koje prikazuju lutke u bolničkim krevetima se manipulativno predstavljaju na društvenim mrežama kao “dokaz” da je pandemija Covid-19 lažirana. Takve objave su viralne ne samo na domaćem govornom području nego i širom svijeta. Činjenica je da se na tim fotografijama zaista nalaze lutke. Međutim, fotografije nisu snimljene u bolnicama, nego u centrima za obuku medicinskog osoblja. Detaljnije na linku.

Satirični video u formi reklame za barbiku antivakserku dijeli se na Facebooku uz tvrdnju da se radi o reklami kojom se “programiraju” mladi. Video je zapravo dio američke humorističke emisije i nije nikakva “reklama”. Više o ovome čitajte na linku.

Teorija zavjere o postojanju “chemtrailsa” ne gubi popularnost. Jedna od tvrdnji koje su popularne godinama je da su švedske vlasti priznale da “chemtrailsi” postoje. Takvo nešto se nije desilo. Detalje pročitajte na linku.

Dezinformacije u medijima i na društvenim mrežama često dolaze u formi videosnimaka. Ponekad su manipulativno montirani, a katkad su autentični, ali stavljeni u pogrešan kontekst. Saznajte koliko dobro prepoznajete medijske manipulacije u videoformatu tako što ćete odgovoriti na pitanja u našem novom kvizu.

Slika: Raskrinkavanje.ba

(Raskrinkavanje.ba)