Pregled sedmice: Od hidžaba u vojsci do vakcina kao “nezakonitog lijeka”

U protekloj sedmici, Istinomjer se bavio ocjenjivanjem istinitosti izjava zvaničnika/ca i analizama aktuelnih tema u bh. društvu.

Tokom televizijskog gostovanja, delegatkinja u Domu naroda PSBiH Dušanka Majkić komentarisala je zahtjev predsjednika SDA Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti člana 12, stavovi (2) i (4), pravila službe Oružanih snaga BiH (OSBiH) u pogledu nošenja hidžaba kao dijela vojne uniforme, ali i nošenja brade. Istinomjer je neutemeljenom ocijenio tvrdnju Majkić da se hidžab i brada u Oružanim snagama nose samo u islamskim zemljama. 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik bio je gost emisije “Drugi ugao” na RTRS-u gdje je, govoreći o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i stranim sudijama, rekao da “nema ni zemlje u pokušaju, a kamoli ozbiljne zemlje u svijetu, koja u svom ustavnom sudu ima strance”, što je ocijenjeno kao neutemeljena tvrdnja

U svom televizijskom gostovanju, predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović govorio je o vakcinama, tvrdeći da su vakcine “nezakonit lijek” jer nemaju važeću dozvolu za promet. Ova tvrdnja ocijenjena je neistinom, jer su vakcine uvezene po važećim zakonima Bosne i Hercegovine. 

Neistinom je ocijenjena tvrdnja Igora Crnadka, koji ustvrdio da će stranke koje su danas u opoziciji, a koje dolaze iz Republike Srpske, nakon narednih izbora predstavljati taj entitet u Vijeću ministara BiH. 

Istu ocjenu dobio je i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Amel Mekić, koji je, u intervjuu za portal Source, ustvrdio da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u kojoj izborni prag za učestvovanje političkih aktera u raspodjeli mandata u zakonodavnim tijelima iznosi 3%. 

U sedmici koja je iza nas, Istinomjer se bavio i analizom zimskog čišćenja i održavanja cesta u Kantonu Sarajevo. Podijeljena nadležnost između gradskih i drugih općina u KS, te održavanje magistralnih i autocesta koje prolaze kroz Sarajevo, a gdje navedena javna preduzeća posebno dodjeljuju poslove zimskog održavanja, sasvim sigurno utiču na prohodnost saobraćajnica u glavnom gradu tokom zimskih mjeseci. 

Pisali smo i o inicijativi za pokretanje opoziva načelnika Općine Velika Kladuša Fikreta Abdića, koju je potpisalo i u skupštinsku proceduru uputilo 12 općinskih vijećnika/ca. 

Istinomjer se bavio i ukidanjem poreza na uloške i tampone kao osnovne higijenske potrepštine koje ne predstavljaju luksuz. Povod za analizu bila je nedavna inicijativa Sarajevskog otvorenog centra (SOC) za ukidanje poreza na higijenske proizvode, odnosno, higijenske uloške, pelene, tampone i slične proizvode za žene i djecu. 

Od lokalnih tema izdvajamo najavu načelnika Opštine Laktaši Miroslava Bojića da će do maja naredne godine biti završen glavni projekat i građevinska dozvola za izgradnju srednjoškolskog centra u Laktašima.

(Istinomjer.ba)

Konferencija pod nazivom “Gdje su nestali različiti glasovi?” (“Where have diverse voices gone?”) održana u Beogradu

U Beogradu, 5. maja 2022, Reporting Diversity Network 2.0 je održao regionalnu konferenciju pod nazivom “Gdje su...

Sofija Tovarovic

Evropski koledž u Sarajevu održao panel-diskusiju o dezinformacijama

Evropski koledž, najstariji institut postdiplomskih evropskih studija, osnovan 1949. u Brižu, u Belgiji, u svom kampusu Natolinu, u Varšavi, u akademskoj 2021/22. organizuje jednogodišnji...

Sofija Tovarovic

“Kantonalni indeks otvorenosti” prezentovan u Zapadnohercegovačkom, Hercegovačko-neretvanskom i Tuzlanskom kantonu

Predstavnice Udruženja građana i građanki “Zašto ne” Danira Karović i Amina Izmirlić Ćatović tokom protekle sedmice održale su sastanke s predstavnicima/ama Vlade Zapadnohercegovačkog kantona,...

Amina Izmirlić