Idi na sadržaj

Pregled sedmice: Ratnohuškački naslovi, izmišljene vijesti i dezinformacije o pandemiji

Marija Cosic

Korištenjem senzacionalističkih i ratnohuškačkih naslova i objavljivanjem lažnih vijesti, pojedini portali nastoje doći do veće čitanosti. S druge strane, na društvenim mrežama su dezinformacije o vakcinama i pandemiji Covid-19 i dalje “najsigurniji put” do lajkova.

Članci o aktuelnoj usijanoj političkoj situaciji u državi i regionu dominiraju medijskim prostorom. Pojedini mediji ovu situaciju koriste da bi došli do klikova uz pomoć senzacionalističkih klikbejt naslova, što doprinosi usložnjavanju situacije. 

Takav modus operandi pronašli smo na anonimnom portalu News Agency 25. Ovaj portal svakodnevno objavljuje senzacionalističke naslove s netačnim tvrdnjama. U nekim od njih, tvrdi se da je dogovorena podjela Bosne i Hercegovine, dok drugi sadrže tvrdnje da je Evropska unija donijela odluku o sankcijama za Milorada Dodika. Detalje pročitajte u analizi na linku.

Pojedini portali su u naslovima svojih članaka predstavili vojnu vježbu u Srbiji kao početak oružanog sukoba. Korištenjem ratnohuškačkih naslova, ovi portali imaju za cilj da manipuliraju emocijama svojih čitatelja/ki i tako povećaju čitanost. Više o ovoj temi pročitajte u analizi.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prekinuo je intervju s novinarom televizije Tanjug, nakon što je novinar rekao da nije saglasan s presudama Međunarodnog suda, koje potvrđuju da je u Srebrenici počinjen genocid. Izvještavajući o ovom događaju, pojedini mediji su Komšiću pripisali citat koji on zapravo nije izgovorio. Kako je zapravo tekao razgovor između Komšića i novinara Tanjuga pročitajte u analizi.

Korisnici/ce Twittera, a potom i nekoliko portala u BiH, objavili su fotografiju na kojoj Elmedin Konaković, Elvedin Okerić i Adnan Delić stoje na bageru u jednom od poplavljenih dijelova Sarajeva. Ovu fotografiju pratili su manipulativni opisi o tome kako je nastala. Više detalja čitajte u analizi.

Anonimni portal Top Vijesti Balkan učestalo koristi razne manipulacije kako bi povećao čitanost. Neke od njih su i reaktualiziranje teških životnih priča starih po nekoliko godina, kao i mizogini komentari u naslovima članaka. Više pročitajte na linku.

Objava navodnog govora Vladimira Putina, predsjednika Ruske Federacije, u kojem on negativno govori o useljavanju manjina, posebno muslimanskih, u tu zemlju, zabilježila je hiljade interakcija na Facebooku u proteklim danima. U pitanju je izmišljen govor, kojeg Putin nikada nije održao. Detaljnije čitajte u analizi.

Ni ova sedmica nije prošla bez brojnih dezinformacija i lažnih vijesti koje se tiču pandemije Covid-19 i vakcina protiv ove bolesti.

Tvrdnja o hapšenju direktora kompanije Pfizer, koja proizvodi jednu od vakcina protiv Covid-19, potekla je s kanadskog portala koji je odranije poznat po širenju lažnih vijesti. Na našem govornom području objavilo ju je nekoliko medija, ali i brojni korisnici/e društvenih mreža. Na dan kada su objavljeni netačni navodi o njegovom hapšenju, direktor Pfizera gostovao je u dvije televizijske emisije, te je bio aktivan i na Twitteru. Opširnije o ovome čitajte na linku.

Srbijanski imunolog Borislav Kamenov tvrdi da je vitamin D ključan za preveniranje i liječenje bolesti Covid-19. On preporučuje da ljudi uzimaju i do 10.000 internacionalnih jedinica vitamina D dnevno, što je značajno više od doze za koju struka kaže da je sigurna. Šta kažu istraživanja o učinkovitosti vitamina D u borbi protiv Covid-19, pročitajte na linku.

Tvrdnje o upotrebi ćelija fetusa u Pfizerovoj vakcini protiv Covid-19, ili u procesu njene proizvodnje, dospjele su i na portale na našem govornom području nakon snimka koji je objavila američka desničarska organizacija Project Veritas. Zašto su ove tvrdnje neutemeljene, čitajte u našoj analizi.

Na društvenim mrežama kruži videosnimak u kojem neimenovani muškarac iznosi izmišljenu tvrdnju da se nevakcinisanim osobama blokiraju bankovni računi u Australiji, uz implikaciju da se time primoravaju na vakcinaciju. Detalje o ovoj temi pročitajte ovdje.

Neki portali su u augustu objavili netačne navode da je američki predsjednik Joe Biden “potvrdio svoj razgovor s dr. Anthonyjem Faucijem o predlaganju pojačanih doza kontraverzne vakcine Pfizer COVID-19 na svakih pet mjeseci”. Potom je u septembru objavljen članak o istoj temi, u kojem je objavljena i izmišljena izjava Anthonyja Faucija: “Docjepljivat ćete se doživotno svakih osam mjeseci”. Ove tvrdnje se i dalje dijele na društvenim mrežama. Odakle su potekle, te šta su američki zvaničnici zaista rekli, čitajte u analizi.

Na Faceboku je opet aktuelan i videosnimak koji navodno prikazuje direktora Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) kako pleše obučen u kratku majicu i šorc. Raskrinkavanje je o ovoj temi pisalo još u julu 2020. godine, te utvrdilo da na snimku nije direktor SZO-a. Detaljnije pročitajte na linku.

I slika koja navodno prikazuje “ciljeve i misije Ujedinjene agende 21/2030” ponovo je viralna na Facebooku. Raskrinkavanje je o ovoj dezinformaciji pisalo u maju 2020. godine, kada je detaljno objašnjeno da takva agenda, zapravo, ne postoji. Detalje pročitajte na linku.

Na portalu Nulta tačka objavljen je članak u kojem se, u “zavjerološkom” tonu, navodi da su upozorenja o klimatskim promjenama “histerija”. U istom članku, autor ova upozorenja naziva “besmislenim” te ih opisuje kao sredstvo “elita” da zadrže kontrolu, bez ikakvih argumenata o tome. Riječ je o prevodu članka s poznatog “zavjerološkog” bloga na kojem se negira ljudski uticaj na klimatske promjene. Detalje čitajte na linku.

Snimak aviona na pisti iz kojeg izlazi dim ponovo se dijeli na Facebooku, uz manipulativne tvrdnje o navodnom zaprašivanju. Raskrinkavanje je ovaj snimak analiziralo u aprilu ove godine. Dim iz aviona nastao je uslijed izgaranja ostataka ulja u APU uređaju i ni na koji način nije “dokaz” za teoriju zavjere o trovanju stanovništva “chemtrailsima”. Detalje pročitajte na linku.

(Raskrinkavanje.ba)