Idi na sadržaj

Pregled sedmice: VTP potvrde, izmišljene statistike i magični lijekovi

Marija Cosic

Tokom prethodne sedmice, pisali smo o medijskim manipulacijama koje su pratile izvještavanje o aktuelnim dešavanjima, te netačnim tvrdnjama o pandemiji Covid-19. U saradnji s portalom FakeNews Tragač iz Novog Sada, bavili smo se i proizvodima nepoznatog porijekla za koje se na stotinama web stranica u regionu tvrdi da imaju čudesna ljekovita svojstva.

Na desetinama domaćih portala, 19. decembra objavljena je vijest u kojoj se tvrdi da “od sutra”, odnosno od 20. decembra, u Federaciji BiH na snagu stupa pravilo “vakcinisan/testiran/prebolio”. Kao dokaz ove tvrdnje navedena je izjava pomoćnice federalnog ministra zdravstva Marine Bere. Ipak, nakon njene izjave, koja je zapravo iz novembra, odluka Vlade je promijenjena, te nije tačno da je ovo pravilo stupilo na snagu 20. decembra. Nakon što je Vlada isti dan objavila demanti, dio medija je svoje članke uklonio, dio ažurirao, a dio objavio demanti u novim člancima. Opširnije pročitajte na linku.

Izvještavajući o problemu povratnika u Bihać, novinarka Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) je u programu navela da je centar za prihvat migranata Lipa izgrađen “dijelom na privatnim imanjima”. U članku na portalu RTRS-a je potom navedeno da je migrantski centar napravljen na “imanjima” srpskih povratnika u selo Lipa. Grad Bihać i delegacija EU u BiH demantuju ove navode. Zemljište za migrantski centar Lipa vlasništvo je Grada Bihaća, a detalje čitajte u analizi.

Pojedini portali opremili su vijest da je Grad Doboj ustupio zemljište MUP-u RS za potrebe izgradnje objekta za smještaj Jedinice žandarmerije Policijske uprave Doboj naslovima u kojima se tvrdi da “Dodik koncentriše oružanu silu u Doboju”. Detaljnije na linku.

GoSlim, HyperTea, Prostamid, Parazol i DiaTea samo su dio „ljekovitih“ proizvoda nepoznatog porijekla za koje se na stotinama web stranica u regionu tvrdi da imaju čudesna ljekovita svojstva. Ove proizvode ne možete naći u apotekama ili specijalizovanim trgovinama, a do vas će ih na internetu dovesti manipulativne taktike kojima se privlači pažnja korisnika/ca. Oni se promovišu putem stranica s lažnim ispovijestima, lažnim preporukama ljekara, izmišljenim intervjuima i fotošopiranim “certifikatima”. U saradnji s portalom FakeNews Tragač iz Novog Sada, analizirali smo mreže stotina internet-stranica prepunih izmišljenih informacija, koje su kreirane za svaki od proizvoda i za svaku od zemalja u regionu, a opširnije čitajte na linku.

U nekoliko članaka portala Dominantni, koji se iznova dijele na društvenim mrežama, tvrdi se da navodni vitamin B17 liječi rak. Ipak, niti postoji vitamin koji se zove B17, niti postoje kredibilni dokazi da jedinjenje koje se tako naziva liječi rak. Više o ovoj temi pročitajte u analizi Raskrinkavanja ovdje.

Facebook objave lažnih stranica u kojima Škoda navodno poklanja automobil nastavljaju se pojavljivati i dijeliti na ovoj mreži i nakon naše analize. U međuvremenu su se, nakon Srbije i Bosne i Hercegovine, iste stranice pojavile i u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji. Kako smo i pisali, riječ je o stranicama koje se lažno predstavljaju kao stranice Škoda automobila, a umjesto obećanog automobila, mogu vam donijeti uvećan telefonski račun. Detaljnije pročitajte u analizi.

Niz netačnih tvrdnji o blagostanju u Bjelorusiji pod vladavinom tamošnjeg predsjednika Aleksandra Lukašenka dijeli se na društvenim mrežama i pojedinim portalima. Tvrdnje o besplatnoj struji, visokim platama i niskim cijenama su izmišljene. Više o ovoj temi saznajte u našem storyju.

Slika: Raskrinkavanje.ba

Na društvenim mrežama se dijeli fotografija na kojoj je Antonio García, kongresmen iz Meksika, snimljen u donjem rublju. Fotografija se dijeli uz citat u kojem on kritikuje korupciju u toj zemlji. Iako je García skinuo odjeću u parlamentu u znak protesta protiv usvajanja zakona o energiji, navedeni citat nikad nije izgovorio. Više o ovoj temi pročitajte ovdje.

Dezinformacije u vezi s pandemijom Covid-19 ne izlaze iz mode ni dvije godine nakon što se virus SARS-CoV-2 pojavio.

Korisnici/e društvenih mreža, ali i pojedini mediji, objavili/e su tvrdnje da je u jednom danu zabilježeno 13 slučajeva mrtvorođenih beba kod vakcinisanih trudnica u bolnici u Vancouveru. Tvrdi se i da je između januara i jula u kanadskom Waterloou zabilježeno 86 slučajeva mrtvorođenih beba, također kod vakcinisanih trudnica. Ovi navodi ne odgovaraju zvaničnim brojevima i nisu tačni. Detalje pročitajte na linku.

Na Facebooku se dijeli i kompilacija snimaka koji prikazuju razne ljude kako gube svijest, uz tvrdnju da su infarkti među sportistima/kinjama povećani za 500% i insinuacije da osobe sa snimaka gube svijest zbog vakcina protiv Covid-19. Izneseni procenat nije zasnovan na bilo kakvim dokazima i potpuno je izmišljen, a šta prikazuju snimci u priloženoj kompilaciji, čitajte u analizi.

Snimak požara koji je 15. decembra izbio u policijskoj stanici Salvo D'Acquisto u Rimu na društvenim mrežama se dijeli uz tvrdnje da je izgorio “vojni magacin” gdje su čuvane vakcine protiv Covid-19. Požar je, ustvari, izbio u prostorijama za smještaj karabinjera, a u objektu nisu bile skladištene vakcine. Više o ovoj temi pročitajte na linku.

Aktuelne su i neutemeljene tvrdnje da nijedan/na političar/ka nije preminuo/la od bolesti Covid-19. Činjenice, ipak, ukazuju na to da je bilo nekoliko slučajeva smrti funkcionera/ki kako u BiH, tako i u svijetu.  Više o ovoj temi saznajte u našem novom storyju.

Slika: Raskrinkavanje.ba

Žena koja se predstavlja kao supruga vikara Engleske crkve ustvrdila je u viralnom videosnimku da u jeku pandemije “ljudi nisu umirali”, te da je bilo “veoma malo sahrana”. Zvanični podaci, ipak, ukazuju na to da njene tvrdnje nisu tačne. Detalje pročitajte ovdje.

Na “zavjerološkom” portalu Homunizam objavljen je članak u kojem se tvrdi da je krv vakcinisanih osoba tamnija od krvi nevakcinisanih. Ova neutemeljena tvrdnja, kao i fotografija koja je navodno “dokazuje”, postale su popularne na društvenim mrežama. Zašto ova tvrdnja nije tačna, čitajte u analizi.

Tvrdnja da virusi kao uzročnici bolesti ne postoje ponovo se širi na društvenim mrežama. Raskrinkavanje je o ovoj temi pisalo u junu 2021. godine, kada je detaljno analizirana neutemeljenost ove tvrdnje. Više o ovoj temi pročitajte na linku.

Na društvenim mrežama aktuelan je videozapis s ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Barceloni 1992. godine, uz tvrdnje da se radi o “nagovještavanju” pandemije Covid-19. Ipak, performans s ove ceremonije nije nikakvo predviđanje i prikazuje legendu nastanka grada Barcelona. Više pročitajte u analizi na linku.

Na društvenim mrežama se dijeli poster za film “The Omicron Variant” (Omikron varijanta). Korisnici/ce društvenih mreža tvrde da je film snimljen 1960. godine i dijele poster kao “dokaz” da je pandemija Covid-19 planirana. Poster je, zapravo, nedavno napravila irska redateljica i spisateljica Becky Cheatle, a inspiracija joj je bio poster za film “Phase IV” iz 1974. godine. Film “The Omicron Variant” ne postoji. Detaljnije na linku.

Kao dokaz “lažiranja pandemije” ponovo se dijeli snimak djevojke za koju se tvrdi da je plaćena da glumi pacijenticu oboljelu od Covid-19. Još u analizi iz septembra 2020. godine utvrdili smo da snimak ne prikazuje nikakvo “lažiranje pandemije”, već pripremnu vježbu za otvaranje novog “korona centra“ u Njemačkoj. Detalje o tome čitajte u analizi.

(Raskrinkavanje.ba)