Preko 2.000 osoba upisano na biračke spiskove na dva biračka mjesta

izbori-20141-400x300Izborni monitor je danas zaprimio prijavu o značajnom broju osoba koje su registrovane na dva biračka spiska. Procjenjuje se da je riječ o oko 2.000 osoba koje su navedene na biračkom spisku u Srebrenici još od 2012. godine, a poslije su promijenile mjesto prebivališta.

Budući da se kontrolu na biračkim mjestima vrše članovi biračkih odbora, te da se ista vrši samo na osnovu uvida u lične dokumente pojedinca koji se nalazi na biračkom spisku, jednostavno je zaključiti da osoba čije se ime nalazi na dva biračka spiska može glasati dva puta, što regularnost ovih izbora dovodi u pitanje.
Vrijedi postaviti i pitanje da li je ovo namjeran ili slučajan propust Centralne izborne komisije, te kako je uopšte moguće da se ovakva situacija desi.

Sarajevo će biti domaćin najveće svjetske konferencije o provjeri činjenica

Global Fact, jedna od najvećih medijskih konferencija, idućeg ljeta održava se u Sarajevu.    Sarajevo će u junu...

Sofija Tovarovic

Uči i zabavi se – preuzmi novu Mislimetar aplikaciju

Nova interaktivna aplikacija za formalno i neformalno učenje potiče razvoj kritičkog mišljenja i medijske pismenosti kod učenika i učenica, a ujedno je i vrijedan alat nastavnicima i nastavnicama za...

Sofija Tovarovic

Održan sastanak ACTION SEE mreže u Sarajevu

ACTION SEE (Mreža odgovornosti, tehnologije i institucionalne otvorenosti u regiji jugoistočne Evrope) je mreža koju čine organizacija civilnog društva koje zajedno rade na promicanju i osiguravanju...

Sofija Tovarovic