Preko 2.000 osoba upisano na biračke spiskove na dva biračka mjesta

izbori-20141-400x300Izborni monitor je danas zaprimio prijavu o značajnom broju osoba koje su registrovane na dva biračka spiska. Procjenjuje se da je riječ o oko 2.000 osoba koje su navedene na biračkom spisku u Srebrenici još od 2012. godine, a poslije su promijenile mjesto prebivališta.

Budući da se kontrolu na biračkim mjestima vrše članovi biračkih odbora, te da se ista vrši samo na osnovu uvida u lične dokumente pojedinca koji se nalazi na biračkom spisku, jednostavno je zaključiti da osoba čije se ime nalazi na dva biračka spiska može glasati dva puta, što regularnost ovih izbora dovodi u pitanje.
Vrijedi postaviti i pitanje da li je ovo namjeran ili slučajan propust Centralne izborne komisije, te kako je uopšte moguće da se ovakva situacija desi.

Čelnici osam jedinica lokalne samouprave odgovorili na skoro 500 pitanja građana i građanki

Platformu Javna rasprava Lokal pokrenulo je Udruženje građana i građanki “Zašto ne” u cilju poboljšanja dvosmjerne...

Sofija Tovarovic

Korištenje big data za praćenje strateške korupcije i kleptokracije. Jačanje uloge civilnog društva i medija

Regionalna platforma za dobro upravljanje javno-privatnim partnerstvom (R2G4P) nastavila je svoje napore na povećanju kapaciteta svog civilnog društva i državnih partnera u praćenju,...

Sofija Tovarovic

YouTHink- rekli smo ne korupciji

Nismo bespomoćni nego ljuti na okruženje u kojem vlada korupcija Da li možemo sigurno prijaviti korupciju, jesmo li zaštićeni? Kako da se postavimo u slučajevima kada su u pitanju naši najbliži...

Sofija Tovarovic