Idi na sadržaj

Premijer Republike Hrvatske se mora ograditi od miješanja u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine

z2702nr1Koalicija „Jednakost“ uputila je otvoreno  pismo premijeru Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću i predstojnici  Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dariji Krstičević, povodom teksta koji je objavljen na zvaničnoj stranici ovog Ureda.

Koalicija „Jednakost“ zahtijeva da se Republika Hrvatska prestane miješati u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine. Ovakvim ponašanjem, Republika Hrvatska pridružila se perfidnim praksama napada na slobodu izjašnjavanja, koje građani BiH ionako svakodnevno doživljavaju već mjesecima. Smatramo da je ovo nedopustivo ponašanje za državu članicu Europske unije i zahtijevamo od premijera RH da se javno ogradi od ovakvog postupka, a od Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske da ukloni sporni poziv i uputi izvinjenje građanima i građankama Bosne i Hercegovine.

Pismo u cjelini možete pročitati u daljem tekstu.

 

Otvoreno pismo premijeru Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću

Na uvid: Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske

 

Poštovani,

 

Obraćamo vam se povodom aktivnosti  Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske vezanih za Popis stanovništva, domaćinstava/kućanstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine.

Dana 9.9.2013. godine, na zvaničnoj web stranici Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavljen je tekst pod nazivom „Hrvatice i Hrvati, popišite se … Poziv za sudjelovanje u Popisu stanovništva u BiH, 1.-15. listopada 2013.“. U objavljenom pozivu se navodi da je sudjelovanje u Popisu u Bosni i Hercegovini „moralna, građanska ali i domoljubna obveza“ za „sve Hrvate podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, a koji trenutno žive u Republici Hrvatskoj i u iseljeništvu diljem svijeta“; dalje, navodi se da se na taj način daje „veliki doprinos ravnopravnosti i političkom pozicioniranju hrvatskog naroda kao jednog od konstitutivnih naroda u BiH“, te da će od rezultata poopisa „ zasigurno ovisiti i budući položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini“.

Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je, na istom mjestu, instrukciju za odgovaranje na pitanja o etničkom/nacionalnom izjašnjavanju, vjeroispovjesti i jeziku na Popisu stanovništva, domaćinstava/kućanstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine, u kojoj se navodi da je „posebno važno da se pri popisu u tiskanici (P-1) jasno i pojedinačno izjasnite da ste po nacionalnosti Hrvat, po vjeroispovijesti katolik, da govorite hrvatskim jezikom“. Ova instrukcija ponovljena je i u dokumentu koji je priložen uz tekst poziva.

Nakon oštre reakcije Centra za mirovne studije iz Zagreba,  Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske izmijenio je dijelove originalnog teksta, no sam poziv nije uklonjen, a instrukcija o etničkom/nacionalnom, vjerskom i jezičkom izjašnjavanju i dalje je dio priloženog dokumenta.

Nedopustivo je da se jedna državna institucija na ovakav način bavi unutarnjim pitanjima susjedne države. Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske institucija je Republike Hrvatske i kao takva nema nikakvih ingerencija u odnosu na Popis stanovništva, domaćinstava/kućanstava u Bosni i Hercegovini 2013. godine, a pogotovo nije pozvana da građanima i građankama Bosne i Hercegovine daje instrukcije o tome kako bi se trebali izjasniti o svojoj etničkoj/nacionalnoj pripadnosti, vjeroispovjesti i maternjem jeziku, što predstavlja udar na slobodu izjašnjavanja koja je zajamčena međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima. Dodatno, govoriti o popisu stanovništva u susjednoj državi kao o „domoljubnoj obavezi“ i instrumentu za „političko pozicioniranje hrvatskog naroda“ u Bosni i Hercegovini, predstavlja grubo zadiranje u unutarnja pitanja ove države i doprinosi već prisutnoj politizaciji popisnog procesa u Bosni i Hercegovini.

Poražavajuće je da 2013. godine postupci institucija Republike Hrvatske više nalikuju politici kakvoj smo svjedočili tokom ratnih devedesetih godina prošlog vijeka, nego ponašanju države članice Europske unije, kojoj bi dobri odnosi sa susjedima morali biti prioritet. Budući da je, prema Zakonu o osnivanju Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, predstojnica ovog Ureda za svoj rad odgovorna Vladi Republike Hrvatske i predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, obraćamo vam se sa zahtjevom da se sporni Poziv koji je objavila ova institucija ukloni sa njene zvanične web-stranice, te da se Vlada Republike Hrvatske zvanično očituje po ovom pitanju i ogradi od ovakvog ponašanja institucije u svojoj nadležnosti. Od Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske očekujemo da uputi javno izvinjenje povodom objavljivanja Poziva za sudjelovanje u Popisu stanovništva u BiH, 1.-15. listopada 2013.