Prezentacija projekata U.G. “Zašto ne” na festivalu “Šta ima?” u Munchen-u

istinomjerU okviru festivala „Šta ima?“ koji se tokom marta i aprila održava u Munchenskom gradskom kulturnom centru Glockenbachwerkstatt, predstavnici UG „Zašto ne“ Boris Brkan i Dalio Sijah su 04.04.2014. godine, kroz gotovo dva sata diskusije, predstavili dosadašnje projekte organizacije, ali i razgovarali sa prisutnima na temu građanskog aktivizma u BiH.

Trenutna aktuelna politička i socijalna situacija bila je najveći predmet interesovanja, te je publika željela da se više upozna sa građanskim aktivizmom u BiH. Tako je Boris Brkan prisutnima izložio presjek dešavanja na polju građanskog aktivizma u našoj zemlji od 2005. godine pa sve do dešavanja nakon demonstracija u BiH početkom februara sa kojima je i publika bila upoznata putem medija.

U svjetlu EU integracija naše zemlje razgovaralo se o zastoju na tom polju, ulozi EU-a i međunarodne zajednice u BiH, te o političkoj sceni u zemlji.

S obzirom da je provođenje odluke Europskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu „Sejdić-Finci“ već godinama osnovni uslov za dalji napredak naše zemlje ka EU, predstavljen je projekat organizacije „Bolji ustav“ koji je upravo imao za cilj uključivanje građana i građanki u procese ustavnih promjena te njihovo upoznavanje sa postojećim Ustavom BiH, a predstavljene su i aktivnosti „Koalicije Jednakost“ na tom polju.

S obzirom da se u našoj zemlji ove godine održavaju Opšti izbori, razgovaralo se i o projektu Istinomjer, odnosno o aktivnostima vlasti i partija koje participiraju u njoj na ispunjavanju predizbornih obećanja.

 

Bez značajnijeg napretka u otvorenosti institucija izvršne i zakonodavne vlasti u BiH tokom 2022. godine

Regionalni indeks otvorenosti već sedam godina mjeri koliko su institucije izvršne i zakonodavne vlasti otvorene prema...

Amina Izmirlić

U. G. “Zašto ne” zapošljava asistenta/icu za administraciju i finansije

U.G. “Zašto ne” zapošljava novog/u kolegu/icu specijalizovanog/u za administraciju i finansije, koji/a će nam pomoći da što kvalitetnije upotpunimo naš tim finansija i računovodstva.  U.G....

Amina Izmirlić

Poziv za dostavljanje ponuda za izradu komunikacijske strategije za regionalnu SEE Check mrežu

SEE Check mreža sastoji se od šest organizacija za provjeru činjenica iz pet zemalja jugoistočne Evrope, koje se fokusiraju na identifikaciju i razotkrivanje dezinformacija i promoviranje medijske...

Sofija Tovarovic