Idi na sadržaj

Prezentacija projekata U.G. “Zašto ne” na festivalu “Šta ima?” u Munchen-u

istinomjerU okviru festivala „Šta ima?“ koji se tokom marta i aprila održava u Munchenskom gradskom kulturnom centru Glockenbachwerkstatt, predstavnici UG „Zašto ne“ Boris Brkan i Dalio Sijah su 04.04.2014. godine, kroz gotovo dva sata diskusije, predstavili dosadašnje projekte organizacije, ali i razgovarali sa prisutnima na temu građanskog aktivizma u BiH.

Trenutna aktuelna politička i socijalna situacija bila je najveći predmet interesovanja, te je publika željela da se više upozna sa građanskim aktivizmom u BiH. Tako je Boris Brkan prisutnima izložio presjek dešavanja na polju građanskog aktivizma u našoj zemlji od 2005. godine pa sve do dešavanja nakon demonstracija u BiH početkom februara sa kojima je i publika bila upoznata putem medija.

U svjetlu EU integracija naše zemlje razgovaralo se o zastoju na tom polju, ulozi EU-a i međunarodne zajednice u BiH, te o političkoj sceni u zemlji.

S obzirom da je provođenje odluke Europskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu „Sejdić-Finci“ već godinama osnovni uslov za dalji napredak naše zemlje ka EU, predstavljen je projekat organizacije „Bolji ustav“ koji je upravo imao za cilj uključivanje građana i građanki u procese ustavnih promjena te njihovo upoznavanje sa postojećim Ustavom BiH, a predstavljene su i aktivnosti „Koalicije Jednakost“ na tom polju.

S obzirom da se u našoj zemlji ove godine održavaju Opšti izbori, razgovaralo se i o projektu Istinomjer, odnosno o aktivnostima vlasti i partija koje participiraju u njoj na ispunjavanju predizbornih obećanja.