Prezentacija rezultata lokalnog Istinomjera i Indeksa otvorenosti LSU

Udruženje građana i građanki “Zašto ne” održat će u petak prezentaciju rezultata monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja čelnika 15 lokalnih zajednica nakon dvije godine mandata, kao i rezultate istraživanja otvorenosti svih jedinica lokalnih samouprava (LSU) u BiH za 2022. godinu. Prezentacija će se održati u Sarajevu u petak, 23. decembra, u Hotelu Europe (sala Atrijum), s početkom u 10 sati. 

Na ovom događaju bit će prezentirani rezultati monitoringa progresa na ispunjavanju predizbornih obećanja načelnika i gradonačelnika u 15 jedinica lokalne samouprave u BiH nakon druge godine mandata od 2020. do 2024. godine, kao i istraživanje otvorenosti 145 općina i gradova u 2022. godini, koje je provedeno u okviru projekta Lokalni indeks otvorenosti.

Istraživanje Istinomjera obuhvatilo je predizborna obećanja načelnika i gradonačelnika Banje Luke, Banovića, Bihaća, Bijeljine, Goražda, Gračanice, Gradačca, Ilidže, Neuma, Tuzle, Zenice, Općine Centar Sarajevo, Općine Stari Grad Sarajevo, Općine Novo Sarajevo i Općine Novi Grad Sarajevo. Istinomjer je tokom izborne kampanje 2020. godine izdvojio obećanja iz zvaničnih programa gradonačelnika i načelnika, kao i iz njihovih medijskih istupa u slučaju da nisu imali svoj program.

S obzirom na činjenicu da su gradonačelnici Tuzle i Bihaća Jasmin Imamović i Šuhret Fazlić prihvatili mandate u izvršnoj vlasti nakon posljednjih Općih izbora, Istinomjer će predstaviti finalne rezultate monitoringa za ove dvije jedinice LSU.

Nakon prezentacije istraživanja otvorenosti svih LSU u BiH, bit će dodijeljene i plakete najotvorenijim općinama u BiH prema rezultatima Lokalnog indeksa otvorenosti. 

(Zastone.ba)

Register to participate in the POINT 11 Conference

We’re thrilled to invite local activists, representatives of non-governmental organisations, media, students and all...

Sofija Tovarovic

Održan 1. regionalni projektni sastanak SeeCheck mreže u sklopu projekta: Suprotstavljanje dezinformacijama kroz (regionalnu) mrežu fact-checkera

Udruženje građana i građanki “Zašto ne” je početkom 2023. godine započelo implementaciju projekta “Suprotstavljanje dezinformacijama kroz (regionalnu) mrežu fact-checkera”, koji je finansijski...

Sofija Tovarovic

Rast fact-checking pokreta: Osigurati da se istina čuje na Zapadnom Balkanu

Dezinformacije ugrožavaju povjerenje u institucije i medije te štete demokratijama ometajući sposobnost građana/ki da donose odluke na osnovu informacija. Rad fact-checkera i istraživača/ica značajno...

Sofija Tovarovic