Idi na sadržaj

Priključite se borbi protiv diskriminacije

mi sviAktivisti i aktivistkinje Koalicije „Jednakost“ u narednim danima će u sklopu kampanje  “Građanin/građanka prije svega – za Bosnu i Hercegovinu bez diskriminacije!”obići više gradova širom Bosne i Hercegovine, u kojima će se na uličnim akcijama svi zainteresovani moći informisati o aktivnostima koalicije, te dati svoju podršku borbi protiv diskriminacije učestvujući u fotokampanji.

Ulične akcije do kraja aprila će se održati u slijedećim gradovima:

12.04. Prnjavor; 15.04. Tuzla i Živinice; 16.04.Bijeljina i Brčko; 17.04. Ilidža; 18.04. Hadžići i Konjic; 19.04. Travnik i Kotor Varoš; 20.04. Visoko; 22.04. Banja Luka; 23.04. Donji Vakuf i Teslić; 24.04. Jajce i Goražde; 26.04. Laktaši i Sarajevo i 27.04.  Bihać.

Kampanja “Građanin/građanka prije svega – za Bosnu i Hercegovinu bez diskriminacije!” za cilj ima da ohrabri sve građane i građanke koji/e se ne prepoznaju u kategorijama “konstitutivnosti” i/ili se ne slažu sa ustavnom diskriminacijom i vladavinom etnopolitike u Bosni i Hercegovini, da svojim “nekonstitutivnim” izjašnjavanjem na popisu pokažu protest protiv diskriminacije na etničkoj osnovi koja je ugrađena u ustav naše države.

Koalicija protiv ustavne diskriminacije “Jednakost” nastala je u decembru 2012. godine, sa ciljem da okupi organizacije civilnog društva, formalne i neformalne grupe, te pojedince i pojedinke koji/e žele zajedničkim naporima raditi na ukidanju svih ustavnih diskriminacija u BiH koje počivaju na etničkom principu.

Ulične akcije do sada su već održane u Sarajevu, Mostaru, Livnu, Zenici, Banja Luci, Prijedoru i Gradišci, a fotografije sa ovih akcija, kao i fotografije svih onih koji su do sada dali podršku kampanji  “Za BiH bez diskriminacije – građanin/ka BiH prije svega!“ možete pogledati ovdje.