Idi na sadržaj

Pritisci zbog “zlatne kašike” se nastavljaju!

25.05.2013. point 2.0 70Nakon što su se u proteklim danima sa online profila visokorangiranih dužnosnika SDA prijetilo aktivistima UG “Zašto ne”, pritisci na organizaciju i njene aktiviste su nastavljeni. Ovaj put se manifestuju kroz pritisak policije na UG “Zašto ne” i njene aktiviste, a istovremeno i kroz orkestriranu medijsku kampanju usmjerenu na našu organizaciju.

Akcija i simbolična šetnja je uredno prijavljena policiji i napravljene su konsultacije sa zamjenikom komandira i komandirom PU Centar Sarajevo, a sve uz njihovo odobravanje i instrukciju, te je akcija protekla bez ijednog incidenta. Međutim, nakon akcije, očito nakon političkih pritisaka na policiju, policija je u više navrata pozivala aktiviste organizacije, tražila različitu dokumentaciju, tražila od aktivista da daju izjave, te će u narednom periodu vjerovatno uslijediti i prekršajne prijave protiv organizatora skupa.

Želimo da naglasimo da je naša organizacija u proteklim godinama organizovala preko 100 uličnih skupova, simboličnih akcija, protestnih šetnji i sličnih aktivnosti i uvijek smo slijedili iste procedure za organizaciju. Nikada do sada nismo ni zbog jedne od ovih aktivnosti zaprimili ovakve pozive od policije i evidentno nije slučajno da sad, nakon “zlatne kašike”, odjednom doživljavamo neugodnosti i pozive od policije sa kakvim se nikada do sad nismo susretali, te nas se upozorava na mogućnost prekršajnih postupaka. Zaista je obeshrabrujuće i krajnje apsurdno da se, u državi koja ima toliko kriminala, u kojoj korupcija cvjeta na svakom koraku, gdje se predstavnici vlasti basnoslovno bogate na račun građana i građanki već 20 godina, policija bavi istraživanjem simbolične ulične šetnje nekoliko desetina aktivista sa napuhanom “zlatnom kašikom”.

Paralelno sa policijskim pritiscima, pokrenuta je i sramotna medijska kampanja koju vode mediji pod očitim uticajem pojedinih političkih partija, s ciljem diskreditiranja organizacije, o čemu najbolje svjedoče izvinjenja i vidljiva neugodnost novinara koji dolaze da “istražuju” rad udruženja, te njihove izjave kako to rade po političkoj instrukciji vlasnika medija, jer nemaju drugog izbora. Rječnik i pristup priloga koji su o našoj organizaciji napisani i emitovani u prethodnih nekoliko dana predstavljaju jasan pokušaj diskreditacije i stvaranja atmosfere linča, kojoj bez sumnje doprinosi i tolerisanje prijetećih poruka koje se šalju sa profila etabliranih SDA kadrova.

Smatramo da ovakvo postupanje medija i institucija predstavlja pokušaj zabranjivanja i obeshrabrivanja slobode govora i akcija civilnog društva u maniru autoritarnih režima, sa kakvim su se do sada uglavnom suočavale organizacije civilnog društva u režimima Vladimira Putina ili Milorada Dodika, a sada se isti princip preslikava i u Sarajevu. Ako dozvolimo ovakvo zastrašivanje, onda je upitna i budućnost demokratije u našem društvu, te pozivamo sve relevantne domaće i međunarodne aktere da osude ovakvo ponašanje i pozovu na poštivanje demokratskih standarda, kao i profesionalnog medijskog izvještavanja.

“Želimo da poručimo svima koji pokušavaju da nas obeshrabre pritiscima i neugodnostima posljednjih dana da ne postoji način da se prestanemo boriti za ono u što vjerujemo i što ova organizacija radi već preko deset godina. Neispunjena obećanja predstavnika vlasti će biti naš fokus još dugo vremena i “zlatne kašike” će doći na naplatu svima onima koji nisu ispunili obećanja. Smatramo da je nedopustivo da se javna polemika vodi putem prijetnji, pritisaka, laži i namještenih medijskih izvještaja. ” – poručuju iz UG “Zašto ne”.