Idi na sadržaj

Produžen rok za prijavu na Prvu godišnju konferenciju projekta “Društvene nauke za demokratiju”

Sofija Tovarović

Udruženje građana i građanki “Zašto ne” započelo je provođenje novog četverogodišnjeg projekta “SOS4democracy” čiji je cilj stvaranje saveza i partnerstava istraživačkih i visokoškolskih institucija, udruženja civilnog društva i privatnih medija s ciljem unapređenja istraživanja nedavnog trenda preokreta prema autoritarnim sistemima u jugoistočnoj Evropi.

Foto: Zašto ne

Mjesto održavanja: Univerzitet Roma Tre, Rim, Italija

Datum: 26–28. juni 2024.

U sklopu projekta “SOS4democracy” organizuje se godišnja konferencija projekta koja će okupiti istraživače/ice iz polja društvenih i humanističkih nauka, praktičare/ke, aktiviste/ice, studente/ice i druge koji/e se bave istraživanjem i zagovaranjem vladavine prava, ljudskih prava i temeljnih sloboda u savremenim demokratijama.

Kao što smo svjedočili proteklih godina, zaokret prema neliberalnoj politici predstavlja ozbiljan izazov za budući razvoj i krhkih i naizgled čvrstih demokratija. Kako bismo doprinijeli rastućem istraživanju savremenih neliberalnih praksi, pozivamo vas da pošaljete sažetke radova koji se fokusiraju na sljedeće teme:

  • neliberalni sistemi, vanredna stanja i centralizacija vlasti: mjere koje koriste neliberalne vlade za centralizaciju vlasti u izvršnoj vlasti; mjere koje se koriste u neliberalnim sistemima za slabljenje pravosuđa i zakonodavne vlasti; korištenje vanrednih stanja za konsolidaciju neliberalnih režima itd.,
  • neliberalni sistemi i potiskivanje protivnika: kako neliberalne vlade opravdavaju potiskivanje političkih protivnika (npr. oporbenih vođa, sindikata, univerzitetskih profesora/ica i istraživača/ica) i grupa koje se percipiraju kao nekompatibilne s neliberalnim “vrijednostima” (npr. migranti/kinje, LGBTIQ+ zajednica, vjerske manjine, etničke manjine); koje mjere neliberalne vlade koriste za suzbijanje svojih protivnika (npr. kriminalizacija, ekonomske mjere); kako neliberalne vlade koriste nadzor i modernu tehnologiju za praćenje svojih protivnika itd.,
  • neliberalni sistemi, otpor i vladavina prava: kako uključiti civilno društvo u organizovanje otpora protiv neliberalnih režima; kako pronaći nova rješenja za stvaranje snažnijih demokratija s učinkovitim sistemom provjere i ravnoteže; kako dekriminalizirati protivnike neliberalnih sistema; kako upotrijebiti taktiku protunadzora za “nadgledanje” i otpor onima koji su na vlasti itd.

Opće smjernice za prijavu sažetaka:

  1. Prijave za konferenciju trebaju sadržavati sažetak od najviše 300 riječi (u prijavi navesti ciljeve rada, istraživačko pitanje, metodologiju i rezultate).
  2. Radovi trebaju sadržavati kratku biografiju (najviše 100 riječi) autora/ice rada.
  3. Sažetak i kratku biografiju dostaviti najkasnije do 29. marta 2024. na e-mail adresu [email protected] (predmet e-maila nazvati “Call for papers – SOS4democracy conference”).
  4. Sažeci (i radovi) moraju se odnositi na opće teme konferencije. Svi sažeci (i radovi) moraju biti na engleskom jeziku.
  5. Svi dostavljeni sažeci i radovi bit će recenzirani. Prijave će se redovno pregledavati, a o njihovom statusu aplikanti će biti blagovremeno obaviješteni. O prihvaćanju sažetaka aplikanti će biti obaviješteni najkasnije do 31. marta 2024. godine. Ukoliko do tog dana ne prime obavijest, potrebno je da se u što kraćem roku jave na e-mail [email protected]
  6. Konačni program konferencije bit će dostupan od 31. maja 2024.

Za sudjelovanje na konferenciji neće se naplaćivati kotizacija.

Za sve dodatne informacije aplikanti se mogu javiti putem e-mail adrese [email protected].

 

Naučni odbor:

Vasja Badalič, Institut za kriminologiju Pravnog fakulteta, Slovenija

Gašper Završnik, medijska kuća Delo, Slovenija,

Matija Žgur, Univerzitet Roma Tre, Italija

Damir Banović, Univerzitet u Sarajevu, Bosna i Hercegovina

Darko Brkan, Udruženje građana i građanki “Zašto ne”, Bosna i Hercegovina

Elisa Orlando, Libera Associazioni, Nomi e numeri contro le mafie, Italija

Deniz Erkmen, Univerzitet Ozyegin, Turska

Lior Volinz, Vrije Universiteit Brussel, Belgija

Mert Arslanalp, Bogaziçi Univerzitet, Turska

Edgar Sar, Istanbulski institut za politička istraživanja, Turska

 

O projektu “SOS4democracy”:

Projekat “SOS4democracy” iskorištava potencijal visokoškolskih i istraživačkih organizacija, udruženja civilnog društva i medija za stvaranje programa obuke za istraživače/ice, novinare/ke i aktiviste/ice uključene u prodemokratske borbe u Evropi. Projekt ima tri glavna cilja. Prvi cilj je poboljšati saradnju između akademskih i neakademskih organizacija razvijanjem programa obuke kroz istraživanje kako bi se istraživači/ce, novinari/ke i aktivisti/ce civilnog društva opremili/e konceptualnim i metodološkim alatima potrebnim za istraživanje utjecaja neliberalnih mjera. Kako bi se osigurao prenos znanja između akademskog i neakademskog sektora, projekat razvija sljedeće programe osposobljavanja: osposobljavanje za napredne metode istraživanja i praktične vještine, medijsku obuku te obuku o mehanizmima građanskog praćenja i javnog zagovaranja, što predstavlja drugi cilj projekta. Treći cilj projekta podrazumijeva organizovanje programa obuke o upravljanju istraživanjem, posredovanju znanja, upravljanju podacima i prenosu znanja, kako bi se poboljšao ukupni kapacitet istraživanja i inovacija organizacija koje sudjeluju.

Ovaj projekt finansiran je iz programa Evropske unije za istraživanje i inovacije “Horizon Europe” prema ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava br. 101119678.