Idi na sadržaj
Darko Brkan

Darko Brkan

[email protected]
Izvršni direktor

Darko je izvršni direktor Udruženja građana i građanki “Zašto ne”, organizacije koja je pionir promocije građanskog aktivizma, političke, medijske i društvene odgovornosti, kao i korištenja novih tehnologija i digitalnih medija u jačanju demokratije u BiH. Predsjednik je Upravnog odbora regionalne mreže ACTION SEE (Mreže za odgovornost, tehnologije i institucionalnu otvorenost u regionu jugoistočne Evrope), član Upravnog odbora TransparenCEE mreže za srednju i istočnu Evropu i član Međunarodnog savjetodavnog odbora ePanstwo, fondacije iz Poljske.

Član je Savjetodavnog odbora Partnerstva za otvorenu vlast u BiH, kao i Upravnog odbora Centra za izborne studije BiH. Studirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, Odsjek za računarstvo i informatiku, te na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu na programu “Strateški menadžment informacija”. Njegovi profesionalni interesi uglavnom su vezani za teme novih tehnologija, digitalnih komunikacija, društvenih medija, izbora i drugih političkih procesa, političkih partija i platformi, građanskog aktivizma i participacije, međunarodnih odnosa, demilitarizacije i sl.

Bio je marshal memorial fellow German Marshal fonda za 2018/2019. godinu, Facebook international fellow na Personal Democracy Forumu 2018. godine, Draper-Hills Summer fellow u Centru za demokratiju, razvoj i vladavinu prava (CCDRL) na Stanford univerzitetu, kao i Reagan-Fascell fellow 2012. godine na Forumu za Međunarodne demokratske studije u Washingtonu. Bio je i član Upravnog odbora US Alumni asocijacije u BiH od 2011. do 2014, Centra za politike i upravljanje od 2012. do 2016. godine te Političkog savjeta ACIPS-a za 2010/2011. godinu.

Autor je nekolicine publikacija iz raznih domena njegovog interesovanja, redovan je govornik na međunarodnim konferencijama i u institucijama te sagovornik brojnih međunarodnih i lokalnih medija.