Idi na sadržaj
Tijana Cvjetićanin

Tijana Cvjetićanin

[email protected]
Programska direktorica

Tijana se već cijelu deceniju bavi onim što se na engleskom jeziku zove fact-checking, a na naš jezik bi se moglo prevesti kao “utvrđivanje činjenica” ili provjera tačnosti informacija. Tijana je učestvovala u kreiranju i vođenju dva pionirska projekta ove vrste u BiH, oba razvijena od organizacije “Zašto ne”: Istinomjer (2010) i Raskrinkavanje (2017).

Pored domaćih platformi za provjeru činjenica, Tijana je tokom 2018/2019. godine vodila i međunarodni projekat “FemFacts”, koji je bio posvećen provjeri tačnosti i objektivnosti medijskog izvještavanja o ženama i ženskim pitanjima u evropskim medijima.

Od proljeća 2019. godine članica je Savjetodavnog odbora Međunarodne mreže za provjeru činjenica (International Fact Checking Network), koja povezuje na stotine fact-checking projekata širom svijeta.

Pored rada na fact-checking platformama, Tijana je autorica i/ili koautorica više radova u oblastima kao što su politička odgovornost, analiza medija/diskursa, medijske slobode, medijska pismenost, EU integracije BiH i otvorenost vlada.